Tips SEO Validation Errors

Kalau dah ralit memang tak sedar masa berlalu. Apa lagi kalau kawan melintas di belakang, memang tak nampak punya. :D Kali ini aku nak cerita tentang kelekaan aku mengenai CSS Validator yang berjaya mencuri masa aku dalam sehari dua ni.

css validator no error found
bukanlah untuk tambah akaun
bukan juga rate punya bounce
tetapi seo tips angkara sound

Apa yang aku tahu css validator ini boleh memberi kesan kepada SEO blog kita. Seoanalyser.net kata, “Validation errors can cause rendering issues and will affect the overall SEO score of the site.” Jenuh juga nak betulkan errors ni dengan pengetahuan tentang css yang tak sebanyak mana.

css not ok

Sahabat boleh cuba lihat berapa banyak kesalahan kod css yang ada pada blog masing-masing di W3C CSS Validator dan lepas tu boleh cuba membetulkannya. Apa yang bagusnya, di mana salah dan cara untuk membetulkannya juga akan dipaparkan. Cubalah!

css ok

Blog tehramuan.com ini masih juga mempunya 52 amaran yang diberikan dan tentu sekali masih kurang mesra search engines atau enjin carian. Masih sangat banyak!

TehrDemikian kisah 'Tips SEO Validation Errors' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


66 Comments

  1. padin says:

    67 errors, 23 warning..
    huu ayat cover — malas nak betulkan
    ayat tak cover — aku tak reti nak betulkan hahahaa
    padin baru je tulis kisah Tahniah, Kawan!!My Profile

    1. tehr says:

      aku sempat juga betulkan errors yang ada
      tapi 52 warning tu dah tak larat aku…
      dah nak muntah rasanya :D

  2. zulkbo says:

    Salam..
    ada perasan saudara pasang
    widget link Validator nih
    nak tahu juga fungsinya..
    terima kasih dah dapat
    jawapan..bolehlah try..
    he he..
    zulkbo baru je tulis kisah Abraj Al-Bait Hasil Sentuhan Wan NazriMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      benar, saudara zul
      tapi masih ada yang tak kena dengan blog saya ni

  3. Mus says:

    plugins WP-PageNavi banyak buat CSS error di blog saya..
    Mus baru je tulis kisah Seram Sejuk!! Jumpa Budak Dalam Hutan!!My Profile

    1. tehr says:

      rasanya saya tak guna plugins ni

      1. surihati_ku says:

        klu rasa pelik baik bung klu tak sure tnye rpada pkr klu silap buang bhya plk..
        surihati_ku baru je tulis kisah Bersendirikah Aku..My Profile

  4. Mus says:

    bila guna checker ni lain plak jadinya bro.. bertambah error

    http://validator.w3.org
    Mus baru je tulis kisah Simulator Kamera DSLRMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, mus
      dah cuba tadi, makin banyak pula error yang keluar
      pening2…
      sampai bila2 pun tak habis nak betulkan :D

      1. Mus says:

        yang oh.. yang ni untuk check html plak rupanya..
        Mus baru je tulis kisah Simulator Kamera DSLRMy Profile

        1. tehr says:

          html pun memang nak kena betulkan juga, mus
          tapi, rasanya sampai bila2 pun tak akan habis
          hahaha

          1. he he.. korang ni mcm CSI jer… syok la baca perbincangan di atas :D
            Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Gambar-Gambar Sekitar Uji Bakat Raja Lawak Astro 2011My Profile

          2. Mus says:

            paling tidak pun dapat diminimakan..
            Mus baru je tulis kisah Simulator Kamera DSLRMy Profile

  5. ghost writer says:

    nak gak try buat atau check tapi rasanya macam malas jer.
    ghost writer baru je tulis kisah sebahagian rasa yang lainMy Profile

    1. surihati_ku says:

      hai samalah dgn saya..seo mmg tak tahu cikgu tehr heee
      surihati_ku baru je tulis kisah GirlfriendMy Profile

    2. tehr says:

      memang agak memakan masa kalau nak betulkan semua, ghost

  6. DaHLia says:

    check yang dengan CSS, walaupun rasanya itu hanya utk WP, 100+ errors, siap ada warning…hahaha

    check dengan HTML, beribu lemon errors …
    malas ah nak fikir.hehehe
    DaHLia baru je tulis kisah Awas! Penyebaran Virus Melalui Twitter DM …My Profile

    1. tehr says:

      hehe
      buat takat terdaya je, cikgu
      kalau nak buang semua errors tu, tak sempat nak tulis entri la jawabnya :D

  7. check dengan HTML memang banyak yang error perrrgghhh lantak lahhh….

    maaf yerrr agak lama aku tak dapat menyinggah blog kamu sebab melalui blog aku blog ko error pulak…. last aku cari kat blog Yastro copy balik link baru pulih smula…

    Insya Allah seperti sediakala saya akan jejak balik blog ni…. maaf yerrr

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    jamming show Volume 10
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

    1. tehr says:

      boleh juga kalau dibiarkan je, bro
      benda ni macam kesalahan tata bahasa dalam surat je

  8. Bab yg ni tak terpikir la kawe bro… Syok menulis jer :D Tapi thanks for sharing. Blog kita ni sama theme. Kalau teh ramuan banyak error, sure kawe punya pon begitu jua….
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Simply The Best List Building Tips | Premium List MagnetMy Profile

    1. tehr says:

      memang sama, bro
      tapi kalau plugin berlainan, jadi tak sama juga

      1. Mus says:

        memang betul tu..
        Mus baru je tulis kisah Secawan Kopi Di Atas Lantai BambuMy Profile

  9. akubiomed says:

    CSS validator sebenarnya untuk memeriksa samada kita mengunakan standard html yang betul atau tidak. Ia ibarat format surat formal :-)
    akubiomed baru je tulis kisah RSVP dari ChurpChurp menonton October Scare Fest – Paranormal Activity 3My Profile

    1. yas says:

      Maknanya kalau tak betulkan pun tak ngape la kan bro?
      yas baru je tulis kisah Tertelan Cincin Bertunang- Aduhai…..My Profile

      1. tehr says:

        tak apa
        hanya kesan seo je

    2. tehr says:

      kalau macam tu, boleh dibiarkan je la kan?
      cuma markahnya tak dapat banyak la :D

  10. zik says:

    ada banyak error… hehe….. :-)
    zik baru je tulis kisah 7 tips mengatasi masalah gusiMy Profile

    1. tehr says:

      boleh diabaikan je, zik
      tak jadi hal punya :D

  11. derus says:

    blogspot byk error pasal colour x sama..huhu
    derus baru je tulis kisah New Zealand ke final Rugby World Cup 2011My Profile

    1. tehr says:

      betul tu, bro
      wp juga banyak errors hal color
      bergantung pada themes juga

  12. Jai says:

    ha3.. Bnyknya eeror aku.. X reti nak repair… Mungkin blh minta bantuan bro nih.. :)
    Jai baru je tulis kisah Permohonan Kemasukan IKBN Sesi Januari 2012My Profile

    1. surihati_ku says:

      begitulah yg d harapkan..nk faham bhsa2 komputer bukan mudah
      surihati_ku baru je tulis kisah 300 Fail Dalam Komputer HilangMy Profile

    2. tehr says:

      boleh je, bro
      tapi yang sebenarnya aku juga try n error :D

  13. nak repair2 pun tak reti. hahaha. kena belajar jugak ni dri tehr.
    shameel iskandar baru je tulis kisah Chris Walton Pemilik Kuku Terpanjang Di Dunia.My Profile

    1. tehr says:

      boleh2x
      takat yang aku reti je la

  14. Jai says:

    Bro, nak cara nak repair tgk katne? Yang ni error tun css je atau campur2 ngan yang lain, pening jugak nak faham errornya…ha3
    Jai baru je tulis kisah Cara Download Video Youtube Online Paling MudahMy Profile

    1. tehr says:

      yang ni untuk css je
      kalau untuk html kena guna http://validator.w3.org

  15. yas says:

    Mak Aihhhh….beratus2 (103) error bro…nak start tang mana pon x pasti nih….silap2 dibiarkan jerr…hehehe
    yas baru je tulis kisah Jepun – Bra untuk Lelaki??My Profile

    1. tehr says:

      buat yang termampu je, yas
      kalau nak betulkan semua, sampai bila2 pun tak sudah :D

  16. kakyong says:

    alamak 115 error 77 warning..

    xdan nak buat lagi nih.. sibuk nak siapkan jahitan..
    kakyong baru je tulis kisah Apa nak jadi – bila suami bakar isteri..???!!My Profile

    1. tehr says:

      tak banyak mana juga tu, kakyong

  17. suri says:

    cam mana blh jadi lagu tu adeh…den dok penig baru lega pasal malaware ni dtg lagi trgi apa kali ni bro huuu
    suri baru je tulis kisah Bersendirikah Aku..My Profile

    1. tehr says:

      hehe
      abaikan je, suri
      buat yang mana penting dulu

  18. suri says:

    seo tak belajar main tulis jer lulus ke idak teman pun tak tahu …pasal cikgu google diam jer heee
    suri baru je tulis kisah Kenali Obor-Obor Part IMy Profile

    1. tehr says:

      yang ni katanya untuk seo je
      hehe

  19. Seri Bahasa says:

    soal css validator ni memang agak sukar kita perbetulkan 100% sbb ada berapa kode yang kita pasang tak memenuhi piawian css validator. apa yang boleh kita lakukan ialah mengurangkan jumlah error tu je…
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Dilema ChatboxMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, seri
      kita kurangkan je setakat termampu
      blog terkenal pun ada errors :D

  20. Cik Siti says:

    bab ni memang Cik Siti buta…. bila ada error mula mengelabah…
    Cik Siti baru je tulis kisah Lirik Lagu: Mengapa Sepi Tanpa BeritaMy Profile

    1. tehr says:

      css errors ni tak perlu gelab mana pun, cik siti
      kesalahan tata bahasa je

  21. titan says:

    hhooho..blog aku lagi banyak warning. haha..

    1. tehr says:

      tak apa, bro
      abaikan je

  22. Juan says:

    alamak baru jer check, ader 68 error, kena repair nih, thanks tehr

    1. tehr says:

      kalau banyak tu
      kira ok la tu, juan
      tak banyak mana nak betulkan tu
      tahniah

  23. Ladfe Amir says:

    Sejak memenjak ni blog aku jadi masalah sampaikan aku down…
    Tp insya Allah keadaan akan kembali pulih .
    Thank bro atas pengisian ini.

    1. tehr says:

      jangan sampai mood ke laut dah la, bro :D
      bersawang nanti

  24. LadyBird says:

    Salam En Tehr..

    lady ade 100 error..
    ape kesannya ek kalau banyak error?
    kalau xde error ape lak kesannya..
    bagaimana “error” ni boleh ade kat blog kite?

    sorry byk tul tanye..
    LadyBird baru je tulis kisah Apabila OKU Mula BersuaraMy Profile

    1. tehr says:

      themes yang kita guna tu mungkin sekali dah memang ada errors
      css errors ni tak kesan apa2 selain pada seo blog
      kalau banyak errors tu macam enjin carian payah nak mesra
      blog masih boleh dibuka macam biasa
      tu je apa yang saya faham

  25. nurmisnan says:

    fuyoooo…. manyak juger errors..
    mau kasi bungkus mcm tapai nih.. thanks 4 sharing here man
    nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat Wasabi dan salmonMy Profile

    1. tehr says:

      kalau ada masa, boleh betulkan, nur

  26. Mus says:

    hahaha… dah macam bertanding siapa paling banyak error..
    Mus baru je tulis kisah Simulator Kamera DSLRMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      blog aku memang banyak, mus
      sebelum dibetulkan errorsnya

  27. Pacifista says:

    alhamdulillah setakat ni css takde masalah :D
    Pacifista baru je tulis kisah Pemenang Contest Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

    1. tehr says:

      tahniah
      saya sendiri pening juga nak betulkan css ni

  28. bEe says:

    bEe biarkan je… hihihihi
    Tak kisah so tak payah pening2… hehehe

  29. Nazri says:

    baru cek my blog, ada 53 error.. adoiya
    Nazri baru je tulis kisah Waspada Phishing Credit Card Via Hosting RenewalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun