Suri Rumah Dan Kerja Di Rumah

Suri rumah tak perlu buat kerja rumah. Jangan nak berangan kalau suami bukan anak orang kaya. Atau suami memang orang kaya yang mampu mengupah pembantu dan mempunyai berpuluh orang gaji. Kerja rumah dan apa saja keperluan rumah tangga, semuanya diuruskan oleh orang gaji.

Jangan pula picit jerawat kat hidung suami pun orang gaji yang buat. Merana sudahnya…

tidur lenaKita hanya orang kebanyakan dan suri rumah pula berterusan perlu membuat kerja rumah. Ini juga bukan kerja part-time. Isteri perlu sediakan makan minum suami, kemas rumah, cuci kain baju malah menyapu di halaman. Kalau isteri tak buat kerja rumah, alamat macam kapal pecah la…

limpapas rumah nan gedang ki puji-pujian bagi perempuan yg menjadi suri rumah. Kamus Dewan Edisi Keempat

Suami? Ya, suami juga boleh buat kerja rumah. Tak ada salahnya membantu isteri sendiri. Tak ada peraturan yang melarang suami buat kerja rumah seperti cuci kain, sidai kain, lipat kain atau angkat kain. Tak salah!

Suami takut bini tu!

Hahaha. Ada juga suami yang malu-malu bila dikatakan takut bini. Lepas tu marah-marah pula bila orang kata aniaya bini. Buat zalim dekat bini. Pelik.

Suri rumah dan kerja di rumah adalah dua hal yang berlainan. Tak sama. Suri rumah tu maksudnya isteri. Kerja rumah pula bermaksud segala hal dan perkara yang perlu dibuat untuk menjadikan rumah tangga teratur, aman dan tenteram.

Bekerja di rumah pula bermaksud mencari rezeki dengan hanya berada di rumah.

Suri rumah yang sentiasa berada di rumah bersama anak-anak dan membuat segala kerja rumah masih lagi sempat untuk berkerja secara sambilan di rumah. Wanita macam ni memang hebat.

Tahniah kepada suami korang!

TehrDemikian kisah 'Suri Rumah Dan Kerja Di Rumah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


39 Comments

  1. Lynn™ says:

    Nak minta gaji lebih tapi sampai sekarang tak pernah lulus, acaner tu ?
    Kalau semua suri rumah angkat sepanduk ‘ minta gaji’ encik-encik suami semua sanggup bayar ka ? ;-)

    1. TehR says:

      saya mewakili suami2 mohon jasa baik
      jangan la minta gaji banyak2

      1. hafizmd says:

        kami kalau ada, kami mesti bagi punya…
        hafizmd baru je tulis kisah Segmen – Saya Mahu DitegurMy Profile

    2. suri says:

      haa.. saya rasa gaji tu jarang mintak haa..tapi selalu tunjuk nak tu akan dpt keh,,keh,, btw syukur sb ada blog dpt suport duit saku sy jua.alhamdulillah..dok ada mangamuk2
      suri baru je tulis kisah Menebarkan Tubing Di Air MataMy Profile

  2. Joe says:

    zaman sekarang nie, budak sekolah pun dah buat duit. Aku pun still buat duit sampingan walaupun ada keja

    1. TehR says:

      boleh buat duit dengan bermacam cara
      antara rajin dengan tidak je

      1. suri says:

        rajin ada hasil.malas tarak hasil tapi rezeki semua tangan Allah.
        suri baru je tulis kisah Menebarkan Tubing Di Air MataMy Profile

  3. titan says:

    nak atau tak nak aje. hehe..
    titan baru je tulis kisah Kontes Review Klinik CintaMy Profile

  4. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum cikgu…

    Surirumah bertanggungjawab semua,
    Baru rumahku syurgaku..
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Cermin Ilahi 2…My Profile

    1. suri says:

      ya buat kerja mesti sepenuh hati harap buat akan dapat pahala nanti
      suri baru je tulis kisah Menebarkan Tubing Di Air MataMy Profile

  5. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum cikgu…

    Surirumah bertanggungjawab semua…baru rumahku syurgaku..
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Cermin Ilahi 2…My Profile

  6. UmmiKami says:

    Comeinya kucing tu…. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Cermin Ilahi 2…My Profile

  7. zool says:

    memang best kalau dapat suri rumah kan.. tapi kena ada kewangan yang kukuh tu.. :(
    zool baru je tulis kisah Kenapa blog anda tak popularMy Profile

    1. Takpa, usaha cepat cari suri rumah. Manatahu terjumpa 4 orang suri rumah. hehe
      Naziman Azlye baru je tulis kisah Memang Nasib Aku PenganggurMy Profile

  8. Mus says:

    suami isteri kena tolong menolong dalam semua perkara.. kan nak sehidup semati.. hihihi.
    Mus baru je tulis kisah Bila Isteri Ambil GambarMy Profile

  9. dja@sishaza says:

    Ya, minta usulkan dalam belanjawan nanti …. 20 %@30 % kenaikan gaji tak rasmi. Minyak naik takkan gaji kerja rumah tak naik :-D
    dja@sishaza baru je tulis kisah TIPS CEGAH KETAGIHAN GULAMy Profile

  10. dja@sishaza says:

    Para suami patut berterima kasih….jadi sesekali minta tolong jemurkan kain, tak patut nak naik minyak ;)
    dja@sishaza baru je tulis kisah TIPS CEGAH KETAGIHAN GULAMy Profile

    1. hafizmd says:

      bukan takat jemur kain, suami sila basuh baju sekali…mesin yg basuhkan…hehe
      hafizmd baru je tulis kisah Segmen – Saya Mahu DitegurMy Profile

  11. AUC says:

    kena saling faham, memaham, kongsi mengongsi :)
    jadi x de istilah kita kena bayar gaji kat isteri pulak tiap bulan hehehe
    AUC baru je tulis kisah Tops Blogger Bulan September 2013My Profile

  12. akubiomed says:

    Kalau suri rumah sepenuh masa memang banyak aktiviti dirumah perlu dilaksanakan setiap hari.
    akubiomed baru je tulis kisah Peluang menang motor Vespa LX150 dengan DiGiMy Profile

  13. papa mifz says:

    suami isteri perlulah saling bantu membantu dalam menguruskan kerja di rumah…;)
    papa mifz baru je tulis kisah Nasi Ayam Penuh Kasih SayangMy Profile

    1. citer anak nanti dalam Bab 2.
      heheheh
      de engineur™ baru je tulis kisah World’s largest 4G ultra-broadband mobile network launched by China MobileMy Profile

  14. Kerja dan suri rumah jer ehh? anak di rumah tak citer ker?
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah The Benefits of Palm OilMy Profile

    1. hafizmd says:

      tu segmen lain…kan cikgu? hehe
      hafizmd baru je tulis kisah Komisen Pertama Pakej Putu Bambu Homemade!My Profile

  15. Secara ringkasnya, suri rumah tu isteri. Kerja di rumah tu orang gaji.
    Naziman Azlye baru je tulis kisah 5 Panduan Orang Awam untuk Menilai PendakwahMy Profile

  16. hafiz says:

    Tak salah suami buat kerja rumah…
    hafiz baru je tulis kisah Top komentator September 2013My Profile

  17. Akuro San says:

    ok apa suami tolong isteri buat kerja rumah. Tak der istilah takut bini lah~
    Akuro San baru je tulis kisah Kontes Review Klinik CintaMy Profile

  18. shahfir says:

    sekarang nie..siapa yang rajin buat duit jer…pelbagai cara dan kaedah..cuma yang menentukannya kita…cara baik atau sebaliknya huhu…
    shahfir baru je tulis kisah PERUBAHAN WAJAH PENAGIH SYABUMy Profile

    1. suri says:

      mesti pilih cara yang terbaik ;) jangan salah gunakan

  19. suri says:

    saya puas jadi suri rumah btw penat yg di gambarkan oleh mr tehr benar, kerja kadang2 penat bila mop rumah dg 4 buah bilik adeh bila ada buat hal terberak ker..kesat kotor kat mamar der..bab baju memang suri rumah tak boleh lari.basuh baju, lipat baju gosok baju, sental baju kotor, masak. layan anak, tdo dan temankan anak, bantu dia buat keje sekolah, bgi dia homework,layan suami wah…banyak tu..blog terkadang tolak gak ke tepi..hiiiii
    suri baru je tulis kisah Adab Makan Dalam Masyarakat MelayuMy Profile

    1. hafizmd says:

      itulah pengorbanan seorang isteri dan ibu…mmg terbaik!
      hafizmd baru je tulis kisah Komisen Pertama Pakej Putu Bambu Homemade!My Profile

  20. Kadang2 teringin nak bekerja di rumah, tak payah ulang-alik ofis.
    de engineur™ baru je tulis kisah World’s largest 4G ultra-broadband mobile network launched by China MobileMy Profile

  21. Mohd Shubhi says:

    Memang beruntung isteri yang kreatif mencari rezki dari rumah, sekurang-kurangnya dapat menggunakan masa dengan berfaedah daripada hanya menunggu suami…kan?
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Jenis perniagaan yang bagus sekarangMy Profile

  22. haha takkan laa jerawat pun pembantu rumah tolong picit kan itu dah lain macam dah tu
    Khairul Zamri baru je tulis kisah Wordless Wednesday 89 : Solar Powered Holiday YachtMy Profile

    1. hafizmd says:

      mmg dah lebih dah ni…
      hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #45 3 Cara Dicintai…My Profile

  23. kakiblog says:

    saya biasa buat kerja rumah..jaga anak,sidai baju,lipat kain,masak dan kemas rumah..kerja yang berterusan dan tak pandai nak habis..
    kakiblog baru je tulis kisah Misi ‘Do Or Die’ Dalam BlogwalkingMy Profile

    1. suri says:

      kerja ini tak akan habis jka org seorang isteri…benda akan berlaku dari bangun tidur sampai ke malam..tugas tak akan ada hentinya
      suri baru je tulis kisah Menebarkan Tubing Di Air MataMy Profile

  24. hafizmd says:

    Punya impian utk jadikan isteri suri rumah sepenuh masa…moga2 Allah kuatkan semangat dn tunjuk jalan pada diri ambe ni…ameen

    terima kasih cikgu utk artikel ni…semangat!
    hafizmd baru je tulis kisah Komisen Pertama Pakej Putu Bambu Homemade!My Profile

  25. Hafizul says:

    Suri rumah kalau buat kerja rumah tu memang menghasilkan duit..haha..suami senyum aje lahhh..
    Hafizul baru je tulis kisah Maafkan Aku Jika Ada Yang TerasaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun