Siri Bercakap Dengan Ayah | Puji Mak

“Ayah.”

“Mmm…”

“Kenapa ayah tak pernah puji mak?”

“Puji apa?”

“Puji la apa-apa pun”

“Dah tak ada apa-apa. Nak puji apa pulak?”

“Pandai masak ke, pakaian cantik ke, senyum manis ke…”

“Masak tak sedap.”

“Mesti ada sesekali time sedap.”

“Pakaian biasa je. Time nak keluar je pakai cantik.”

“Masa tu la puji.”

“Senyum pun jarang-jarang.”

“Puji la jarang-jarang.”

“Aik? Kamu ajar ayah ke ni?”

“Tak la mengajar. Sekadar cadangan je. Hehehe…”

“Nanti mak kata ayah buang tabiat pulak!”

“Tak la, ayah. Orang perempuan ni suka dipuji. Kembang berbunga-bunga!”

“Kamu ni dah cukup umur ke belum? Pandai-pandai je…”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Puji Mak' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


38 Comments

  1. Puan Bardboo says:

    saya akui yang perempuan memang suka dipuji…bila dipuji suami, rasa berbung-bunga je…walaupun kadang-kadang tu tahu yang si suami memuji hanya untuk mengambil hati…hehehe…
    Puan Bardboo baru je tulis kisah Sinopsis Drama Setia Hujung Nyawa | Slot Akasia TV3My Profile

    1. hafizmd says:

      hehe…sebenarnya, mmg suami puji sebab isteri layak dipuji =)
      hafizmd baru je tulis kisah 9 Petua Awet Muda | Perasan Muda?My Profile

  2. Cik Siti says:

    lelaki memang susah nak beri pujian…. tapi boleh nampak kalau makan tu sampai 2 pinggan gerenti sedap kita masak…
    Cik Siti baru je tulis kisah Kerja: Gaji atau BerkatMy Profile

    1. hafizmd says:

      hehe…itulah…tu yg ramai ter’keluar’ six pack tuh…keh3
      hafizmd baru je tulis kisah 9 Petua Awet Muda | Perasan Muda?My Profile

  3. UmmiKami says:

    Salam semua..

    Memang lelaki susah nak puji, tapi kalau lelaki yang dipuji lain pulak jadi… :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Ada Lagu Dalam Pantun..^^,My Profile

  4. Err.. kenapa emak jarang puji ayah? :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Heavy Metal Compressorhead: Ace of SpadesMy Profile

  5. Cikgu Hairul says:

    Puji untuk mengabui mata. Heheheh.. pesan ustaz ustazah, berjalan dengan isteri pegang tangan kat pasar malam pun cukup kembang dan berbunga-bunga hati mereka. Pujian bukan untuk memuji. Pujian untuk tambah kasih sayang. Walau tak seperti yang dipuji, tak rugi pun lafazkan pujian.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Ambiklah Duit AkuMy Profile

  6. fiezaradzi says:

    mmg lelaki susah nak puji.. tapi bila dipuji, perempaun pulak yg malu2 dan segan2.. hehee
    fiezaradzi baru je tulis kisah Hari Pertama, Sekolah PertamaMy Profile

  7. padin says:

    hehee, puji jgn tak puji…
    padin baru je tulis kisah Nostalgia : Koleksi PermainanMy Profile

    1. suri says:

      Puji dapat gembirakan hati orang

  8. de engineur says:

    Pandai anak tu ‘spontan’ je ckp dgn ayah. Mungkin betul katanya tu.
    de engineur baru je tulis kisah Top 10 longest insectsMy Profile

    1. suri says:

      Anak dah makin besar bijak dia berkata kata

  9. akubiomed says:

    Masyarakat timur sukar menunjukkan romantiknya tetapi ia boleh dilakukan. :-)

    1. suri says:

      Mereka mau tapi malu

    2. suri says:

      Salah satu cara erat hubungan suami dan isteri

  10. Juan says:

    kalau buat bebetul dan puji mesti kembang lah, hehehe
    Juan baru je tulis kisah World Blogger & Social Media Award 2013 – Blog Wanwidget TercalonMy Profile

    1. suri says:

      Siapa dapat puji mesti akan rasa seronok punya

    2. suri says:

      Kalau tak puji jangan rasa terancam.masing ada kelebihan sendiri

      1. suri says:

        Ada setengah orang puji ikhlas.

  11. hafizmd says:

    Lelaki mmg ada yg susah nak keluarkan kata2 puji-pujian tapi boleh dilihat dr segi luaran. Makan nasi, mesti tambah. Pakai baju, asyik2 baju yg isteri beli. Bercakap, asyik nak tersasul nama isteri. Duduk kedai makan lama2, nak balik cepat2, rindukan isteri =)
    hafizmd baru je tulis kisah 9 Petua Awet Muda | Perasan Muda?My Profile

    1. suri says:

      Sahaja simpan bila peelu baru tahu

      1. suri says:

        Jangan duduk lama sangat ya

  12. onlajer says:

    Yang tanya tu umurnya berapa
    onlajer baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

    1. suri says:

      Yaaa. Saya tsk tahu admin akan rahsiakan

      1. suri says:

        Agaklah umur masih muda baru hidup ceria

  13. titan says:

    puji bila perlu. baru mereka terasa dihargai. Kalau hari-hari puji..bosan gak bini ni wehh..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 9 dari Jobdirumah.comMy Profile

    1. suri says:

      Sesekai.selalu kata macam ada apa2 jer

      1. suri says:

        Ya jum puji kaum wanita

  14. Ladfe Amir says:

    memang isteri saya akan kata saya buang tabiat kalu memujinya. tapi saya selalu puji isteri kalu di belakangnya. sapa tak sayang bini kan
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Buaya Kembali Membiak Di Tasik Sri Aman PuchongMy Profile

    1. suri says:

      Orang lelaki kedekut nak keluar ayat pujinya

    2. suri says:

      Sesekali puji tak apa hiiii dari puji benda tak pasti

    3. suri says:

      Isteri banyak berkorban untuk keluarga

      1. suri says:

        Kalau pujii bagi hadiah sekali best gak

  15. Hafizul says:

    serius, bab puji memuji ni mulut sy berat sikit untuk mengungkapkannya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #40 – Meja Study Untuk IsteriMy Profile

  16. suri says:

    Pujilah ayah kesian kat mak

  17. suri says:

    Kalau tak tahu bisa ajarkan

  18. suri says:

    Kat blog pk boleh canang ayat kat si dia boleh jerkan

  19. Farah says:

    Bismillah…
    puji memuji ikhlas di hati;
    makin hari makin menyayangi;
    puji memuji suami isteri;
    semakin hari semakin disayangi.
    Farah baru je tulis kisah Alhamdulillah…Berjaya Daftar Anak Baru…My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun