Tunggu Sekejap

Sesekali layan lagu Tunggu Sekejap nyanyian Seniman Agung Tan Sri P. Ramlee bagus juga. Tambah pula pagi ini hari mendung sahaja, nampak seperti hujan akan turun. Ada orang kata, lagu Tunggu Sekejap ini diciptakan untuk isterinya Biduanita Saloma. Lagu ini juga adalah antara sebuah lagu yang terdapat dalam filem Sarjan Hassan lakonan beliau bersama Seniwati Saadiah.

Sementara menunggu sarapan pagi siap, apa kata kita layan dahulu puisi Tunggu Sekejap versi Tehramuan Dot Com. :D

tunggu sekejap
aku belum siap
kelak kubuka pintu dan tingkap

tunggu dahulu
aku pakai baju
kelak tak nampak ketiak berbulu

tunggu sebentar
aku bentang tikar
kelak kau selesa duduk bersandar

HOI. BERAPA LAMA MAHU TUNGGU DAA..

tunggu di situ
aku kata tunggu
boleh je naik kalau tak malu

sabarlah sayang
air aku jerang
kelak kita seronok bersembang

panjaaang… panjaaaaang…

sembangPenantian adalah satu penyeksaan. Itu bagi mereka yang kurang sabar. Bagi mereka yang banyak sabar, satu penantian adalah satu masa yang sangat indah. Tak percaya? Cuba banyak bersabar, korang akan rasa betapa indahnya apabila yang ditunggu sudah tiba.

TehrDemikian kisah 'Tunggu Sekejap' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


47 Comments

  1. padin says:

    huhuuu kalau tunggu student datang kelas sampai 15 minit,
    memang hilang sabar jugak bro….

    1. tehramuan says:

      haha
      memang nak kena pulas telinga tu

      1. Aik, tadi cikgu bilang “Cuba banyak bersabar, korang akan rasa betapa indahnya apabila yang ditunggu sudah tiba.” :D
        Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Debate On Religion In ToiletMy Profile

        1. tehramuan says:

          pulas manja dalam sabar tu, bro
          untuk peringatan
          lepas tu pujuk :D

          memang tak boleh hilang sabar bila menghukum
          lain jadinya nanti

  2. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    bila baca tajuk entri
    dari jauh saya dah teringat
    lagu seniman P.Ramlee..
    rupanya ada mengena..
    he he
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Panduan Cara Mengelak Dan Mengatasi Dari Jenayah RogolMy Profile

    1. tehramuan says:

      salam kembali
      cuti hujung minggu ni rehat2 kat rumah je
      lagi pun hujung bulan ni
      hehe

  3. paling tak suka tunggu orang,

    1. tehramuan says:

      sabar2
      orang juga tak suka tunggu kita :D

      jadi kena la semua bersabar
      kan?

  4. Nazri says:

    semoga penyokong bola dpt bersabar masa perlawanan ni
    Nazri baru je tulis kisah Takaful Tak AdilMy Profile

    1. tehramuan says:

      tak boleh lagi main baling2 objek dan bakar mercun

  5. ghost writer says:

    maksud tunggu sekejap bagi para wanita ialah ‘ tunggu dalam sejam lagi’ – itupun bergantung pada keadaan.
    ghost writer baru je tulis kisah tidak seperti duluMy Profile

    1. tehramuan says:

      hehe
      kebiasaannya memang begitu
      aku pernah terlena sementara menunggu mereka siap

      1. yg tu mmg kene sabar la..nk wat camne..hehe
        Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Siapa samseng sebenarnya?My Profile

  6. Cik Siti says:

    penantian ada masa berbaloi….
    Cik Siti baru je tulis kisah mee hoon goreng sicilikMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, ada nilainya tersendiri

  7. akubiomed says:

    Kenapalah air tidak jerang sebelum pakai baju kalau tidak sudah bancuh air minum petang. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Zulfahmi Khairuddin terpantas kelayakkan Moto3My Profile

    1. tehramuan says:

      haha
      sekarang ni macm tak sabar pula tunggu bola

  8. titan says:

    pehh..layan lagu ni la plakk ye..
    titan baru je tulis kisah Kekacakan ATM dan Hairuddin OmarMy Profile

    1. tehramuan says:

      layan je, bro
      sementara menunggu dilayan :D

    1. tehramuan says:

      yups
      moga2 kita sentiasa bersabar menghadapi dugaan

  9. Hafizul says:

    Hehehe..lagu ni memang mendodoikan…
    Hafizul baru je tulis kisah Pagar Untuk AngsaMy Profile

    1. tehramuan says:

      layan waktu nak tidur, bro
      hehe

      1. Hafizul says:

        ehh elok juga kan layan lagu ni..nak kena try buat nih…
        Hafizul baru je tulis kisah Tip Semasa Di Tinggalkan Oleh IsteriMy Profile

  10. berliku says:

    hahahaha
    memang layan lagu nie
    lama dah tak dengar lagu niew
    berliku baru je tulis kisah Permohonan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) 2013My Profile

    1. tehramuan says:

      boleh cari di youtube, bro

  11. amirulfaiz says:

    Hehe, kalau pakai baju tanpa lengan, masih nampak ketiak berbulu. :D
    amirulfaiz baru je tulis kisah Nasi goreng cili padi, untuk isteri.My Profile

    1. tehramuan says:

      haha
      memang kena pakai baju berlengan tu
      molek lagi kalau lengan panjang :D

  12. maza says:

    selamat berlibur, senyum2 semua.. sbb kelate doh menang deh.. hehehe
    maza baru je tulis kisah Mphone boleh bikin panas hati!My Profile

    1. tehramuan says:

      menang dengan 3 piala tahun ni
      tahun paling cemerlang bola sepak kelantan :D

  13. tunggu sekejap, wahai sayang..

    lagunya mmg memukau kalbu….
    dah lama tak tonton cerita sarjan hassan..
    bila la nak keluar kat tv lagi nie…
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Tips Cara Menyuburkan Pokok dan Tanaman Dari Emak | Nak Tengok Halaman RumahkuMy Profile

    1. tehramuan says:

      aku suka filem sarjan hassan ni
      part si apek panggil sarjan hasan kat dalam hutan tu

      “ah san, ah san” :D

      1. suri says:

        haa sepatah2 di sebut meh, ker tu pakai bahasa baku
        suri baru je tulis kisah Kami Tidak BersalahMy Profile

      2. yg lagi best apek tu kata…. lu sayang sama wa minah.. itu mcm wa tukar nama………. aku lupa dah sambungannya… heeee
        Hairul Hissam baru je tulis kisah Tips Cara Menyuburkan Pokok dan Tanaman Dari Emak | Nak Tengok Halaman RumahkuMy Profile

        1. tehramuan says:

          haha
          ‘ahmad ah leng bin abdul dollah’ :D

    2. suri says:

      wah dah bermula sayang tu ada apa2 ker
      suri baru je tulis kisah Lada JarumMy Profile

  14. suri says:

    sy pernh tuggu org lebih 6 jam rasanya saat tu jadi memori mujur dpt dia haaaa
    suri baru je tulis kisah Kamek Jiwa BerbloggingMy Profile

    1. tehramuan says:

      alhamdulillah
      kiranya happy ending la ni :D

  15. suri says:

    lawa pula mug pakai cermin mata haaa
    suri baru je tulis kisah Kamek Jiwa BerbloggingMy Profile

    1. tehramuan says:

      ya ke?

  16. yas says:

    Teringat kat lagu Febian….penantian satu penyiksaan….dan tetiba aku tringat lak kat cewok lama la plak…hahahaha
    yas baru je tulis kisah TAHNIAH ZULFAHMI…PODIUM PERTAMA UNTUK MALAYSIAMy Profile

    1. tehramuan says:

      kita manusia biasa, yas
      aku juga kadang2 teringat gak :D
      moga2 mereka gembira dan bahagia

  17. Naziman says:

    Yang gelas putih dengan spek tu stylo. Macam muka betul tau. haha
    Naziman baru je tulis kisah Lagu 60an Pop Yeh Yeh terbaik Koleksi sayaMy Profile

    1. tehramuan says:

      aku pun tak tahu macam mana boleh timbul idea nak ambil gambar macam ni
      hehe

  18. Khidhir says:

    tunggu kejap. nak komen la ni
    Khidhir baru je tulis kisah Tutorial Pindah DomainMy Profile

    1. tehramuan says:

      ok, komen jangan tak komen :D

  19. yang spek mata kat gelas tu xtahan tu hehehe
    Pemborong perfume baru je tulis kisah Apa itu VialMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun