Tudung

Salah guna tudung! Itulah yang dapat dikatakan kepada sebahagian daripada masyarakat kita sekarang sama ada lelaki atau wanita. Bukan tidak mengetahui apa tujuan asalnya, tetapi kerana terlebih kreatif atau terlampau tak ada kerja yang hendak dibuat. Mungkin juga sengaja buat-buat tak ada kerja. :D

tudung sajitudung tin bermacam bentuk
memang bising kalau diketuk
pasti tak sama tudung periuk
dan pasti tak akan patah riuk

tudung saji pula lain kisahnya
simpan makanan di atas meja
hindarkan dari lalat serangga
juga kucing berwajah selamba

tudung botol untuk bermain aji
seharian duduk depan kedai kopi
kawe tolak demo tolak kembali
memang tidak ingat anak isteri

apa cerita dengan tudung kepala
untuk cantik atau untuk bergaya
mungkin hanya ikut-ikutan sahaja
atau berhajat menutup aurat juga

Menjalani hidup dah memang tentu kena ikut aturan agama dan adat. Tak boleh salah silap. Juga tak boleh sedap-sedap kata “Aku berhak menentukan hidup aku sendiri.” Belum cukup tu. Masih perlu ada sambungannya, “… mengikut peraturan yang ditetapkan oleh agama dan negara.” Tak gitu ke? :D

*Entri ini ditulis selepas membaca tulisan kaizen.

TehrDemikian kisah 'Tudung' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


67 Comments

  1. zool says:

    ada juga yang memalukan diri sendiri. pakai tudung, seluar ketat, baju sendat.. macam2 hal

    1. tehr says:

      tudung fesyen je tu, bro

      1. Mus says:

        tudung telanjang namanya tu
        Mus baru je tulis kisah Tempoh Siap Pasport 5 Hari Bukan 1 JamMy Profile

        1. tehr says:

          hehe
          ramai orang suka telanjang
          pelik benar rasanya

          1. Itu yang Nabi sebut mereka yang berpakaian tetapi hakikatnya bertelanjang.

            1. tehr says:

              makin ramai yang suka telanjang sekarang ni
              heran je

  2. puteri says:

    tak terlepas ada yg cakap:
    ‘hey sibuk je
    kubur masing2!
    ske ati la nak pkai ke xnk pakai ke
    pkai ni pun dh kita ok apa?’

    then jwpn yg layak utk org2 mcm tu:
    ‘then mati nnt, kubur gali n tanam sndiri’
    puteri baru je tulis kisah Contest SHORT STORY of 20 WORDS – me- my self &amp loveMy Profile

    1. tehr says:

      satu kampung nanti lari tu, puteri
      orang mati hidup semula sebab nak gali lubang kubur

  3. Ismail N says:

    Manis kalau gadis muslim bertudung… Berstail-stail pun oklah, cuma jgn terover, nanti ada yang meng…. :D
    Ismail N baru je tulis kisah Malaysia’s Next Top Model – EXCLUSIVE!My Profile

    1. akubiomed says:

      Gadis arab pakai tudung memang menawan membuatkan hati tertawan :-)

      1. tehr says:

        menawan lalu tertawan
        hehe

      2. Mus says:

        memang kena gayanya.. mmg cantik menawan
        Mus baru je tulis kisah Tempoh Siap Pasport 5 Hari Bukan 1 JamMy Profile

        1. tehr says:

          cantik, menawan
          bikin hati tertawan :D

    2. tehr says:

      yups, jangan salahkan fesyen
      dedah aurat je yang salah

      1. Mus says:

        betul tu.. diri sendiri yang salah..
        Mus baru je tulis kisah Close Focus Macro Photography Dengan Kamera KompakMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 semuanya betul dan tak ada orang saman nanti :D

  4. suri says:

    dulu suka juga bertunung sambil si sisi telinga ada kuntuman bunga,,skrg alahai pakai simple jer heee

    1. akubiomed says:

      Suri selit bunga tidak ada lebah atau kumbang hinggap? :-)

      1. tehr says:

        dah spray pun bunga tu dengan racun serangga :D
        mana mereka berani

    2. tehr says:

      bunga kenanga?
      ramai yang suka letak bunga ni kat telinga

  5. dyea says:

    bertudung sekarang ikut fesyen jer…bkn sbb kewajiban…bg yg jd idola bertudung yg diikuti oleh orng ramai..nanti dlm kubur menjawap la korank..a
    dyea baru je tulis kisah Aiskrim malaysiaMy Profile

    1. tehr says:

      sebaiknya ambil kedua2
      bertudung menutup aurat dan berfesyen
      lagi anggun rasanya :D

  6. akubiomed says:

    Salah satu tanda-tanda akhir zaman apabila wanita memakai baju seolah-olah bertelanjang. :-(

    1. tehr says:

      yang kawe pelik
      lelaki pulak yang lebih menutup aurat berbanding wanita
      pelik sungguh :(

      1. Mus says:

        ye tak ye.. memang pelik tu..
        Mus baru je tulis kisah Tempoh Siap Pasport 5 Hari Bukan 1 JamMy Profile

  7. toyol says:

    anak tudung pun ada jg, bukan anak bulan saja..
    hehe..
    toyol baru je tulis kisah JAWAPAN DALAM SOALANMy Profile

    1. tehr says:

      macam2 anak ada sekarang, tk
      yang buang anak juga makin bertambah

  8. toyol says:

    emm..
    TK suka dengan komen puteri tu..
    toyol baru je tulis kisah JAWAPAN DALAM SOALANMy Profile

    1. tehr says:

      memang itulah kaedahnya, tk

  9. benjy says:

    Jika anda melihat seorang wanita yang bertudung sopan kelihatan sungguh cantik dan menawan … jika dia tidak bertudung maka double lah lagi cantiknya … dan jika seorang wanita yang tidak bertudung kelihatan sederhana … jika ditudungkan maka double lah lagi sederhananya menjadi cantik … jadi nak mampak lebih manis, cantik dan menawan gunalah tudung … (tudung mawi laris satu ketika dulu)
    benjy baru je tulis kisah ORANG MEMBERI KITA MERASA JOM KONGSI-KONGSI LAH BERSAMAMy Profile

    1. tehr says:

      kecantikan yang bertambah bila bertudung dengan sopan
      aku memang suka, sejuk je mata :D

  10. mie says:

    kebanyakkan bertudung hanya berfesyen…
    makannan juga perlu ditudung kan..
    heheheee
    mie baru je tulis kisah Birthday Adik Tapi Abang Dapat HadiahMy Profile

    1. tehr says:

      memang mesti kena tudung
      kucing pun tak boleh tahan sabar kalau ikan tak bertudung
      tudung pula kena le yang elok
      jangan guna yang berlubang :D

      1. mie says:

        tapi tudung berlubang lah paling digemari..
        pelik manusia sekarang..
        ehehee
        mie baru je tulis kisah Holiday Giveaway 2011My Profile

        1. tehr says:

          memang pelik tu :D

  11. izan ishak says:

    makin ramai yg pakai tudung tapi ikut2an je. bukan ikut syariat agama~
    izan ishak baru je tulis kisah Syukur Padamu Ya Allah!My Profile

    1. tehr says:

      ikut aturan artis
      bukan ikut aturan agama

  12. yang tak nak pakai tu satu hal,yang dah pakai plak nampak pule lehernye kadang2 ade yg tak pakai anak tdung..nmpak la jugak rambut dr bayangan tdung tuh..pastu lagi sakit mata sekarang bila segala aksesori nak campak ats kpla..adess rimas mata ni nengok..hihi..moga syariat Islam ttp didahulukan

    1. tehr says:

      fesyen wanita ni macam2 gaya
      pening kaum lelaki nak fikir

  13. Cik Siti says:

    Bertudung kini dianggap fesyen dan kadang-kala bertudung budi bahasa entah di mana.
    Cik Siti baru je tulis kisah UNIFIMy Profile

    1. tehr says:

      anggapan orang kebanyakan memang macam tu
      harap2 mereka sedar kepentingan menutup aurat

      1. Cik Siti says:

        dan yang terkini tudung saji pun sudah dipakai dikepala… hish!hish!hish!…
        Cik Siti baru je tulis kisah UNIFIMy Profile

        1. tehr says:

          macam2 hal pulak
          hehe

  14. etomyam says:

    zaman sekarang ni secara peribadinya individu bertudung ataupun berketayap mahupun bersongkok sukar dijangka tingkah laku mereka :D
    etomyam baru je tulis kisah Sarawak River CruiseMy Profile

    1. tehr says:

      musang berbulu ayam tu, bro
      payah nak jangka tu

  15. etomyam says:

    aik mana pergi komen ku? tak muncul la pulak huhu
    etomyam baru je tulis kisah Sarawak River CruiseMy Profile

    1. tehr says:

      termasuk ke spam, bro
      dah dikeluarkan

  16. Mus says:

    berfesyen tak salah sebenarnya..
    akan tetapi kenalah pada gayanya
    aurat kita jangan dilupa
    nanti mak bapak yang buruk nama
    Mus baru je tulis kisah Sukanya Burung Aku Terbang Dalam BlogMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal
      buat malu mak bapak dan orang kampung je

  17. padin says:

    nak berfesyen tiada masalah,
    cuma bila berlebih2 tu dah jadi macam kelakar
    macam bawak sarang tebuan atas kepala pon ada,
    tu belom yg bentuk macam bonggol unta, huhuu

    1. tehr says:

      jangan2 nanti tebuan tersalah landing
      naya tu :D

  18. ghost writer says:

    no excuses untuk tudung kepala..sebab yang hukum yang wajib tetap wajib..
    ghost writer baru je tulis kisah sincere is the best poetryMy Profile

    1. tehr says:

      dan bertudunglah dengan sempurna
      tak rugi pun kerana memang nampak sangat ayu dan bersopan
      semua orang suka :D

  19. sud@is says:

    hari ini tudung disalahgunakan
    ada yg bertudung nmpak jambul
    ada yg bertudung tunjuk bonggol
    sud@is baru je tulis kisah SYAITAN SUKA HIDUNGMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      tak sokong la tudung macam tu
      nampak macam orang tak reti je

  20. kulanz says:

    kalau perempuan yang tak nak pakai tudung tu, try tudung saji plk.. mana tau lepas try tudung saji dah berkenaan dengan tudung sebenar
    kulanz baru je tulis kisah Air Pancut Berirama Perdana Park &amp Earth HourMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      buat hiasan kelip2 kat tudung saji tu :D

    2. Norgadis says:

      Hahaha… best pula bunyi komen si kulanz. Nak juga saya bayangkan klu pakai tudung saji tu, rasanya mata pun tak nampak hehehe…
      Norgadis baru je tulis kisah Perbincangan Pertama Setelah Bergelar SetiausahaMy Profile

  21. shameel says:

    tentang tuudng kepala ni, ramai yg jadikan ia sebagai fesyen. lagi mengecewakan bila ada seorg artis ppuan yg menggunakan rambut palsu dgn alsan nak tutp aurta. entah kat mana dia belajar agama hinggam neyamakan rambut palsu dgn tudung kepala
    shameel baru je tulis kisah Masjid Beijing di Rantau Panjang KelantanMy Profile

    1. tehr says:

      dia ambil mudah je tu
      asal tudung je

      kenapa la tak pakai udung saji
      boleh tudung gak :D

  22. yas says:

    tudung sbb fesyen…dh jadi besa ngat tu..tp yg penting nawaitu dan cara pakai tu laa…kalau tejolok sana, tejolok sini tak de maknenyer laa…
    yas baru je tulis kisah Anjing harimau dan anjing Panda di ChinaMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, yas
      fesyen tak salah
      yang salahnya ialah fesyen yang dedahkan aurat
      tu je

  23. akubiomed says:

    Kalau susah sangat hendak pakai tudung pakai sahaja tudung saji :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Permainan kanak-kanak perlu ada logo MCMy Profile

    1. tehr says:

      pilih yang besar
      senang nak tudung segala benda :D

  24. kaizen says:

    terima kasih TehR. hehe…

    ada mata pandang-pandang
    ada telinga dengar-dengar
    ada mulut nasihat-nasihat
    ada tangan ubah-ubah…
    kaizen baru je tulis kisah KuMPuLaN SaMSoNS PuJa SYaiTaN DaLaM LaGu KeNaNGaN TeRiNDaHMy Profile

    1. tehr says:

      sama2 kasih, bro :D
      kita hanya sekadar mencuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun