Siri Bercakap Dengan Ayah | Mata Hati

“Mak kata, kalau tak makan sampai habis, nasi ni nangis.”

“Mmm…”

“Mak kata, kalau makan bertabur pun dia nangis gak.”

“Mmm…”

“Betuk ke, ayah?”

“Betul la tu.”

“Tak dengar pun. Tak nampak pun nasi nangis!”

“Cuba dengar dan tengok dengan mata hati. Mungkin boleh nampak.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Mata Hati' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


56 Comments

  1. sud@is says:

    bukan senang jadi yang teratas disini

    motivasi berhikmah dari mak da ayah
    anak-anak patuh tidak membantah
    sud@is baru je tulis kisah HujanMy Profile

    1. tehr says:

      orang pertama?
      tahniah2 :D

      selalunya anak2 akan faham bila dah dewasa

  2. padin says:

    hehe orang tua selalu aja berkias memberi pengajaran..
    jgn makan banyak tempat nanti kawin banyak — padahal takmau kotorkan banyak tempat dengan sisa makanan yang ada.. :D

    jika kita melihat dengan mata hati, pasti kiasan itu mudah di fahami..
    padin baru je tulis kisah Bab 3 : Di TerimaMy Profile

    1. tehr says:

      orang lelaki suka la pindah2 masa makan
      nak harap boleh kawin banyak tu :D

      1. aip!!! (cekak pinggang ni)
        rainbowcloudy baru je tulis kisah bertunangMy Profile

        1. tehr says:

          hahaha
          bukan semua, rain :D

          1. surihati_ku says:

            omonga dulu2 mmg sering beri ingt pd anak2..anak2 klu mkn bukan reti duduknya setempat ;) cam kere di sampok belacan malaka haaaaa
            surihati_ku baru je tulis kisah Peka Dengan KesilapanMy Profile

  3. chii says:

    ibu berkata..ayah mengiya kan ..baru anak2 akn dgr kata =)
    chii baru je tulis kisah Berkongsi KasihMy Profile

    1. surihati_ku says:

      manisnay lagak bgtu rasanya aku ingin mjdi kecil semula agar bapa ibuku akan mmbrikan sepenuh perhatian padaku yg bgsu heeee
      surihati_ku baru je tulis kisah Petua Melembutkan Jemput-JemputMy Profile

      1. tehr says:

        tak nak la jadi kecil
        tak boleh kawal komputer
        mereka tak bagi :D

        1. surihati_ku says:

          suri dulu ayah beli pc yang kecil2 yg blh ajar kita sebutan, ejan bi heee..

          skrg entag ada ke idak pc tu heeee..erk. ni gara2 ada blog sndir kot heee
          surihati_ku baru je tulis kisah Selamat Menyambut Hari Kanak-Kanak SeduniaMy Profile

    2. tehr says:

      harapnya begitulah nanti, chii

  4. kakyong says:

    hihiiiiii.. sama lah macam anak2 saya juga..
    ade jer soal jawab nya…

    dan susah juga nak terangkan pada budak umur 3-5 tahun…
    kakyong baru je tulis kisah Hati-hati buat wanita : Asap rokok jadi ilmu pengasihMy Profile

    1. tehr says:

      budak2, kakyong
      memang macam tu

      harapan kita mereka akan faham juga nanti

  5. surihati_ku says:

    mak aada ckp dulu tapi klo nsi terjatuh camner nk kutip atas pasir huu..

    ayah diam jer..sambil mengeleng pala..
    surihati_ku baru je tulis kisah Peka Dengan KesilapanMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      dah jatuh atas pasir
      nak buat macam mana lagi

      maksud mereka
      perlu makan dengan hati2
      jangan sampai nasi tu terjatuh

      1. surihati_ku says:

        em,saya dulu makan mmg sush huhu,ayah kena duduk depan saya bru sy makan,klu tak takmau mkn,sy akan duduk atas pokok mangga epel huhu..
        surihati_ku baru je tulis kisah Kellies Castle Bhg IIIMy Profile

  6. zulkbo says:

    salam..
    ermm..bab mata hati tu la
    yang dah berumur pun tak
    tahu guna kadangkala..
    he he..
    zulkbo baru je tulis kisah Pembunuhan Muammar Qaddafi : Akan Selesaikah Masalah Di Libya?My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      itulah maksudnya, zul

      walau pun mata celik terbuka, hati belum tentu celik atau pejam

      1. surihati_ku says:

        cepat2 ingt usia makin tggi huhu, bukan mkin modo alahi..
        surihati_ku baru je tulis kisah Petua Melembutkan Jemput-JemputMy Profile

  7. Hadi Rofiee says:

    Ayah saya sangat tegas berhubung hal ini. Katanya, rezeki jangan dibazir walaupun sebutir nasi. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Berani Gagal 2My Profile

    1. tehr says:

      ayah hadi memang ambil tindakan yang betul tu
      saya kagum

  8. adele says:

    teringat pulak sorg kwn sy..dia akn hbskan mknn walau nk muntah skalipun..rupa2nya ayah dia selalu ckp masa kecik..kalau tak habis makan nnt cirit birit :D
    adele baru je tulis kisah Naib Johan Pertandingan Mahkamah Mut Syariah Peringkat FakultiMy Profile

    1. tehr says:

      kiasan orang tua2 ni macam2 cara
      bila dah dewasa barulah kita faham semuanya

      1. surihati_ku says:

        haa..adui, sbnarnya dia mtk kita mkn hati2 sb dulu nak bli sebutir nasi,secupak bukan murah tapi mahal..

        tu dia ckp jg mmbzirkna mkn heee..sb dari duit dtgnya sumber mkn huhu..
        surihati_ku baru je tulis kisah GirlfriendMy Profile

  9. dari tenungan mata
    turun menusuk ke hati
    bila orang tua-tua berkata
    silalah ambil peduli

    datang sini untuk belajar pantun he.. :)

    sebut pasal mata hati, teringat yang aura padan badan seseorang boleh dilihat dengan mata hati. secara mata kasar memang tidak kelihatan.

    1. tehr says:

      adik padam pelita
      sudah siang hari
      biar buta di mata
      jangan buta di hati

  10. ohcikgu says:

    haa..kan dah kena. hehe..
    ohcikgu baru je tulis kisah Penangan Upin dan Ipin di MalaysiaMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      budak2 memang payah sikit nak faham, cikgu

  11. Cik Siti says:

    anak-anak sekarang mereka lebih kepada realistik. yang nampak dengan mata kita… bila kata nasi nangis dan nasi tak ada air mata dia kata tipu lak…
    Cik Siti baru je tulis kisah Menangis tak berlagu…My Profile

    1. tehr says:

      kena belajar sastera klasik tu, cik siti :D

  12. LadyBird says:

    mak cakap kite x nampak mereka ngs..
    mrk ngs diam2..

    mak, mereka ngs malam2 la ek, time org xde..
    LadyBird baru je tulis kisah Apabila Manusia Bersifat KebinatanganMy Profile

    1. tehr says:

      meraka malu nak nangis ke?

      1. LadyBird says:

        malu kot.. manusia je x malu ngs.. :P..
        LadyBird baru je tulis kisah Apabila Manusia Bersifat KebinatanganMy Profile

  13. Seri Bahasa says:

    orang dulu-dulu nasihat dengan cara baik…siap dengan kiasan sekali…budak-budak dengar pon sejuk hati dia…
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Dilema ChatboxMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, seri
      mereka guna cara halus
      masalahnya budak2 sekarang tak faham kalau guna cara ni

  14. zik says:

    dulu masa kecik2 macam tuh… sebab tak paham…
    zik baru je tulis kisah Keputusan terkini malaysia U23 vs Myanmar u23 (VFF cup 2011)My Profile

    1. tehr says:

      kelebihan cara nasihat dan didikan orng dulu-dulu
      sampai bila2 kita akan ingat

  15. Adila says:

    ckp direct mmg xde effect
    Ckp camni baru ok
    Adila baru je tulis kisah Yay~My Profile

    1. tehr says:

      kesannya juga lebih mendalam
      kan, adila?

  16. Nuar Haruha says:

    Kata2 kiasan orang dahulu, berisi bila bicara. Memang rationalnya anak2 muda sekarang yg lebih straigh-forward-to-the-point tak dapat nk bezakan maksudnya. lebih pada luaran dari dalaman.

    Burung kenek-kenek,
    hinggap di jendelah;
    Pesan tuk nenek,
    Makan baca bismillah.
    Nuar Haruha baru je tulis kisah Pantun Kasih Khazanah Warisan Pantun Melayu dari Manuskrip SchoemannMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, bro
      remaja sekarang lebih terbuka segala2nya
      tapi nilai hidup mereka semakin kurang

  17. Gayahspears says:

    macam iklan.. sebutir nasik ibarat setitik peluh petani, hargailah beras kita :) mari makan..hee
    Gayahspears baru je tulis kisah PasanganMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      iklan nasi sebutir :D

  18. yas says:

    Terkenang kepada mak aku…perkara yang sama telah diperkatakan disatu masa dahulu…..
    yas baru je tulis kisah Gambar Grafiti yang menarik…My Profile

    1. tehr says:

      memang macam tu, yas
      kat mana2 pun sama je cara orang dulu2

  19. ghost writer says:

    tak baik membazir.itu jer yang nak diselitkan pesanan dalam membuat kisah begitu.
    ghost writer baru je tulis kisah para-laraMy Profile

    1. tehr says:

      itulah yang sebenarnya, bro

  20. bab nasi nangis ni dulu2 pun atuk kawe selalu cakap… Dalam maksud yg sebenarnya…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Data Tunjukkan Prestasi Google+ Makin Menurun?My Profile

  21. titan says:

    haha..aku kalau cakap double meaning dengan kawan-kawan..susah benar diorang nak faham..huh..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 10 dari InnityMy Profile

  22. ciksembang says:

    satu cara untuk mengajar anak untuk menjaga adab dengan makanan
    ciksembang baru je tulis kisah Cara toskan kencing lelaki dan wanitaMy Profile

  23. akubiomed says:

    Perkara yang selalu dipesan oleh ibu saya jangan membazir ketika makan.

  24. bEe says:

    Jwpn mudah dari seorg ayah……
    Kalau emak tu mgkn akan menjawab lagi kot sampai anak phm… hehe

  25. Anak musang ditepi telaga,
    Sarang tupai dipohon manggis;
    Perasaan ibu hendaklah dijaga,
    Jangan sampai dia menangis.

    Awan Putih berarak tenang,
    Nampak bayangnya dalam paya;
    Jasa ibu harus dikenang,
    Jangan sampai tumpah air matanya

    Kemenyan di tabur di dalam dupa,
    Asap berkepul merata-rata;
    Ayah dan ibu jangan di lupa,
    Tanpa mereka siapalah kita.

    Maaf lama tak ziarah kamu semua.. Minggu lepas out station lerr…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip cari kereta terpakai proton perodua
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  26. Norizwan says:

    ayat pantun ini buat saya paksa saya ingat siapa orag tua tu yg pernah berkata seperti ini…rungsing saya…

  27. tips says:

    dah 2012 ni bro… :-)
    tips baru je tulis kisah Ramlee Awang Murshid – Sutera BidadariMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun