Yang Penting

Dalam banyak hal, dalam banyak keadaan manusia sering menyebut; “Yang penting…” Bagi aku tujuan sebenar seseorang menyebut ungkapan ini adalah untuk menyatakan kepuasan hati sendiri dengan apa yang berlaku, dengan apa yang telah mereka berjaya lakukan.

yang penting
belanja berjimat
aku masih sempat
yang penting aku dapat

yang penting
jimatkan masa
jimatkan tenaga
yang penting aku bahagia

yang penting
kita jujur
kita bersyukur
yang penting negara kita makmur

Atau mungkin juga ungkapan “yang penting…” ini sekadar mahu menyembunyikan rasa tidak puas hati dengan sesuatu atau tidak selesa dengan keadaan. Ada juga kemungkinan kerana ego, sombong dan mementingkan diri sendiri.

Atau bagaimana?

TehrDemikian kisah 'Yang Penting' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


36 Comments

  1. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    ermmm..yang penting,
    UTAMAKAN yang penting
    dulu dalam segala urusan :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah 2013 Wang Bantuan Sekolah RM 100 : Mana Nak Ambil Dan Bila?My Profile

  2. suri says:

    apa yang penting kerjasama
    kalau pentingkan diri tidak kemana
    akan di benci orang juga
    akibat sikap buruk sendri yang cipta

  3. Yang penting Man Utd menang malam tadi
    Kalau tak sengsara aku nak tido kalu kalah dgn LFC ; :wink:
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Money Matters: What Is Google AdSense?My Profile

    1. hafizmd says:

      keh2…ini mmg yang penting…hihi
      hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #8 Ayam?My Profile

    2. Suri says:

      yes MU menang haa… kacak2 ;P

  4. suri says:

    hari ini rasa sakit badan
    menginjak empat hari merajuk sakan
    asal niat berblog hati di ketepikan
    pulihkan badan harus harus diutamakan

  5. yang penting, hati yang suci murni dan ikhlas…

    baru sifat-sifat lain muncul dalam diri…
    Rapunzeel Cikilolo baru je tulis kisah tugasan untuk dipenuhi Tahun 2013My Profile

    1. suri says:

      klu tak ikhlas payah juga ni hee..

  6. suri says:

    macam sush jer nk komen kt blog ini…bawah tick sy bukan kaki spam ada ayat ni
    ” Hover your mouse here to see the data that CommentLuv got back from your site..
    If you see a warning or other error message then that might help you locate the problem (maybe another plugin is spitting out an error?)”

    asal eh…slu blh tick tinggalkan jejak entri kita ni asal tak buleh?? hua…

  7. suri says:

    macam sush jer nk komen kt blog ini…bawah tick sy bukan kaki spam ada ayat ni
    ” Hover your mouse here to see the data that CommentLuv got back from your site..
    If you see a warning or other error message then that might help you locate the problem (maybe another plugin is spitting out an error?)”

    asal eh…slu blh tick tinggalkan jejak entri kita ni asal tak buleh?? hua…sy kena copy apa yg saya tulis dan buka pd home balik risau apa yg d komen tak der hii…

  8. suri says:

    erk double hii.. sori tuan tehr..

    hari-hari makan bager di kedai rima
    makan di tepi simpang purnama
    bagai hati ini sungguh lara
    apa makna penting diri tapi hidupan takkan berguna

  9. mie says:

    yang penting…
    itulah kepentinganya….
    janga yang tak penting dipentingkan…
    ahhahahhaa
    mie baru je tulis kisah Lukisan Sepanjang Sungai MelakaMy Profile

  10. papa mifz says:

    “apa yang penting kerjasama” – lagu wonder pet…:)
    papa mifz baru je tulis kisah Menangis di pantai Port DicksonMy Profile

  11. shraqs says:

    “Yang Penting”.. tercapai apa yang ingin disampaikan.. nak lauhkan pendirian kot..
    shraqs baru je tulis kisah Terbaik Dari Samsung (CES 2013)My Profile

  12. UmmiKami says:

    Salam hormat..

    Kerinting segak si rambut kerinting,
    Kerinting mama menutup aurat;
    Penting banyak disebut penting,
    Penting bersama dunia akhirat. ;)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Melanggris..(Melayu-Inggeris), Pantun Versi Baru..My Profile

  13. padin says:

    yang penting ni jugak macam…… menyimpulkan sesuatu…
    tak kisahla JDT menang 1-0 yang penting 3 mata…. ekekee
    boleh ke bro?

  14. de engineur says:

    ada yg cakap “Yang penting bahagia”…. entah apa maksudnya
    de engineur baru je tulis kisah LED lighting market expected to double in 2014My Profile

  15. UmmiKami says:

    Tumpang..

    Kalau yang penting asyik dipentingkan, maka yang tak penting makin tiada kepentingan.. :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Melanggris..(Melayu-Inggeris), Pantun Versi Baru..My Profile

  16. nazray says:

    yang penting tengok kepada keadaan semasa tu, mana yang lebih penting?
    nazray baru je tulis kisah Luka – Ainan Tasneem | Lagu baru.My Profile

  17. titan says:

    aihhh..apa yang penting ni..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 10 dari Jobdirumah.comMy Profile

    1. hafizmd says:

      “yang penting, titan belanja kita cendol nanti,” kata cikgu tehr
      hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #8 Ayam?My Profile

  18. Yang penting aku tak menyusahkan orang. heeee….
    tapi lebih baik kita membantu org lain kan bro tehr…
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Cara Mengatasi Stress Kemurungan Dgn Makanan. Dimana RasionalnyaMy Profile

  19. hairulafiz says:

    yang penting, utamakan keluarga dari kerja
    hairulafiz baru je tulis kisah Trip ke Zoo JohorMy Profile

  20. hafizmd says:

    yg penting, bekalan air disambung seperti biasa…

    yg penting, YB tau apa yg penting..bukan mementingkan diri sendiri
    hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #8 Ayam?My Profile

    1. UmmiKami says:

      Betul tu Hafiz.. :D
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Ku Jual Silalah Membeli..My Profile

  21. Amirez says:

    ungakapan “yang penting” untuk tonjolkan kelebihan atau kepuasan sambil menyembunyikan kekecewaan atau ketidakpuasan hatinya
    Amirez baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  22. zool says:

    memang penting tu..kerjasama pun penting gak kan..
    zool baru je tulis kisah Projek E-Novel :- Pelan BMy Profile

  23. donnyien says:

    hai bro,
    yang penting ialah persahabatan, segala harta yang kita miliki dalam dunia ini tetap akan pergi satu hari nanti, tetapi sahabat akan kekal selamanya…
    donnyien baru je tulis kisah Siapa saya dan World Bloggers & Sosial Media AwardsMy Profile

  24. de engineur says:

    yang penting important……hehe (saja menyangak kt sni)
    de engineur baru je tulis kisah LED lighting market expected to double in 2014My Profile

  25. sharafie says:

    besenya kalau aku sebut yang penting nak sedaokan ati je..hahaha..contoh ayat : yang penting aku da buat yang terbaik. kalau bos tak terima juga tak tau nak cakap la..hehehe
    sharafie baru je tulis kisah Kenangan Hidup Di Laut Pada Hujung MingguMy Profile

  26. Cik Siti says:

    apa yang penting kerjasama…. (ayat lagu wonderpets)
    Cik Siti baru je tulis kisah Fenomena SimsimiMy Profile

  27. Dja@SisHaza says:

    ” yang penting…. ”

    menunjukkan adanya kehendak yg harus dipenuhi, tp andai dlm rasa terpaksa, yg penting itu mungkin hasilnya x seberapa
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah REZEKI, PENGUTIP TIN DAN KUCING TERBIARMy Profile

  28. Hafizul says:

    Emm yang penting kita bahagia..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Broadband Celcom Kena PukulMy Profile

  29. fiezaradzi says:

    ayat ‘yang penting’ ni mungkin utk menyedapkan hati masing2.. kata semangat jika ada yg mengganggu…
    fiezaradzi baru je tulis kisah Tips Menghantar Anak Pertama Kali Ke SekolahMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun