Siri Bercakap Dengan Ayah | Kayu Api

“Ayah.”

“Mmmm…”

“Nape kita mesti ada halal haram?”

“Nape pulak?”

“Orang bukanĀ Islam tu tak ada pun halal haram.”

“Kita tak boleh buat benda tak elok. Makan benda tak elok.”

“Mereka tu, semua boleh makan. Nampak elok je.”

“Allah juga larang kita makan kayu, makan api. Tak elok untuk tubuh kita!”

“???”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Kayu Api' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


45 Comments

  1. ohcikgu says:

    nama pun budak-budak..macam itulah. hehe..
    ohcikgu baru je tulis kisah Video dan Lirik Lagu Gemuruh Suara – Team Malaysia Theme’s SongMy Profile

    1. tehr says:

      kadang soalan mereka ni pendek je
      tapi nak menjawabnya memang perlu ulasan yang panjang
      susah :D

      1. Mus says:

        kena menjawab dengan jujur.. jika kita jawab dengan menipu, mereka akan mengetahuinya juga satu hari nanti
        Mus baru je tulis kisah Berlayar ke Pulau LarapanMy Profile

  2. chii says:

    ada ke yg nak makan kayu ngan api? ishk..gerun la pulak
    chii baru je tulis kisah Saya Suka Awak…My Profile

    1. tehr says:

      haha
      sabar, chii

    2. Mus says:

      tak mustahil.. kalau jiwa dah tidak siuman
      Mus baru je tulis kisah Fast Updated: Di Pulau Bum BumMy Profile

  3. akubiomed says:

    Ada sebab hukum melarangnya kerana ada hikmah disebalik larangan olehNya

    1. tehr says:

      yups
      semuanya untuk kebaikan manusia

    2. Mus says:

      saya sokong 300% bro..
      Mus baru je tulis kisah Air Paip Bersih Di PulauMy Profile

  4. surihati_ku says:

    salam..

    pkbar tuan rumah sihat ker?

    klu haram ada sebab yg penting bukan utk suka2 heee
    surihati_ku baru je tulis kisah Persinggahan Yang Ditakuti Part IIMy Profile

    1. tehr says:

      untuk kebaikan kita juga

      1. surihati_ku says:

        bro tehr dmm ker?
        p/s: mintk alamt dan no tipon nak htr brg ni hee..nnti send kt email suri yer..tq
        surihati_ku baru je tulis kisah Adni Kau Pergi.. Part IIIMy Profile

        1. tehr says:

          alhamdulilla, sihat sejahtera
          barang apa pulak tu, suri?
          saya menang hadiah ke
          rasanya tak masuk apa2 pertandingan :D

          sebelum tu, terima kasih banyak

          1. surihati_ku says:

            aik bro ni nak bg hadiah sb top komen ar..aduiiii..
            huhu..

            sy dah lama tgu ni bro huhu.bro masuk blg saya pun tak perasan kersi debar belah kanak tu ???
            surihati_ku baru je tulis kisah Bukan Teratak Bougainvilla Part IIMy Profile

  5. nurmisnan says:

    Ada jawaban lg tuh…
    “kalau makan HALAL DAN HARAM” tak kenyang
    pasal makan huruf jer.. Baik makan Nasi.. lg konyang.. hik3
    nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat madu lebah asliMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      makan nasi + ayam goreng :D

  6. ciksembang says:

    mmg kena ada ilmu nak menjawab soalan2 anak2 sekrg
    ciksembang baru je tulis kisah Nota terakhir ini sungguh merentap jantungMy Profile

    1. tehr says:

      memang soalan mereka ni soalan maut
      payah nak jawab

  7. yas says:

    Klau macamni aku pun garu kepala nak terangkan kat anak2 aku….hehehe
    yas baru je tulis kisah Malaysia vs Indonesia (Sea Games 2011)My Profile

    1. tehr says:

      memang soalan maut, yas
      kena bagi jawapan maut juga tu :D

      1. surihati_ku says:

        jgn ada yg maut yer huhu,,di jauhkanlah…
        surihati_ku baru je tulis kisah Persinggahan Yang Ditakuti Part IIMy Profile

        1. yas says:

          Insyaallah x der…:D
          yas baru je tulis kisah Sea Games 2011- Malaysia vs MyanmarMy Profile

  8. puteri says:

    kita boleh makan kayu, besi yang tidak membahayakan;
    ubi KAYU
    belimbing BESI
    puteri baru je tulis kisah bintang paling popular 2011: lembuMy Profile

    1. tehr says:

      ubi kayu tu boleh buat putu halba
      belimbing besi aku tak suka la, masam

      1. yas says:

        Tapi sambal belimbing besi sodap bro….hehehe
        yas baru je tulis kisah Selamat Pengantin Baru ~ Nuruddin dan Nurul HudaMy Profile

  9. ghost writer says:

    penyataan akhir ayah tuh membuatkan aku memahami dengan versi aku sendiri.

    :)
    ghost writer baru je tulis kisah BINMy Profile

    1. tehr says:

      aku juga hanya tuliskan mengikut pemahaman aku, ghost :D

  10. Jai says:

    Yang last tu aku faham…he3
    Jai baru je tulis kisah Jadual Separuh Akhir Bola Sepak Sukan Sea 2011My Profile

    1. tehr says:

      ok
      harap2 aku tak mengelirukan pembaca

  11. shameel says:

    Teringat pula pesanan Lim Joi Soon(seor pendakwah berbangsa cina). Kata dia kalau org bukan islam, terutamnay org cina bertanya kenapa tak boleh mkn babi. Jawapan pertama ialah nyatakan ia dilarang oleh Allah. Jadi kita tak makan babi krn akur dgn arahan dan larangan Allah.

    lepas tu barulah kita berhujah dgn menggunakan alasan saintifk spt persoalan cacing dlm daging babi yg tak akan mati w.pun di masak guna suhu yg tinggi
    shameel baru je tulis kisah AKSI GURU BESAR TERLAMPAUMy Profile

    1. tehr says:

      itu la maksud aku, bro

  12. LadyBird says:

    cikgu.. mereka pun x makan kayu api dan api jugak.. hihihi

    comel je jwpn cikgu.. mcm marah jerk..
    LadyBird baru je tulis kisah Cinta TaruhanMy Profile

    1. tehr says:

      tak marah, aih… suka!

  13. b3njy says:

    B3njy minat betul ngan siri ni … semua sekali berapa episod ni Cikgu .. ada yang berunsur seram ke ?
    b3njy baru je tulis kisah 5 TIP NAK MENANG PERADUAN GADGET IMPIAN DENAIHATIMy Profile

    1. tehr says:

      semua sekali?
      tak tahu la ada berapa episod dan ada berapa musim :D
      harap2 dapat diteruskan seberapa lama yang boleh

  14. zulkbo says:

    salam..
    esok pagi..
    nak cari kayu..
    nak cari kayu..
    nak cari kayu..

    ermm..kaletah anak-anak
    tak terjawab bila sibuk nih..
    tanyak Ummi boleh tak..?
    he he..
    zulkbo baru je tulis kisah Engkorang Dah Undi Nuffnang Asia Pasific Blog Award 2011 Ke?My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      kadang2 kita boleh geram dalam senyum, zul

  15. zik says:

    lama2 mereka pun akan paham. dan berfikir sejenak…
    zik baru je tulis kisah Cara nak memohon MRSM Tingkatan 1 2012, lepasan UPSR 2011My Profile

  16. Mus says:

    setiap larangan pasti ada sebabnya..
    Mus baru je tulis kisah Cara Mudah Mencari Bilik Penginapan Semasa BercutiMy Profile

  17. Norizwan says:

    kadang2…bila budak kecik tanya…kena betul2 faham kannya….contoh…benda dia pernah makan dia rasa jijik…contohnya gula dia tak suka…ibaratnya camtu la hehe…
    Norizwan baru je tulis kisah Live Streaming (video) Malaysia Vs Myanmar Sukan Sea 2011My Profile

  18. Pacifista says:

    tercengang2 anak bila dengar jawapan ayah.hehe :D
    Pacifista baru je tulis kisah Contest Gadget Impian: Like, +1, Tweet, Tolonglah…My Profile

  19. levelsatu says:

    hehe. faham. faham..bebudak memang tak berapa faham. hehe..
    levelsatu baru je tulis kisah Malaysia menang lawan Myanmar (1-0)My Profile

  20. makan?? kayu api??
    X pehe apa maksud post ni ???
    aktechpage.com baru je tulis kisah Cdiqlife.com: Kisah Seorang Graphic DesignerMy Profile

  21. kakyong says:

    kalo kayu tolak ketepi.. kalo ubi kayu saya sudi.. lebih2 lagi musim hujan yg sejuk nih, pekena dgn kopi O..
    kakyong baru je tulis kisah Saya nak Macaron dari YanmieMy Profile

  22. Pergi Melaka membeli belacan
    tengok harga tepuk dahi
    Yang haram jangan dihalalkan
    sudah ketetapan wajib dipatuhi

    Yang sikit sama disukat
    Yang nampak sama disimpan
    Yang Halal membawa berkat
    Yang haram usah dipertikaikan

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    honda civik 1.6 vs mitsubishi evo 6
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun