Siri Bercakap Dengan Ayah | Kau Tak Nak Makan?

“Mat, tolong gi beli beras. Mak nak masak tu.”

“Kejap.”

“Gi la. Nanti kedai tutup pulak.”

“Malas la.”

“Dah tu nak makan nasi macam mana nanti.”

“Ayah la pegi.”

“Gi la… kesian mak nak masak.”

“Mak nak masak, mak la gi beli.”

“Kau tak nak makan?”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Kau Tak Nak Makan?' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


36 Comments

  1. Hadi Rofiee says:

    Akhirnya, kembali kepada si mat juga. :D
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah 12 Cara Mengekalkan MotivasiMy Profile

    1. tehr says:

      memang dah sepatutnya
      payah nak elak lagi :D

      1. surihatiku says:

        byk mat dlm blog ini..sblum ni pun ada gak entri pasal mat hiii…
        surihatiku baru je tulis kisah Asal Usul Nama LautMy Profile

  2. padin says:

    hehee aku pun pernah dengan situasi gini,
    memang malas betul gi kedai dulu hahhaa tapi kena paksa jugak
    last2 mengalah dan pergi jugak keh3
    padin baru je tulis kisah 6 Tips Mengoptima Rekabentuk BlogMy Profile

    1. tehr says:

      memang payah nak bagi alasan, bro
      memang dah sepatutnya kena
      tolong diri sendiri gak tu

  3. yas says:

    Hahaha…kono gak la si mat tu gi kodai…lau tak, tak dapek makan laa…
    yas baru je tulis kisah Moto Gp 2011- Montegi Twin Ring,Japan.My Profile

    1. tehr says:

      memang kena gi
      nak makan kat kedai, si mat bukannya ada duit :D

  4. kakyong says:

    hehhe.. teringat lak zaman kecik2 mak suh g kedai dulu… adik2 yg laki laju jer nak g kalo mak bg upah.. tp kalo xde upah (duit cukup2 jer utk beli barg), mula lah dok passed kat adik, kat kakak.. hahahha… ;)
    kakyong baru je tulis kisah Cross-stitch : pasu biru & bunga orkid pinkMy Profile

    1. tehr says:

      kalau ada upah laju je

      tapi ada gak yang tak mahu bergerak biar pun diberi upah
      huhu

  5. nurmisnan says:

    kalau tanya “kau tak nak makan”
    sure dia bangun terus beli.. takut kelaparan..

    nota
    dialog ringkas tapi padat dgn kehidupan seharian
    anak2 yang susah mendengar kata dan ringan tulang..
    nurmisnan baru je tulis kisah Satu lagi penawar berbisa ular dan ikan sembilangMy Profile

    1. tehr says:

      dalam mendidik anak2
      macam2 cara perlu dilakukan, nur

  6. surihatiku says:

    dulu klo ko tak degr ckp mak ayah siap ko kena balon dgn rotan!
    surihatiku baru je tulis kisah Di Sana Sengsara SuamiMy Profile

    1. tehr says:

      memang akan kena juga tu kalau masih degil :D

  7. surihatiku says:

    klu begitu ada potensi nak jadi anak derhaka bro tehr kan..kan hee…
    surihatiku baru je tulis kisah Syaitan vs MalaikatMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      cakap mak ayah mesti diikut
      tak boleh tidak

  8. puteri says:

    Mat: Habis tu ayah tak nak makan ke?

    hahahhaha~!
    puteri baru je tulis kisah jangan terus diperBODOHkan!My Profile

    1. tehr says:

      kalau mat cakap macam tu
      kejap je boleh makan penampar
      huhu

  9. zulkbo says:

    salam..
    ha ha..macam tu semua
    tak payah makan la jawabnya..
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Teks Penuh ( Budget) Belanjawan Negara Malaysia 2012My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      kalau si ayah bawa mak makan kat kedai
      putih mata je mat tu
      huhu

  10. MDHAFiZ.NET says:

    kalau susah2 sangat makan hati dibuatnya..hehehe :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Indonesia Vs Arab Saudi 2011 ( International Friendly Match )My Profile

    1. tehr says:

      haha
      belum lagi, bro
      si mat dah mati akal nak cipta dalih tu

  11. ghost writer says:

    alangkah bertuahnya anak.suh gi beli beras pun malas nak angkat punggung.time makan,cepat pulak duk bersila.
    ghost writer baru je tulis kisah lumpuhMy Profile

    1. tehr says:

      time makan belum sempat nak jemput, ghost
      tengok2 dah elok je bersila :D

  12. titan says:

    kalau aku cakap camtu..memang kena penampar padu maut punya dari mak aku. haha..
    titan baru je tulis kisah Kenduri Gol AustraliaMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      lagi nasib tak baik kalau kena penampar ayah

  13. Juan says:

    baru kita sedar, tanpa ibu siapalah kita, ibu sangat penting dan sering kali kita mengabaikannya, beringat dan sayangilah ibu kita
    Juan baru je tulis kisah Nasi Goreng USAMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      ibu/ayah dahulukan
      bf/gf kemudiankan :D

      1. dnoBiz says:

        he he rasanya ramai dah tak pakai petua tu Tehr.. :D
        yang sekarang tengah femous….
        kekasih didahulukan, dosa pahala dilupakan …
        dnoBiz baru je tulis kisah Bapak Setan – Bayi 23 Hari Diliwat BapaMy Profile

  14. dnoBiz says:

    nasib baik aku bukan mak dia…
    kalau tak aku suap je mulut budak tu dengan sup kaki….
    dnoBiz baru je tulis kisah Ajal Dan Maut – Seandainya belum sampai masa (video)My Profile

    1. tehr says:

      haha
      sup tanpa nasi
      [sebab tak beli beras]

  15. Pacifista says:

    pemalas punya mat.macam aku jugak dulu.huhu…sekarang dah tak macam tu dah.mana taknya.dah tau syurga neraka :p
    Pacifista baru je tulis kisah External Hard Disk, Pen Drive & TopupMy Profile

    1. tehr says:

      tak dapat nak elak dah si mat tu, bro
      kena gi juga sudahnya :D

  16. akubiomed says:

    Kalau ketika kecil dahulu menjawab macam ini jawabnya batang mob menghidap belakang badan
    akubiomed baru je tulis kisah Apple melancarkan iPhone 4SMy Profile

  17. bEe says:

    Budak2 skang mcm2 ragam & hal… aiisshhh

  18. Afiffuddin says:

    Ayah keluarkan duit, Mak tolong masakkan, Mat tolong la belikan. Kemudian kita sama-sama lah makan. :)
    Afiffuddin baru je tulis kisah Senarai program affiliate di Malaysia 2011My Profile

  19. dia tak nak makan kene perut sudah kenyang, malas kali jadi budak ni..
    jangan contoh yea

    visit our link
    http://www.ilmci.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun