Wordless Wednesday #14: Buruh

buruh

TehrDemikian kisah 'Wordless Wednesday #14: Buruh' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


31 Comments

  1. dinar says:

    buat kerja tanpa disuruh-suruh,
    barulah riang sentiasa,
    1 MEI hari buruh,
    di antara golongan yang banyak berjasa!!!

    Moga sukses
    dinar baru je tulis kisah Pelanggan yang dihormati…My Profile

    1. tehr says:

      kalau hidup berat tulang
      sama ada malam atau siang
      bila bekerja hati tak riang
      tentu hidup dirundung malang

  2. zulkbo says:

    salam..
    bukan mudah nak jadi buruh
    memerlukan kederat yang banyak
    yang nyata rezeki mereka halal

    1. tehr says:

      salam kembali
      antara golongan yang paling ramai ni
      sukar nak bayang kalau mereka juga bekerja sehingga berumur 60 tahun

  3. akubiomed says:

    Bila kerajaan hendak mengeluarkan tanda aras gaji pekerja swasta pula?
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday #14 – Gen AppleMy Profile

    1. yas says:

      Yup bro…tertunggu tunggu gak nih…tp cam payah jerr…yg aku tau tak lama lagi MTUC nak piket ats pelbagai sbb…
      yas baru je tulis kisah Wordless Wednesday – kencing dalam botolMy Profile

      1. nurmisnan says:

        betul3… bila ekkk??
        nurmisnan baru je tulis kisah Wordless Wednesday #18My Profile

      2. tehr says:

        yups
        sepatutnya dah boleh diumumkan tu
        terutama gaji minima

        aku tak pernah pulak ikut piket ni :D

  4. nurmisnan says:

    kudrat mereka kuat utk melakukannya..
    panas hujan memang kena harung utk siapkan
    kerja2 pembangunan.. terasa mcm longgar plak lutut
    tgk diorang bekerja… nak cari rezeki mana2 ada asalkan halal…
    nurmisnan baru je tulis kisah Wordless Wednesday #18My Profile

    1. tehr says:

      memang tak terdaya la kita ni, nur

    2. dnoBiz says:

      yang pasti mereka mengambil alih tugas yang tidak mampu dilaksanakan oleh orang kita…
      dnoBiz baru je tulis kisah Lelaki budiman – Lelaki budiman makin pupus?My Profile

  5. Cik Siti says:

    mereka adalah tunjang dalam pembangunan… tanpa mereka, tiada bangunan, tiada jalanraya tiada kereta….. dan kerja mereka adalah penuh dengan keiklasan…
    Cik Siti baru je tulis kisah Kesihatan Untuk Mata….My Profile

    1. tehr says:

      buruh luar juga makin ramai sekarang ni, cik siti
      susahnya mereka cari rezeki
      jauh merantau…

  6. Hadi Rofiee says:

    Pernah dahulu saya pernah berhajat untuk mengambil latihan berkaitan di dalam bidang ini, namun dihalang oleh kedua ibu bapa. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Berani GagalMy Profile

    1. tehr says:

      bukan rezeki tu, hadi
      dah ditentukan untuk dapat rezeki dari bidang lain

  7. Buruh bekerja di bawah mentari,
    Membanting tulang memerah tenaga;
    Mencari rezeki setiap hari,
    Untuk diri juga keluarga.
    Kak Long Mawar Merah baru je tulis kisah Menangi Hadiah Penginapan Percuma dan Wang Tunai dalam Peraduan Tulis dan Menang di mawarmerah2008.comMy Profile

    1. tehr says:

      membanting tulang empat kerat
      basah kuyup disirami keringat
      menghulur tenaga sedaya kudrat
      semoga mereka sentiasa sihat

  8. padin says:

    asas yang kukuh menjamin produk yang berkualiti.. :D
    padin baru je tulis kisah Kategori GeramMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      buat betul2
      jangan runtuh pulak nanti tak sampai 5 tahun :D

  9. ghost writer says:

    kerjalah memenuhi permintaan hidup.
    ghost writer baru je tulis kisah tanah & airMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, ghost
      kerjalah di mana jua asalkan halal

  10. Pacifista says:

    kenapa la semua orang terer pantun ni.aku memang lemah bab buat pantun ni.huhu… :(
    Pacifista baru je tulis kisah 14 Jam LagiMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      tak apa, bro
      kalau nak belajar, caranya ialah hentam saja dulu :D

  11. dnoBiz says:

    Buruh memang bayak bejasa…. tapi kebanyakkan buruh adalah diimport … :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Biar Papa Asal Bergaya – 41 belia muflis setiap hari gagal urus kewanganMy Profile

    1. tehr says:

      tiba2 je aku terkenang masa gi singapura dulu
      huhu
      memang penat sangat

  12. surihatiku says:

    dok pikir rumahku ..

    dah pencen pun byr rumh still tak habis2 lagi huhu..
    surihatiku baru je tulis kisah Syaitan vs MalaikatMy Profile

    1. tehr says:

      ramai yang sama dengan suri
      termasuk saya

      bayar hutang sampai pencen
      huhu

  13. bEe says:

    Tiap2 thn ada hari buruh kan kan kan!!!! :-)

    1. tehr says:

      yups
      terkenang suatu ketika dulu pernah menjadi buruh

  14. Mus says:

    pernah melalui saat perit ketika bergelar buruh binaan.
    ia memberikan pengalaman berharga untuk menempuhi kehidupan yang akan datang
    Mus baru je tulis kisah Seram Sejuk!! Jumpa Budak Dalam Hutan!!My Profile

    1. tehr says:

      sama la, mus
      jadi kenangan buat panduan untuk masa depan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun