Volkswagen Ana Punya Beras

Kura-kura atas jalan. Hehehe… Begitu la kata budak-budak bila nampak kereta volkswagen. Walau pun dah berumur tapi masih megah dan kacak bila berada di jalan raya.

volkswagen kuning emas

kura-kura atas jalan
biar bergaya bila berjalan
dipandu laju dipandu perlahan
sentiasa kita menjaga keselamatan

Kereta Volkswagen antik kuning emas ini kepunyaan ‘ana punya beras’ bukan volkswagen yang digunakan untuk seludup beras dekat sempadan Pengkalan Kubor – Takbai. Masih elok dan masih digunakan oleh adik biras aku di kampung beliau. Aku pernah naik kereta ni, memang masih bagus.

New Beetle RSi

gambar dari wikipedia

Siapa berminat dengan New Beetle kat atas ni sila angkat tangan tinggi-tinggi [... dan sediakan wang banyak-banyak]. :D Memang mengancam dan menggoda. Aku belum pernah lagi terserempak dengan New Beetle ni kat mana-mana. Beberapa hari ni ada pula nampak iklan Nuffnang Volkswagen Das Auto Show 2012 kat blog aku. Tapi memang tak ada peluang la aku nak menjenguk sambil pasang impian. Jauh tu KL dengan KB.

The Icon Is Back

Day 1: 8th September | Day 2: 9th September

Kuala Lumpur Convention Centre, Jalan Ampang

Korang yang tinggal berdekatan boleh la menjenguk ke sana sambil-sambil ambil gambar. Rasanya masih ada tempat lagi untuk peminat kereta keluaran Volkswagen di Malaysia.

TehrDemikian kisah 'Volkswagen Ana Punya Beras' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


29 Comments

  1. Cik Siti says:

    arwah ayah ada guna kete ni…. kete katak warna hijau… ingat lagi… dia punya bunyi…. jauh boleh dengar…. tp kete ni tahan lasak. pernah lembu tengah jalan langgar kete, lembu pening kete tak da apa… hehehe kenangan…
    Cik Siti baru je tulis kisah Malam Bersama Keluarga…..My Profile

    1. tehramuan says:

      kulit ‘kura-kura’ ni memang tebal, cik siti
      hehe

  2. razfira says:

    cantiknye kereta die :)
    razfira baru je tulis kisah 10 Kesilapan Tentang TidurMy Profile

    1. tehramuan says:

      hehe, cantik sangat

  3. volkswagen kuning dan cerita karak – ok, itu dalam fikiran Rain. hee
    rainbowcloudy baru je tulis kisah see your relationship with AllahMy Profile

    1. tehramuan says:

      nostalgia, rain :D

  4. maza says:

    maza memang ler minat keta2 camgitew..

    cuma dlm hati ada ngeri lah cikgu.. huhuhu
    takut terbawa2 dlm mimpi..
    tapi duit saku tak berapa nak berhibu2 hinggit gitew.. ahaks

    1. tehramuan says:

      eh, macam sama la pulak kita ni, bro
      minat ada tapi duit tak berapa nak ada :D

  5. cikgu naman says:

    Keto kurro…hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah WW-Rambut Awan NanoMy Profile

    1. tehramuan says:

      haha
      masa budak2 dulu aku memang gelar keto kurro

  6. LadyBird says:

    comel.. cita2 lady nak beli kete kecik2 gini.. mini cooper pun ok..
    LadyBird baru je tulis kisah Tips Suami Isteri – Bahagia ke Hujung NyawaMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, mini cooper baru tu pun cantik

  7. padin says:

    hehee ayah aku dulu ada Wolkswagen Morris (enjin depan), punyalah aku xnak naik kalau dia hantar gi sekolah, wakakaka

    sekarang menyesal pulak bila org tua tu dah jual…
    padin baru je tulis kisah Hobi : Malaysian CoinMy Profile

    1. tehramuan says:

      sekarang dah jadi kereta antik
      memang harga dah berlipat ganda, bro

  8. Cikgu Hairul says:

    mahel weh.. yang kuning atas tu pun belum tentu mampu beli.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Fanpage vs BlogMy Profile

    1. tehramuan says:

      nak beli satu hal
      nak jaga ‘kura2′ ni pun satu hal
      banyak belanja juga tu

  9. kakyon says:

    kereta pertama kami tahun awal 80′an..:)
    kakyon baru je tulis kisah kuali memanggangMy Profile

    1. tehramuan says:

      sekarang ada lagi ke, kakyon?

  10. de engineur says:

    Kereta Volkswagen lama ni memang popular kat Sabah. Ada beberapa kelab Volkswagen yg saya tahu d sini.
    de engineur baru je tulis kisah Lynas to move into INDUSTRIAL SCALEMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, best je tengok bila mereka berderet di jalan

  11. zool says:

    Volkswagen Beetle memang klasik.. nak beli tapi tak mampu .. pandang dan tulis je kat blog.. huhu
    zool baru je tulis kisah Keputusan perlawanan bolasepak Piala Malaysia 1 September 2012My Profile

    1. tehramuan says:

      pandang dari jauh je, bro

      1. hafizmd says:

        kalau jumpe, lehla tumpang ambil gambar…hehe
        hafizmd baru je tulis kisah E-book Pilihan:Tak Kenal Maka Tak CintaMy Profile

  12. titan says:

    teringin nak ada satu wehh..
    titan baru je tulis kisah Ayat-ayat DENGKIMy Profile

  13. hafizmd says:

    Pak sedara pernah guna kerete kure2 ni..mmg best naik walaupun macam kura2….hehee

    yg beetle tu, pernah nampak sekali kat area selangor ni…perempuan yg bawak….fuh!
    hafizmd baru je tulis kisah E-book Pilihan:Tak Kenal Maka Tak CintaMy Profile

  14. cantik giler kreta ni.. attractive pulak tu
    Panas Giler (djchef) baru je tulis kisah GAMBAR EMMA MAEMBONG YANG CUNMy Profile

  15. Bro Zulkbo says:

    salam..
    perghh..warna emas tu
    ente bunya beras kereta :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Senarai Keputusan Temu Duga SPAMy Profile

  16. Sepupu saya satu family gila kereta ni. Kalau balik raya, apa yang menjadi bualan utama adalah kereta masing-masing menjuarai sesuatu pertandingan. Nasib tak terjoin sekali, kalau bukan ada ilmu mekanik, susah nak maintain kereta ni. :)
    Malaysia coin baru je tulis kisah Terima Kasih kepada Rakan BloggerMy Profile

    1. yela..kereta antik..teknologi lama.. :)
      Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Komentator Tegar Ogos 2012My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun