Syukur Apa Yang Ada

syukur dengan apa yang ada
jujur dengan manis bicara
takbur jangan menjadi raja
kufur jangan hadir menjelma

takkan cukup kumpul wang
biar direbut segala peluang
kelak sendiri jadi jembalang
ganggu gugat hak milik orang

hidup bukan di sini sahaja
amal kebaikan perlu dibawa
syukur dengan apa yang ada
tidur malam indah mimpinya

bukan maksud menolak dunia
bukan pula menjadi peminta
hanya sekadar memujuk jiwa
tidaklah gagal dalam berjaya

TehrDemikian kisah 'Syukur Apa Yang Ada' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


23 Comments

  1. azura says:

    insha Allah
    azura baru je tulis kisah Cuti adalah hari memasakMy Profile

  2. onlajer says:

    syukur, ,syukur ,syukur ya Allah
    onlajer baru je tulis kisah 3 Blog Pilihan Terbaik – OnlajerMy Profile

  3. donnyien says:

    hello Tehr,
    syukur dengan apa yang kita ada, syukur dengan rezeki yang Tuhan berikan.. terbaik pantun tu bro, ingat nak balas tapi takut kalah haha…
    donnyien baru je tulis kisah Idea menulis blog cara donnyienMy Profile

  4. cikgu naman says:

    Teringat lagu Raihan yang popular suatu ketika dulu ;)
    cikgu naman baru je tulis kisah Cabutan Bertuah Menggapai Gadjet ImpianMy Profile

    1. hafizmd says:

      itulah…terngiang2 kat telinga ni.. =)
      hafizmd baru je tulis kisah Sakit Perut:Ketahui 10 Simptom Radang AppendikMy Profile

  5. Amirez says:

    makin banyak kita bersyukur, makin banyak nikmat yang Allah berikan. alhamdulillah
    Amirez baru je tulis kisah Bantu Saya Menang iPhone 5 Gadget ImpianMy Profile

    1. hafizmd says:

      alhamdulillah…terima kasih Ya Allah!
      hafizmd baru je tulis kisah Sakit Perut:Ketahui 10 Simptom Radang AppendikMy Profile

  6. cmratu says:

    setuju sgt pantun yang last tu.. :)
    kadang-kadang perlu untuk +ve kan semula diri kita..
    cmratu baru je tulis kisah Giveaway Untuk Semua by Pondok KecilMy Profile

  7. Bro Zulkbo says:

    salam..
    syukur apa yang ada,
    kerana apa yang kita ada
    belum tentu orang lain ada.. :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Tok Guru Nik Aziz Bakal Nikahkan Apex Dan LeunieyMy Profile

    1. UmmiKami says:

      Di kala muda masih di mata..
      Meninggal setelah terkena lelah..
      Bila ada berlebih harta..
      Beramal sedekah kerana Allah..
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Tanjak Sajak Santun Melayu…My Profile

  8. Ladfe Amir says:

    syukur memang mudah untuk diucap tetapi agak sukar nak melaksanakan.

    ramai dikalangan kita tahan diuji bila susah

    tapi sedikit sekali yg bersyukur bila ada kesenangan
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Kobe Bryant vs Lionel Messi – Siapa Lebih HebatMy Profile

  9. maza says:

    alamak! boleh dikategorikan sebagai gurindam tak cikgu? hehehe

    kalau bikin lirik lagu pun elok gak ni.
    cuba try test hantar kat Najwa Latif atau Saudara Suhami Meor Hassan..mana tau rejeki!

    ahaks.

  10. titan says:

    betul tu. mesti tahu bersyukur..setiap hari. setiap masa. setiap saat.
    titan baru je tulis kisah Blog popular di Bandar Baru Bangi.My Profile

  11. Eizil says:

    Peringatan yang baik, semoga kita sentiasa mensyukuri apa yang telah diperolehi dan dalam masa yang sama, sentiasa berusaha untuk mencapai apa yang kita inginkan dan berserah kepadaNya
    Eizil baru je tulis kisah WordPress Elvin dan Ikan RohuMy Profile

  12. Suatu nasihat yang baik kepada semua. Kita perlu sentiasa bersyukur atas kurniah nikmat Allah kepada kita tidak kira kecil atau besar.
    Hazmin Hamudin baru je tulis kisah Wordless Wednesday | Kereta Tamiya Tinggal RangkaMy Profile

  13. akubiomed says:

    Benar sekali. Syukur dengan nikmat yang dikurniakan olehNya.
    akubiomed baru je tulis kisah Kempen Berblog secara Berhemah 2013 (Responsible Blogging Campaign)My Profile

  14. Cik Siti says:

    bersyukur akan membawa berkat….
    Cik Siti baru je tulis kisah kipas….My Profile

  15. hairulafiz says:

    memang kena bersyukur….
    hairulafiz baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8 : 12.12.2012My Profile

  16. Sentiasa kene bersyukur dengan pemberianNya
    Afifah Munirah baru je tulis kisah Responsible Blogging 2013: Blogging Secara BerhemahMy Profile

  17. Aarman says:

    Jika kita sentiasa bersyukur kita akan rasa segala apa yang kita ada cukup.
    Aarman baru je tulis kisah Laman Web BulkPing Kena HackMy Profile

  18. fiezaradzi says:

    sentiasa bersyukur, ingat de org yg lebih susah dari kita.
    fiezaradzi baru je tulis kisah Ayam Penyet Jalan GombakMy Profile

  19. Wanayu says:

    Kita mesti bersyukur selalu..
    Wanayu baru je tulis kisah 3 Blog Pilihan TerbaikMy Profile

  20. Naziman says:

    Peringatan yang baik bro. Untuk itu saya pun nak balas pantun. hehe

    Pakcik-pakcik makan lada,
    Makan lada bersama pak pandir,
    Bersyukurlah dengan apa yang ada,
    Supaya diri tak salahkan takdir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun