Siri Bercakap Dengan Ayah | Rindu Anak Cucu

“Tok Mat dah makan ubat?”

“Dah.”

“Anak-anak tak balik ke?”

“Tak.”

“Raya hari tu kan dah balik.”

“Tak.”

“Banyak kerja tu, payah nak minta cuti.”

“Aku, kalau aku dapat anak lagi. Tak mahu dah aku suruh jadi doktor ke, lawyer ke, pegawai ke. Biar je kerja kampung. Senang aku nak tengok anak cucu.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Rindu Anak Cucu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


14 Comments

  1. Zulkbo says:

    salam..
    macam ayat ayah saya
    pada saya je nih..kesian mak
    ayah bila anak2 jauh sekarang
    tak de yang nak tolong picit
    kepala sakit pening
    Zulkbo baru je tulis kisah Gambar Nikah ( Kahwin) Nabil Raja Lawak Dengan Nazirah AyubMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      dialog tu berdasarkan cerita yang dikisahkan, bro
      saya hanya sebagai penulis je

  2. yas says:

    Tok Mat kecik ati tuu…
    anak cucu tak dtg gi jengah dia…..tp klau sampai raya pun tak balik mmg sedih arrr….
    yas baru je tulis kisah Don Sammons- rela sendirian di sebuah kotaMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, yas
      takkan la musim raya pun tak sempat nak balik
      gilir2 la kan
      sekali rumah mertua, sekali lagi rumah mak ayah

  3. akubiomed says:

    Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah pernah menasihat didalam satu siri ceramah beliau jangan sehingga orang tua telefon suruh balik menjengah kampung. Ia menunjukkan sampai tahap orang tua merayu anaknya pulang bukanlah perkara yang baik

    1. tehr says:

      betul tu, bro
      orang kata, sekali mak ayah susah hati, berkali2 pula hati kita tak tenang

  4. adele says:

    ibubapa pun perlu didik anak supaya bila dah besar nanti,jangan lupa pada mereka.

    kalau tak dididik begitu, alamatnya begitulah, anak2 tak mengenang budi..semoga kita terhindar dpd jd anak yg tak lupa diri..sy syg umi ayah saya…sob2
    adele baru je tulis kisah Kisah DongengMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, adele
      semoleknya selalu bawa anak2 ziarah datuk nenek mereka
      moga2 mereka tak lupa asal usul

  5. Pacifista says:

    kesian kat tok mat :(
    Pacifista baru je tulis kisah Kisah Seorang Pemuda Islam…My Profile

    1. tehr says:

      memng kesian tu, bro

  6. ghost writer says:

    aiseh,bunyi macam makan hati jer..
    ghost writer baru je tulis kisah nulisMy Profile

    1. tehr says:

      memang benar tu, ghost
      memang ada yang makan hati berulam jantung

  7. bEe says:

    Kasihan kan!
    Anak2 tak elok buat mcm tu
    kalau sibuk tak pyh saya sibuk cuma kata insyaAllah ada kesempatan balik

    sejuk hati mak ayah…

  8. Gayahspears says:

    nasib baiklah Gayah tinggal dgn mak.. sakit pening blh tgk :)
    Gayahspears baru je tulis kisah PasanganMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun