Terima Kasih Cikgu

Setiap hari adalah hari ibu dan setiap hari juga adalah Hari Guru. Tema sambutan Hari Guru 2013 ialah Guru Malaysia : 1Aspirasi, 1Agenda. Dah beli hadiah untuk cikgu-cikgu yang pernah mengajar korang?

Hari pertama masuk sekolah
Tak pandai membaca, mengira
Tetapi cikgu begitu tabah
Mengajar kami sungguh-sungguh

Bermula a b c sampai z
Hitung 1 sampai 10
Baru ejaan dan kira-kira
Kami belajar dengan lancar

Berkat kesabaran, guru bijaksana
Memberi pelbagai petunjuk
Hari demi hari, kami pun mengerti
Pelajaran nilainya tinggi

Kami ingat setiap masa
Jasa guru mendidik bangsa
Sambutlah ini ucapan kami
Terima kasih, cikgu.

Lirik lagu Terima Kasih Cikgu ni aku jumpa di internet. Jom sama-sama kita nyanyikan lagu ini. Lagi pun semua kita adalah murid dan semua kita juga adalah guru.

TehrDemikian kisah 'Terima Kasih Cikgu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


35 Comments

  1. akubiomed says:

    Selamat Hari Guru. Anak-anak sudah minta duit untuk membeli hadiah untuj guru. :-)

    1. hafizmd says:

      dulu time kita, sekarang time anak kita pulak..cepat pulak rasa masa berlalu
      hafizmd baru je tulis kisah Seloka Selamat Hari Guru 2013My Profile

  2. onlajer says:

    selamat hari guru, nak belikan apa ya fenin
    onlajer baru je tulis kisah Kena Serang?My Profile

    1. hafizmd says:

      sempat singgah blog ajumohit, dia beli bedak avn far away tu…bagus jugak idea aju ni
      hafizmd baru je tulis kisah Seloka Selamat Hari Guru 2013My Profile

  3. hafiz says:

    selamat hari guru buat bro…
    hafiz baru je tulis kisah Tips keselamatan di rumahMy Profile

  4. cikgu naman says:

    selamat hari guru cikgu tehr
    cikgu naman baru je tulis kisah WW- Sekarang Macam² AdaMy Profile

  5. selamat hari guru buat warga pendidik seluruh Malaysia…istimewa untuk Cikgu Tehr
    hanafi abdullah baru je tulis kisah 78 Petunjuk Feng Shui (Feng Shui itu agama atau sains)My Profile

  6. selamat hari guru.. :)
    blackrosehunter baru je tulis kisah Tema Hari Guru 2013My Profile

  7. titan says:

    selamat hari guru juga!
    titan baru je tulis kisah Evolusi Earncent.comMy Profile

  8. zool says:

    selamat hari cikgu, cikgu.,.. ghehehe
    zool baru je tulis kisah Wordless Wednesday #Senarai Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri MelakaMy Profile

  9. hatiputera says:

    Tiga anak lelaki aku sibuk nak kasi hadiah kepada cikgu mereka. Selamat hari guru buat cikgu tehr dan cikgu-cikgu seluruh malaysia.
    hatiputera baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Cara Pegang Raket BadmintonMy Profile

  10. sud@is says:

    Pada semua guru2ku dan guru2 anak-anakku Selamat hari guru jasa kalian sentisa bersinar. Tak lupa pada cikgu Tehr. selamt berbakti
    sud@is baru je tulis kisah Survival KehidupanMy Profile

  11. kakyon says:

    selamat hari guru..cikgu tehr.
    kakyon baru je tulis kisah cuti hari buruhMy Profile

  12. hafizmd says:

    Cikgu adalah pendidik
    Menjadikan kita cerdik

    Selamat hari guru =)

  13. Joe says:

    Mungkin warga pendidik lain seperti pensyarah juga perlu dikenang jasanya..
    Joe baru je tulis kisah Promosi Cepumas: Domain Murah NameCheapMy Profile

    1. hafizmd says:

      mereka juga guru (sesiapa saja yg mengajarkan kita ilmu, dialah guru kita)
      hafizmd baru je tulis kisah Seloka Selamat Hari Guru 2013My Profile

  14. ury says:

    Selamat Hari Guru untuk semua cikgu, terima kasih juga diucapkan atas jasamu..
    ury baru je tulis kisah Apa kata Ustaz Azhar Idrus tentang Hari Ibu..?My Profile

  15. suri says:

    bila ni hari guru erk..

  16. Hafizul says:

    Emm rasa-rasa nak cari balik cikgu yang saya pernah buat nakal dulu ngn dia..nak peluk nak mintak maaf..hehe..selamat hari guru buat warga guru semalaysia..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #52 – Pengikat Cahaya CintaMy Profile

  17. selamat hari guru…
    Rapunzeel Cikilolo baru je tulis kisah ia tidak perluMy Profile

  18. maza says:

    Heheh.. dulu2 biasanya hari guru ini maza tak hadir ke sekolah, maza kira ia hari cuti utk kami tidur di rumah

    tapi skrg sangat menghargai hari guru itu..

    terima kasih cikgu!
    maza baru je tulis kisah Gwiyomi Malaysia Bikin PanasMy Profile

  19. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum belahan jiwa,
    Sepohon doa semoga bahagia.. :)

    Cindai tuan disambar api,
    Air ditatang sebaldi sebaldi;
    Bagai dian dibakar api,
    Cair sebatang diganti lagi.

    Selamat Hari Guru buat cikgu Teh semoga sentiasa diberkati dan menjadi guru yang berdedikasi…..amin :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Kembar Gambar..My Profile

  20. Juan says:

    saya suka cikgu matematik saya, cara dia ajar simple dan mudah faham, selamat hari guru
    Juan baru je tulis kisah Minta Pandangan – Bisnes Sewa MotosikalMy Profile

  21. Bro Zulkbo says:

    salam..
    tahniah pada sesiapa yang menjadi guru
    dan pendidik..terima kasih tak terhingga
    kerana ikhlas menunaikan amanah itu
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Senarai Penuh Barisan Kabinet Baru Malaysia 2013My Profile

  22. Cik Siti says:

    Selamat Hari Guru kepada semua guru di Malaysia terutama En Tehr yang menyambutnya hari ini… 16 mei
    Cik Siti baru je tulis kisah Akhirnya…. Cik Siti dilepaskanMy Profile

  23. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum,
    Pantun khusus buat cikgu Teh Ramuan.. :D

    Rambai dihimpun si orang Dhaka,
    Serumpun buluh dipotong sirat;
    Pandai berpantun mengarang seloka,
    Pantun penuh terkandung tersirat.

    Parang baru bertangkai lipat,
    Dibelah papaya untukmu tuan;
    Seorang guru ramai sahabat,
    Itulah dia Cikgu Teh Ramuan.

    Rendang cendawan serawa pekat,
    Jamu delima di dalam kebun;
    Dipandang kawan seorang sahabat,
    Bertemu cuma di alam pantun.

    Padi lebat merentang huma,
    Seberang huma bertentang kebun,
    Padi dihimpun di gobok kami;
    Menjadi sahabat orang pertama,
    Orang pertama datang berpantun,
    Sudi berpantun di blog Ummi.

    * Selamat Hari Guru buat semua guru-guru di dunia…semoga terus menjadi guru dan pendidik yang berdedikasi, berkualiti dan berintonasi… amin. :) :D

    http://mamasentimental.blogspot.com/2013/01/pantun-guru.html
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Kembar Gambar..My Profile

  24. Hafizul says:

    Sekali lagi singgah..nak ucapkan selamat hari guru…hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Warkah Berlagu PiluMy Profile

    1. hafizmd says:

      cantek…bro Pk dan siapkan warkah yg mmg terbaik!
      hafizmd baru je tulis kisah Seloka Selamat Hari Guru 2013My Profile

  25. de engineur says:

    Terima kasih juga kepada guru2 yg pernah mendidik saya, serta SEMUA guru di mana pun mereka bertugas. Jasa anda tetap dikenang selamanya.
    de engineur baru je tulis kisah Save yourself the trouble – Don’t travel with pressure cooker!My Profile

  26. auc says:

    selamat hari guru….
    auc baru je tulis kisah Gulai KeladiMy Profile

  27. Padin says:

    selamat hari guru, bro Tehr.. :D
    Padin baru je tulis kisah Sijil Kekompetenan GasMy Profile

  28. eiela says:

    selamat hari guru tehr.
    eiela baru je tulis kisah Contest Review Tak Terkalah Ahmadfaizal.comMy Profile

  29. dja@sishaza says:

    Dulu masa kecil2, hbiskan masa 6 thn di sekolah. Dah tua mcm ni pun still kita kt sekolah… itulah kita sbg GURU . Moga bila dah dok di rumah nanti,org akn ingat kita sbg guru sebenar benar guru :)
    dja@sishaza baru je tulis kisah TEMA SAMBUTAN HARI GURU SEPANJANG 41 TAHUNMy Profile

  30. BeritaKaki says:

    selamat hari guru untuk bro :)
    BeritaKaki baru je tulis kisah JAIS Sahkan Shahz Jaszle Ditangkap KhalwatMy Profile

  31. Blog Bahrain says:

    Selamat Hari guru…..
    Blog Bahrain baru je tulis kisah Segmen Topup 2 Hari Bersama Blog BahrainMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun