Tiada Cara Mahu Selamat Dari Bencana

Dulu, gempa bumi dan tsunami di Aceh mengorbankan 173,741 nyawa. Kemudian gempa bumi dan tsunami di pantai timur laut Jepun, mangsa yang disahkan mati atau hilang melebihi 26,000 orang. Kini Taufan Haiyan pula melanda Filipina yang khabarnya telah meragut hampir 10 ribu nyawa.

Kerosakan harta benda juga tak terkira banyaknya.

taufan haiyanbila alam memberi ingat
berak kencing dah tak sempat
tiada arah mahu dilompat
tiada cara mahu selamat

bila alam mula bersuara
makan minum boleh terlupa
ke mana hilang sanak saudara
di mana mahu disorok nyawa

Dari dahulu sampai sekarang dan sampai bila-bila, alam sentiasa memberi ingat dan mengajar manusia bagaimana mahu bersyukur dan bagaimana mahu mengenali diri sendiri.

Siapa kita, dari mana dan hendak ke mana akhirnya.

TehrDemikian kisah 'Tiada Cara Mahu Selamat Dari Bencana' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


23 Comments

  1. cikgu naman says:

    Dasyat sungguh penangan taufan ni sampai lebih kurang 10ribu nyawa terkorban
    cikgu naman baru je tulis kisah Hasil Buat Duit Online Sudah SampaiMy Profile

    1. hafizmd says:

      kuasa Allah…Allahuakbar…sekali Allah keluar arahan..takde siapa boleh sembunyi…Allah
      hafizmd baru je tulis kisah Nak Belajar Jahit Baju Kurung Tradisional?My Profile

  2. Semoga kita diberi pelindungan dari bencana… In Shaa Allah… Amin…
    Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Nazar dan Semangat Tok Gajah – Pakcik Abd MajidMy Profile

  3. masa tu hanya Allah yang boleh memberi peluang atau keputusan kepada kita kan?

    takotnye…
    Rapunzeel Cikilolo baru je tulis kisah DemamMy Profile

  4. buni dah semakin tua dah
    bloggerlelaki baru je tulis kisah Semangat KerjasamaMy Profile

  5. sud@is says:

    semoga kita sentiasa mengambil peringatan
    sud@is baru je tulis kisah Baru nak mula bercucuk tanamMy Profile

  6. hafiz says:

    Nasib baik malaysia kurang berlaku bencana alam ni

  7. azura says:

    teruk juga taufan haiyan…

  8. muktasim says:

    kalau dah ajal tak ke mana.. semuanya ketentuan ilahi..

  9. Lyn™ says:

    Tengok berita dari FB, sampai terdampar satu species ikan yang punyalah besar sampai kena angkat guna trailler 20 tayar kalau tak silap. Bersyukur kat Malaysia masih tidak ditimpa bencana yang begini.
    Malaysia memang bumi bertuah.

  10. papa mifz says:

    10 ribu nyawa , fuh banyak tuh…besar sungguh dugaan dari-Nya…

  11. Azahairi says:

    salam
    Kuasa allah tidak dapat di tandingi oleh daya pemikiran cetek manusia

  12. zool says:

    memang tiada cara untuk selamat dari bencana..
    bersedia sahajalh

  13. Ismail N says:

    Seram sjuk kawe dengan mende ni. Dengar citer ia menuju ke Sabah. Skrg ni musim hujan lak kat sini.. palis-palis kata org sini…

  14. Joe says:

    So, rakyat Malaysia ptt bersyukur sebab negara nie takde fenomena yg macam nie.

  15. Mohd Shubhi says:

    Bencana berlaku tak kira tempat dan masa…bersedia untuk mati jalan terbaik untuk selamat. Entri ini beri kesedaran. TK

  16. Hafizul says:

    Emm sama-sama lah ambik iktibar daripada bencana yang berlaku…
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #74 – CDI Spring Test RepairMy Profile

  17. hafizmd says:

    Allahuakbar. Bencana Allah peringatan utk kita. Moga2 kita Malaysia dilindungi Allah dari dugaan seberat ini…
    hafizmd baru je tulis kisah Nak Belajar Jahit Baju Kurung Tradisional?My Profile

  18. UmmiKami says:

    Sampan nelayan lautan terbelah,
    Teruk dibawa terlepas kemudi;
    Taufan Haiyan buatan Allah,
    Sorok nyawa nafas tak jadi…
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Bergambar Diam Kasih Kehidupan….My Profile

  19. semoga menjadi pengajaran buat kita bersama..
    Hairul Hissam™ baru je tulis kisah Cara Beli Online & Bayar Guna Debit Card dan Credit Card. Baru Mudah Beli Produk HairulMy Profile

  20. salam, is bw sini, sambil menabung churpchurp 2X Sony dan tabung lain. memang tak leh elak dari bencana pun sekali melanda semua arah kena.

    iskandarx.com
    MUHAMMAD NOOR FIRDAUS ISKANDAR BIN HAJI BASHAH baru je tulis kisah Assalammualaikum Wahai Seluruh Maalaikat DhuhaMy Profile

  21. akubiomed says:

    Memang dahsyat bencana yang menimpa di negara Filipina.
    akubiomed baru je tulis kisah Cuci mata di KL International Motor Show 2013My Profile

  22. pandailah taufan ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun