Siri Bercakap Dengan Ayah | Mati

“Kalau kita pasang perangkap ni, boleh dapat burung ke ayah?”

“Belum pasti.”

“Kalau dapat burung, boleh la kita bawa pulang nanti.”

“Belum pasti lagi.”

“Pastu boleh la kita sembelih.”

“Belum pasti juga.”

“Nanti Mak boleh goreng. Boleh la kita makan.”

“Itu pun belum pasti terjadi.”

“Habis tu, apa yang pasti, ayah?”

“Mati itu yang pasti. Sebab tu kita perlu banyak beramal, berusaha dan bertawakal kepada Allah.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Mati' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


27 Comments

  1. Norgadis says:

    Si anak terus melopong. Habis cerita. hehehe…

    Pergi berburu menangkap burung
    Menangkap burung, burungnya hilang
    janganlah anak banyak termenung
    Nanti amalan jadi kecundang.
    Norgadis baru je tulis kisah Kacang Belibit Atau Kacang BotolMy Profile

    1. tehr says:

      keluar pagi-pagi
      tangkap burung gelam
      kalau banyak dengki
      hati jadi kelam

  2. yas says:

    Betul tu bro…satu perkara je yang pasti dlm dunia nih…mati.
    Thanks krn ingatan tu…
    yas baru je tulis kisah SiteLink dari Google – YastroOnLine dan Kedai TenetMy Profile

    1. tehr says:

      aku beri peringata kepada diri aku sendiri
      kadang2 terlupa, lalai lagi…

  3. Juan says:

    kata kata yg ringkas tetapi mempunyai maksud yang dalam, ya, mati itu pasti

    bro, siri bercakap dengan “SIRI” iphone x da ker bro, hehe
    Juan baru je tulis kisah Death of Gaddafi | Kematian GaddafiMy Profile

    1. tehr says:

      iphone?
      aku belum dapat beli iphone la, bro
      cek nuffnang tak sampai lagi ni :D

      1. surihati_ku says:

        wah da ada ura2 nak bli rupanya hiii
        surihati_ku baru je tulis kisah Cahaya IlahiMy Profile

        1. tehr says:

          tak tau bila dapat beli :D

  4. Wan Perlis says:

    belum pasti
    mati yg pasti
    Wan Perlis baru je tulis kisah Kenapa Melayu tak SegarMy Profile

    1. tehr says:

      dah memang pasti, wan

      1. surihati_ku says:

        mati klu time tdo blh jadi..time ktwa blh juga huhu..mohon jauhkan..
        surihati_ku baru je tulis kisah Pandanglah Wajah MerekaMy Profile

  5. Ikhwan says:

    Memang nice la bapak dia..
    Ikhwan baru je tulis kisah Prestasi Blog Untuk Bulan Oktober 2011My Profile

    1. tehr says:

      bapa dia dah malas nak cakap banyak tu :D

      1. surihati_ku says:

        baik mood bapak ok klu ko?
        surihati_ku baru je tulis kisah Usia Baligh Layak Sertai PerangMy Profile

  6. saat datangnya ajal,
    tidak akan lambat mahupun cepat walau sesaat,
    masanya tiba dengan tepat,
    amal dibawa bersama nyawa
    harta ditinggal bersama dunia,
    yang menerangi kubur cuma amalan,
    semakin mengingati MATI,
    semakin dia HIDUP.
    rainbowcloudy baru je tulis kisah some feeling can’t explain by wordsMy Profile

    1. tehr says:

      bagus kalau dapat diingati selalu tu, rain
      semakin mengingati mati, semakin kita hidup

  7. ghost writer says:

    everytime i die…

    ingatkan diri..ingatkan diri
    ghost writer baru je tulis kisah tuhan benarkan kamu memakikuMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      mesti selalu ingatkan diri

  8. Afiffuddin says:

    Pergh… 1st time menjengah blog bro. Merangsang kembali mindaku yang terkadang tepu. (ewah)
    Afiffuddin baru je tulis kisah Metered Earnings Nuffnang Pertama Afiffuddin.ComMy Profile

    1. tehr says:

      selamat singgah, bro
      jemput minum :D

  9. Pohon rambutan tempat berpaut,
    hinggap merpati di atas dahan,
    Belum ajal berpantang maut,
    itu semua kehendak tuhan,

    Setiap hari pergi perigi,
    ambil timba tali ditambat,
    Mati itu adalah pasti.
    Perbuat amal sebelum terlambat,

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    Sound for breeding lembu pejantan
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

    1. tehr says:

      pantang ajal sebelum maut
      terus berjuang selagi daya
      nasihat ibu segera diikut
      segala janji segera dikota

  10. Pacifista says:

    dalam sungguh makna ‘pasti’ tu :)
    Pacifista baru je tulis kisah Download Video Maharaja Lawak Mega Minggu 1My Profile

    1. tehr says:

      yups
      sekadar pasti je :D

  11. hukum alam…. tak leh nak elak
    DuluLainSekarangLain baru je tulis kisah Prinsip Asas Fotografi | Rule Of ThirdsMy Profile

    1. tehr says:

      dah pasti

  12. akubiomed says:

    Penghujung perbualan antara anak dan ayah amat menarik :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Solo outing dengan kamera DSLR di Sg Ramal DalamMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun