Siri Bercakap Dengan Ayah | Syarat

“Ada penceramah kena waran tangkap la, Mat.”

“Sapa tu, ayah?”

“Tu… Bob Lokman tu.”

“Tak ada tauliah, mana boleh ceramah. Tak cukup syarat tuuu.”

“Artis tu dedah sana-sini, tak apa pulak.”

“Yang tu tak ada dalam syarat.”

“Mmm”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Syarat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


36 Comments

  1. yg pertama ada termatub dlm undang2 dan enforceable dibwh U2 negara ini. Yg kedua tiada and possibly tidak akan ada unless, Malaysia kena convert sbg negara Islam :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah The Case for Spirit PhotographyMy Profile

  2. chii says:

    hehehe…nak wat perkara baik pun..kadang2 di salah ertikan =)
    chii baru je tulis kisah Al-Quran penawar bagi hatiMy Profile

    1. dnoBiz says:

      erk… jais ni kalau tak silap aku bawah exco pas DATO’ DR HASAN BIN MOHAMED ALI EXCO HAL EHWAL ISLAM, ADAT-ADAT MELAYU
      dan pernah jadi kontraversi sebab rampas arak yang dijual di kawasan penduduk melayu satu masa dulu kan ??

  3. Jai says:

    Ha3.. Paham2.. Kalau sape x paham, ketuk ketapi..
    Jai baru je tulis kisah Shida Harmi Kekasih Lama Bongkar Rahsia Khairul FahmiMy Profile

    1. surihati_ku says:

      haa.adoii..

      aku duduk d sini memerhati dri jauh..
      surihati_ku baru je tulis kisah Line Clear Itu Kerja DiaMy Profile

        1. Yas says:

          Duduk, tapi jari si suri tgh dok sibuk menaip tuuu…hehehe
          Yas baru je tulis kisah Tatoo Lidah?My Profile

    2. b3njy says:

      B3njy paham maksud Jai tu … maksud Jai ” kalau tak paham keyuk ketampi kan ..” betul tak ?
      b3njy baru je tulis kisah TANGGAPAN MASYARAKAT MALAYSIAMy Profile

      1. dnoBiz says:

        Lebih Kurang sama je dengan apa yang aku paham…

  4. izan ishak says:

    itulah undang2 dunia… yang termaktub terus dilarang. walhal yang mmg haram disisi agama dibiarkan berleluasa.

    **lama tak komen2 di blog tehr nih… salam aidiladha buat tehr sekeluarga ye!
    izan ishak baru je tulis kisah Pleaseee… Jangan Terus Buat Kesimpulan!My Profile

    1. Mus says:

      membiarkan yang haram.. bermakna setuju dengannya..
      Mus baru je tulis kisah Lobster Harga Murah Di Pulau Jambongan, Paitan, SabahMy Profile

  5. surihati_ku says:

    suka ceraam bebel diri sndri huhu..
    surihati_ku baru je tulis kisah Persinggahan Yang DitakutiMy Profile

  6. Norgadis says:

    Undang-undang ciptaan manusia memang selalunya tidak sempurna…
    Tapi pelik, yg tak sempurna tu juga orang suka guna pakai…
    Norgadis baru je tulis kisah Aku Dihari Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsan Peringkat WP LabuanMy Profile

    1. b3njy says:

      Kekadang ianya perlu juga … kalau tidak susah juga kalau langsung tak der undang-undang ..
      b3njy baru je tulis kisah TANGGAPAN MASYARAKAT MALAYSIAMy Profile

  7. Mus says:

    memang ada kalanya cabaran besar akan berlaku untuk membuat kebaikan..
    Mus baru je tulis kisah Berjalan Kaki Di Tengah Sungai Ulu Bengkoka, PitasMy Profile

    1. b3njy says:

      Ini adalah kenyataan yang paling B3njy setuju …
      b3njy baru je tulis kisah TANGGAPAN MASYARAKAT MALAYSIAMy Profile

  8. akubiomed says:

    Huh, pening-pening nasib baik lah mengajar mengaji tidak perlu tauliah kalau tidak letih anak-anak kita buta membaca Quran
    akubiomed baru je tulis kisah Tutorial penyelesaian Link CommentLuv tidak keluarMy Profile

  9. hafizmd says:

    itulah undang2 ciptaan manusia yg lemah

    alhamdulillah…makin ramai yg kembali mencari petunjuk sebenar…ameen

    1. dnoBiz says:

      pada aku undang undang tu amat baik untuk mereka yang baru mencari petunjuk sebenar supaya kedangkalan mereka tidak diambil kesempatan oleh mereka yang cuba menyesatka umat Islam..,
      Ps : macam mana kita nak tahu yang beri ceramah di masjid tu adalah penceramah yang betul atau yang menyamar ??

  10. nurmisnan says:

    Dunia Malaysia nak penuhkan hiburan saja. ceramah
    begitu yg tidak seberapa di masjid saja pun mahu tangkap..

    Siapa yg berani mahu bersuara lg… di tangkap kerana
    org itu tuttttt…. sendiri faham..
    nurmisnan baru je tulis kisah Cara-cara berjimak denga betul dan larangannyaMy Profile

  11. Juan says:

    mempunyai maksud yang mendalam terhadap isu isu semasa
    Juan baru je tulis kisah Seksualiti Merdeka 2011 | Isu SemasaMy Profile

  12. Yas says:

    Hahaha…aku suka entri ni, ringkas tapi tajam sesangat.
    Yas baru je tulis kisah Pemalas Atau Buruk Perangai Ni??My Profile

  13. LadyBird says:

    kenapa yg terang2 salah pd agama tidak digamkan.. tetapi yang salah pada mereka digamkan.. agama ditolak ke tepi.. siapakah yg salah..

    semoga pentadbir kita berubah fikiran suatu hari nanti.. berubah menjadi lebih baik dari semasa ke semasa.. menjalankan pentadbiran berlandaskan syariat Allah.. ameeennn..

  14. zulkbo says:

    salam..
    undang-undang dunia..

  15. ghost writer says:

    kat kampung-kampung orang ceramah agama macam tuh jer..asal jer lain sikit tunenya,mesti kena waran tangkap.nih macam mana nak sampaikan dakyah islam nih..
    ghost writer baru je tulis kisah arkib kehidupanMy Profile

  16. iwan delaroc says:

    bukan senang nak buat benda baik zaman sekarang ni.
    iwan delaroc baru je tulis kisah thought of the day #15My Profile

  17. b3njy says:

    Undang2 ini dicipta mungkin untuk kepentingan sesetengah pihak … dah tu diperbesar-besarkan kononnya bersalah sangat lah Abang Lokman tu … kata pepatah Gajah depan mata tak nampak semut api diseberang lautan nampak terang-bederang … aduiii !..
    b3njy baru je tulis kisah TANGGAPAN MASYARAKAT MALAYSIAMy Profile

  18. Hadi Rofiee says:

    Mmm… dunia oh dunia. :neutral:
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Tiga Kata Sempena Aidiladha 1432 HMy Profile

  19. Norizwan says:

    ni semua dengki ler tu…kerjaya artis yang lain taknak terjejas…
    Norizwan baru je tulis kisah Keputusan Maharaja lawak mega minggu ke-2(Part 2)My Profile

  20. adele says:

    dunia sudah terbalik…
    adele baru je tulis kisah Kau Ingat Kau Siapa?My Profile

  21. titan says:

    tak ada dalam syarat? haha..betul tuu..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 27 dari Paid-to-Promote.netMy Profile

  22. dnoBiz says:

    ini sekadaar pandangan aku.
    undang tu dibuat untuk mengelak daripada, terjadinya ajaran sesat dan juga mengelakan individu yang berniat nak pesongkan akidah umat islam dari berleluasa..,
    tapi bila sesuatu undang undang tu sudah dilaksanakan maka secara automatik semua ustaz dan ustazah yang betul betul mengajar islam pun kena ikut, dan dapat kan tauliah
    , jadi rasanya tak salah bagi mereka yang iklas untuk berkongsi agama Allah ni dapatkan dulu tuliah, ini bukan untuk menyekat ajaran islam tapi untuk mengelakan musuh islam mengambil kesempantan keatas kebanyakan umat islam yang sekarang ni rata rata tak mampu nak nilai mana satu ajaran Islam sebenar dan yang mana satu digunakan untuk menyesatkan
    Dengan Ilmu yang kita ada adakah kita mampu pastikan jika ada yang cuba pesongkan ajaran islam secara halus ???,
    Bukan BoB je yang alaminya bahkan ustaz Fatful Bari pun dulu pernak melalui perkara ini…
    Ps :Rasanya kalau ada guru ajaran sesat yang berpewatakan alim dan membuat ulasan berkaitan hadis dan disertakan denga rujukan tertentu, tapi sebenarnya ulasan itu telah dimanipulasikan untuk tujuan tak elok adakah kita mampu kesan secara peribadi….

  23. dnoBiz says:

    Op sori Silap eja nama ustaj Fathul Bari

  24. Pacifista says:

    hehe…betul jugak tu.artis takde syarat nak tutup aurat tapi diorang lupa ISLAM itu syaratnya kena patuh hukum ALLAH :D
    Pacifista baru je tulis kisah Blogwalking dengan PacifistaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun