Terlewat

Adakah kita hanya akan sedar dan memahami apa yang diinginkan oleh ibu dan ayah setelah kita sendiri menjadi seorang emak atau menjadi seorang bapa? Kalau begitu, kita mungkin sudah terlewat. Bukankah kita ini calon harapan keluarga?

terlewatpakai baju berwarna merah
nampak segak sungguh ceria
harapan ibu harapan ayah
melihat anak hidup bahagia

seluar baru merah menyala
kasut merah tinggi tumitnya
kasih ibu membawa ke syurga
kasih ayah berkorban nyawa

amat segak tegap berdiri
seluar baju merah semua
wahai anak si buah hati
pesan ibu jangan kau lupa

Lambatnya kita berfikir. Tidak sepantas angan kita untuk memiliki teman istimewa, peralatan teknologi canggih atau menggayakan fesyen-fesyen terkini. Kalau ibu dan ayah sudah sampai ke takah tiga, kita sudah sangat terlewat jadinya. Tiada lagi pintu kesempatan untuk membalas budi dan jasa.

TehrDemikian kisah 'Terlewat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


37 Comments

  1. padin says:

    aku harap aku belum terlewat..

    *takah tiga tu apa? huu

    1. tehr says:

      belum terlewat tu, bro
      insya allah

      takah tiga tu maksudnya meninggal [alam kubur]

      1. padin says:

        ohh baru tahu bro, huu thanx

  2. Mus says:

    aku pun tak paham
    Mus baru je tulis kisah Sedap Ke Buat Projek Malam MingguMy Profile

    1. tehr says:

      kita telah berada di alam rahim
      sekarang di alam dunia
      nanti akan ke alam kubur [takah 3]

  3. sud@is says:

    akukah yang terlewat bila semua dah tiada
    dalam kes aku takah berapa? tehr… atau tiada takah lagi…..
    sud@is baru je tulis kisah Hidup Macam RodaMy Profile

    1. tehr says:

      biar pun dah terlewat tapi kita masih juga sempat untuk mengirim doa
      moga2 roh ibu + ayah sud@is aman di takah tiga

  4. matahari says:

    perhaps, kami anak muda generasi manja, akan ingatkah kami akan ibu bapa nanti?
    matahari baru je tulis kisah dari sisi romantika IIMy Profile

    1. tehr says:

      perlu juga manja2 dengan bertempat
      asal tak lupa diri dan keluarga

  5. Cik Siti says:

    semoga menjadi peringatan kita bersama untuk menghormati dan menyayagi mereka sebelum terlewat…
    Cik Siti baru je tulis kisah Kita pasti akan tuaMy Profile

    1. tehr says:

      insya allah

  6. mungkin kepada abah aku terlewat. jadi untuk mak yang masih bernafas, aku harap aku sempat..
    insan marhaen baru je tulis kisah Sesekali Aku TerkenangMy Profile

    1. tehr says:

      sama dengan saya
      ayah telah ke takah tiga tapi ibu masih bersama di takah dua

  7. toyol says:

    emm..
    entah la..
    harap2 belum terlewat..
    toyol baru je tulis kisah SI BOTAK JUAL SYAMPUMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 tidak sampai terlewat sehingga kita juga ke takah tiga

  8. Ismail N says:

    Mmg susah nak paham kasih sayang ibu bapa sehingga kita sendiri jadi ibu bapa kan? Harap2 kita semua dapat balas budi ibubapa yang tak ternilai itu.

    1. tehr says:

      insya allah
      selagi sempat kita buat yang terbaik

  9. yas says:

    Insyaallah, selagi ada hayat selagi itulah gua pun cuba buat yg terbaik tuk ibu gua….
    yas baru je tulis kisah Memancing di LukutMy Profile

    1. tehr says:

      sama2lah kita, yas

  10. mie says:

    harap masih belum terlewat….
    amin…
    mie baru je tulis kisah Senaman Yang Tidak DisengajakanMy Profile

  11. Kak Imun says:

    Salam, encik tehr. Sekiranya ibubapa masih ada, inilah peluang kita membalas budi. Jika mereka sudah tiada, doa kita akan sentiasa mengiringi pemergian mereka…………:)

    1. tehr says:

      benar, kak imun
      bekalan mereka ke takah tiga
      hanya amal kebaikan, sedekah dan doa dari anak yang soleh

  12. ghost writer says:

    terasa sayu pulak membaca entry nih Tehr…
    ghost writer baru je tulis kisah general yang kalahMy Profile

    1. tehr says:

      entri ini untuk aku sendiri dan anak2
      moga2 kami menjadi anak2 yang mudah mengerti

  13. Hadi Rofiee says:

    Setiap kali teringatkan wang saku bulanan yang dihulurkan ayah, lantas aku bersemangat untuk menumpukan perhatian kepada pengajian & menghabiskan secepat yang mungkin sedaya yang mampu. i’Allah semoga aku tidak terlewat.

    1. tehr says:

      bro hadi tak akan terlambat
      insya allah

      1. Hadi Rofiee says:

        Ameen. ;-)
        Hadi Rofiee baru je tulis kisah Revolusi atau EvolusiMy Profile

  14. mekar says:

    Salam teh,

    Bila umur meningkat dewasa dan telah berumahtangga, rasa makin jauh hubungan dgn ibubapa kita. Doa yg sya pohon utk kesejahteraan mereka berdua :-)
    mekar baru je tulis kisah Kenapa memandu di lorong kananMy Profile

  15. kamaryeah says:

    harapnya x terlewt utk sedar sume tue~
    akui jasa mereka xkan termampu utk di balas….
    namun harap dpt penuhi impian dan harapan mereka…
    kamaryeah baru je tulis kisah my blog will be promotedcome joinMy Profile

  16. Zik says:

    msih belum terlewat… berusaha !!!
    Zik baru je tulis kisah Kucing canggih belajar mewarna guna ipad!!My Profile

  17. zulkbo says:

    salam..
    jika mak ayah kita masih ada
    dan kita beranak pinak juga..
    tetapi kita masih tak sayangkan mak ayah kita,
    jangan harap lah pulak anak-anak
    kita nak sayang kita pula..?
    zulkbo baru je tulis kisah Perempuan vs LelakiMy Profile

  18. Norgadis says:

    Moga berlum terlewat membalas jasa…

  19. suri says:

    msh berlum terlewat utk mencuba borag di spa..moga dapt hendknya..amin

  20. insya allah masih ada kesempatan waktu menaburkan jasa…

    1. tehr says:

      merah?
      apasal pulak, kakyong? :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun