Tarikh Tukar MyKad Baru

jpnKhabarnya hari ini MyKad baru akan mula dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara [JPN] untuk semua rakyat Malaysia. Kad Pengenalan yang dikatakan serba canggih dengan ciri-ciri keselamatan ini boleh dipohon mulai hari ini di JPN Putrajaya dan JPN Shah Alam. Tarikh permohonan untuk lain-lain JPN di seluruh negara adalah seperti yang tertera di bawah.

  • JPN Putrajaya [3 Januari 2012]
  • JPN Shah Alam [3 Januari 2012]
  • JPN Kluang [10 Januari 2012]
  • JPN Ipoh [10 Januari 2012]
  • JPN Johor Bahru [14 Januari 2012]
  • JPN Kuantan [15 Januari 2012]
  • JPN Melaka [17 Januari 2012]
  • JPN Kuching [20 Januari 2012]
  • JPN Kota Bharu [20 Januari 2012]
  • JPN Kuala Terengganu [29 Januari 2012]
  • JPN Pulau Pinang [29 Januari 2012]
  • JPN Alor Setar [2 Februari 2012]
  • JPN Miri [6 Februari 2012]
  • JPN Kota Kinabalu [7 Februari 2012]
  • Cawangan-cawangan lain [7 Februari 2012]
  • Cawangan di Wilayah Persekutuan [15 Februari 2012]

Pemegang MyKad sedia ada digalakkan menukar kepada MyKad baru ini di samping permohonan baru. Bolehlah cuba-cuba minta cuti untuk ke JPN nanti. Jangan pula ponteng kerja semata-mata mahu menukar MyKad baru. :D Nak buat apa sahaja pun biarlah hidup kita sentiasa selamat dan gembira. Kan?

Hari ini juga adalah hari pertama persekolahan sesi 2012 bagi negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu. Di negeri-negeri lain akan bermula besok. Takwim Persekolahan 2012 jangan buat-buat lupa pulak.

TehrDemikian kisah 'Tarikh Tukar MyKad Baru' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


33 Comments

  1. zulkbo says:

    salam..
    saya macam biasa..
    tunggu saat akhir
    baru nak tukar..tak
    suka berebut awal-awal nih
    ladies first atau warga tua
    dululah kan..he he..

    yang lama dok cantik lagi
    ni Bro..sayang pula nak
    tukar sebenarnya :)
    zulkbo baru je tulis kisah Perkara-Perkara Yang Orang Jarang-Jarang Buat (Gambar)My Profile

    1. tehr says:

      salam
      betul juga tu
      tak boleh ke kita minta simpan buat kenangan
      sayang dengan gambar masa muda :D

  2. akubiomed says:

    Tukar MyKad lagi. Harap MyKad baru ini lebih fleksibel dan tahan lasak.
    akubiomed baru je tulis kisah Cahaya bergemelapan di i-cityMy Profile

    1. tehr says:

      yang lama pun bagi aku ok je
      masih elok dan sempurna

      1. nurmisnan says:

        menci ler nak tggu lama jer.. lagi2 tgh ramai yg nak tukar
        baru.. berejam ler jawabnyer…
        nurmisnan baru je tulis kisah Bulan sambut 2012My Profile

  3. titan says:

    ada masa, memang aku nak tukar gak..
    titan baru je tulis kisah 10 Blogger-blogger kacak yang berpengaruhMy Profile

  4. yas says:

    aku pun rasanya kene tuka jugak mykad aku tu…dh rosak sikit la bro…
    yas baru je tulis kisah Cara Elak Phishing/Penipuan di InternetMy Profile

  5. ic lama wajah muda lahhhh… rasa sayang pulak

    pergi kedai topup simcard
    hand baru kena rembat
    kaunter jpn perbaharu kad
    kena buat sebelum lambat

    semoga hari mendatang lebih baik dan semoga tercapai apa yang diimpikan :)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    goodbye 2011 and welcome 2012
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  6. nurmisnan says:

    Aku baru tukar MyKard tahun lepas bulan 6. Itu pun pasal
    kesilapan JPN kata aku orang Sabah.. Chetttt… tak pasal2
    nak renew pasport tak blh… grrrrrrr…
    nurmisnan baru je tulis kisah Bulan sambut 2012My Profile

  7. kakyong says:

    kena bayar ker???
    kakyong baru je tulis kisah Rekod blog Dec 2011My Profile

  8. agaknya camner rupa mykad baru? hihi

    ah, pergi sendiri baru tahu kan

  9. Melatiqistyna says:

    Belom plan g bila nak tukar…..

    Esok si gurl akan mula bersekolah… Rutin harian kami pon akan berubah ke normal … Hehehe
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Persatuan seniman Malaysia buat laporan polisMy Profile

  10. dinar says:

    katanya mykad baru ada ‘ghost image’ sbg salah satu ciri keselamatan…
    dinar baru je tulis kisah Prestasi harga emas 2011…My Profile

  11. LadyBird says:

    syg nak tukar.. :(..

    biarlah tak ditukar..

    huhuhu..
    LadyBird baru je tulis kisah Khasiat Kemenyan PutihMy Profile

  12. shraqs says:

    agak2 minggu ni ramai ke yg pergi? Aku dah memang kena tukar ni… luar masih ok, tp cip dah rosak.
    shraqs baru je tulis kisah Watak Manga Bagi Jenama Telefon AndroidMy Profile

  13. Juan says:

    saya baru jer tukar bulan 12 lepas, ni nk kene tukar lagi ker
    Juan baru je tulis kisah Memohon Kad Pengenalan Baru | Kehilangan Kad PengenalanMy Profile

  14. ohcikgu says:

    belum ada masa nak tukar lagi..kena cari masa dulu.
    ohcikgu baru je tulis kisah Safee Sali tak berkenan kontrak 3 tahun.My Profile

  15. kimmie says:

    boleh la plan utk ambik cuti tukar mykad lepas ni
    kimmie baru je tulis kisah Segmen YY | Mengapa saya berbloggingMy Profile

  16. b3njy says:

    Bunyinya macam canggih je … kalau macam ni susahlah james bon nak menyamar masuk ke malaysia …
    b3njy baru je tulis kisah CALENDAR 2012 MESTI ‘UPDATE’ SENDIRIMy Profile

  17. b3njy says:

    Selain ciri-ciri keselamatan perlu ada juga ketahanan fizikal kad tu … kalau tak asyik2 patahlah , cip kad tertanggallah dan macam2 lagi kerosakan di alami.
    b3njy baru je tulis kisah CALENDAR 2012 MESTI ‘UPDATE’ SENDIRIMy Profile

  18. b3njy says:

    Namun orang2 yang jahat macam james bon pasti cari jalan lain untuk klon kad ini nanti … percayalah.
    b3njy baru je tulis kisah CALENDAR 2012 MESTI ‘UPDATE’ SENDIRIMy Profile

  19. b3njy says:

    Kalau dia orang buat IC bentuk thum drive kan best … kecil je tetapi semua data complete … termasuk data hutang2 kat Along …. hehehe :D
    b3njy baru je tulis kisah CALENDAR 2012 MESTI ‘UPDATE’ SENDIRIMy Profile

  20. b3njy says:

    Semoga dengan adanya teknologi canggih ini dapat pihak berkuasa membentras kegiatan IC palsu.
    b3njy baru je tulis kisah CALENDAR 2012 MESTI ‘UPDATE’ SENDIRIMy Profile

    1. kimmie says:

      betul tu, keselamatan lebih terjamin
      kimmie baru je tulis kisah Pencarian BlogList terhebat JANUARIMy Profile

  21. cik tom says:

    nanti rajin2 boleh pi tukar mykad baru :)
    cik tom baru je tulis kisah Halalkah Punca Rezeki Kita?My Profile

  22. Amirudin says:

    utk perkongsian bersama,Mykad kita mempunyai 50 fungsi antaranya, touch n go, meps dan lain2,kan??..seiringnya dengan pengenalan mykad baru ini, JPN juga telah melancarkan 1 aplikasi fungsi mykad yang terbaru iaitu Affiliate Junction dengan kerjasama syarikat I Synergy sdn bhd dan juga MDeC.Dimana AJ ini akan memberi keuntungan kepada pengguna yang hnya perlu aktif mykad utk aplikasi ini secara PERCUMA dan pengguna bakal menikmati diskaun dan juga ganjaran mata apabila berbelanja dengan kedai2 yang terlibat dengan projek bantuan rakyat ini! sememangnnya memberi kelebihan dan keuntungan kepada anda,, jadi aktiflah mykad anda utk aplikasi ini dengan dealer2/affiliate yang berlesen. utk aktif secara percuma layari http://bismykad.blogspot.com/p/aktifkan-mykad-percuma.html
    *sila rujuk blog diatas utk ke laman rasmi JPN bagi bukti sokongan mereka.

  23. Norizwan says:

    tak tukar lagi….takder masa la nak tukar…
    Norizwan baru je tulis kisah Cerita lawak kita untuk hilangkan tensionMy Profile

  24. nizam says:

    tak boleh ke tukar online je?hehee…malas tul nak amek cuti…
    nizam baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Butang Paling Susah Nak TekanMy Profile

  25. Ad-Dien says:

    terima kasih atas info yer akhi tehr, dah kali ketiga tukar ic :)
    Ad-Dien baru je tulis kisah [WANITA] Persoalan Hukum Merancang KehamilanMy Profile

  26. kimmie says:

    jom ramai2 tukar myKad baru
    kimmie baru je tulis kisah Pencarian BlogList terhebat JANUARIMy Profile

  27. Dulu lain sekarang lain MyKad ehhh… :D
    Hmmm.. 7hb next month baru boleh apply tukar. Right here waiting lah..
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Sindrom Salahkan Orang LainMy Profile

  28. farhana says:

    Memang nak tukar pon..tak comai laa gambar mykad lama..tapi kena tggu bulan Feb..orang Selangor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun