Siri Bercakap Dengan Ayah | Lambat

“Amat dah solat?”

“Belum.”

“Pergi la solat, dah lewat waktu ni.”

“Nanti la… Isyak lambat lagi nak habis.”

“Kalau Amat sampai lambat kat sekolah, cikgu suka tak?

“Mesti la tak suka.”

“Kalau ayah lambat bagi duit sekolah, Amat suka tak?”

“Tak.”

“Kalau Mak lambat masak nasi?”

“Lapar la kita. He he he.”

“Tu la. Kalau lambat solat pun Allah tak suka.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Lambat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


26 Comments

  1. Mendayung ke hulu dengan sampan
    Ada trafik terus menyaman
    Sembahyang itu adalah satu ketetapan
    Diwajibkan atas orang beriman

    Lintas jalan di simpang empat
    Ada longkang lompat di titi
    Ajal tiba solat tak sempat
    Pasti kita menyesal nanti

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    claim insurans motorsikal langgar kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  2. zulkbo says:

    salam..
    nasihat yang berguna..
    moga Amat jadi anak yang
    baik..mendoakan mak ayah
    bila tiada nanti..harta nih..
    anak yang soleh :)
    zulkbo baru je tulis kisah Cara Dan Siapa Yang Layak Memohon Bantuan RM500 Daftar Bermula 10 Disember 2011 : Budget 2012My Profile

  3. titan says:

    err..jom solat. jom.. :)
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 4 dari TeliadMy Profile

  4. sud@is says:

    kalau abah lambat bg duit sekolah lg x suka
    sud@is baru je tulis kisah SalamMy Profile

  5. chii says:

    kadang2..bila nak menegur atau nasihat anak2..dengan cara macam ni mereka lagi mudah faham berbanding kita marah2 kan :)

    bagus amat..:)
    chii baru je tulis kisah Tag dari TitanMy Profile

    1. padin says:

      aku pun ambil pendekatan macam ni, pasal student aku dah besar2
      nak membebel pun tak sesuai,

      1. b3njy says:

        Mana yang tak dengar cakap tu bagi ketuk ketampi je padin cam orang dulu2 hehehe
        b3njy baru je tulis kisah TRAFIK BLOG TAMBAHAN SELEPAS PING BLOGMy Profile

  6. Zezebel Lair says:

    Salam.
    Nasihat yang mudah untuk difahami oleh budak2..:D
    Zezebel Lair baru je tulis kisah Noorazlina Abdul AzizMy Profile

  7. yg paling UTAMA tu ehhh…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah MySurvey.Com.MyMy Profile

  8. padin says:

    Hmm, siri dialog yg mudah
    dan punya maksud yang jelas..
    padin baru je tulis kisah Letupan Gas LPGMy Profile

    1. hafizmd says:

      setuju 100%

      mmg siri ni cukup aku suka…

      terbaiklah cikgu tehr =)
      hafizmd baru je tulis kisah Raikan kawan, hindari lawanMy Profile

      1. b3njy says:

        Bilalah agaknya Cikgu Tehr nak buat Siri Bercakap Dengan Ayah – The Movie ni yer ?
        b3njy baru je tulis kisah TRAFIK BLOG TAMBAHAN SELEPAS PING BLOGMy Profile

  9. cikpia says:

    kawan aku dulu selalu kata HA, BAGUS LA LEWAT2KAN SOLAT…. NANTI BIAR ALLAH LEWAT2KAN KO MASUK SYURGA. sentap tu!!!
    cikpia baru je tulis kisah happy feet 2 proved that i’m pelakon air mata……My Profile

  10. amirulfaiz says:

    Betul tu, solat mesti disegerakan. Moga terbina generasi cemerlang dari latihan solat di awal waktu. :)
    amirulfaiz baru je tulis kisah Makan-makan di KarachiMy Profile

  11. kakyong says:

    menarik cara pengolahan jawapan nih.. boleh dipinjam utk anak2 saya nih..
    kakyong baru je tulis kisah Bila dah syiok berbasikalMy Profile

  12. fiezaradzi says:

    bagus cara mendidik ni.. mmg lembut, tapi bermakna.. harap2 pas ni kita semua dan keluarga kita semua cepat2 tunaikan solat..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Langsaikan Hutang Cepat, Kalau Tidak..My Profile

  13. b3njy says:

    Dashyat2 itulah cara gentel nak psiko anak berbanding memarahnya atau memukulnya … ada sesuatu yang boleh dipelajari daripada cerita ini. :D
    b3njy baru je tulis kisah TRAFIK BLOG TAMBAHAN SELEPAS PING BLOGMy Profile

  14. levelsatu says:

    kena ajar anak dari awal. kang besar..derhaka pula..takkan masa tu baru nak rotan plakk..
    levelsatu baru je tulis kisah 3 Cara untuk memudahkan anda semak saman.My Profile

  15. Juan says:

    betul tu mr tehramuan, kalau saya lambat komen en marah x
    Juan baru je tulis kisah Projek Hari JumaatMy Profile

  16. surihati_ku says:

    umur 7 tahu tak buat kena rotan huhu…
    surihati_ku baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_11/2011My Profile

  17. surihati_ku says:

    dari kecil kena tegas sok besar susuh nak lentur sb buluh dah keras..
    surihati_ku baru je tulis kisah Bukan Wangi Bau Pengantin Part IMy Profile

  18. Pacifista says:

    cara terbaik untuk ajar anak tentang agama :D
    Pacifista baru je tulis kisah Contest Gadget Impian: Like, +1, Tweet, Tolonglah…My Profile

  19. adele says:

    wah..mudah je analogi nya kan..tp susah nya nak melaksanakan :(
    adele baru je tulis kisah Kolestrol oh KolestrolMy Profile

  20. dnoBiz says:

    tu baru berhemah namanya…
    Ni.. tak.. yang biasa aku dengar ialah
    ” eh kau ni banyak bunyik pulak… orang suruh solat tu solat je la ”
    dnoBiz baru je tulis kisah Aksi Ranjang – Perlukah Aksi ranjang diterjemahkan secara lakonan dalam filem ???My Profile

  21. yas says:

    Hahaha..tersenyum plak aku baca entri kali ni…mmg terkene tepat pd org yg suka akan perkataan “lambat” nih…:)
    yas baru je tulis kisah Keadaan Banjir di Kajang, SelangorMy Profile

  22. Aidanatasya says:

    terbaikk…
    kadang2 klu nak tegur budak2 x perlu nak marah2 kan..
    lagi kita marah,, lagi la dorg memberontak… :)
    Aidanatasya baru je tulis kisah 9 SEBAB-SEBAB HATI YANG TIDAK BAHAGIAMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun