Siri Bercakap Dengan Ayah | Kabus Dan Hujan

Suatu ketika di suatu bandar di Malaysia.

Adik : “Tak payah la pasang air-cond, abah. Sejuk ni.”

Abah : “Mana boleh. Nak masuk longkang?”

Adik : “Apasal pulak?”

Abah : “Berkabus cermin ni nanti. Tak jelas. Macam mana abah nak memandu.”

Adik : “Ni kalau ada selimut, best sangat ni.”

Abang : “Kalau ada cempedak goreng ke, putu piring ke, durian crepe ke… lagi best!”

Ramai : “Ha ha ha… Ha ha ha…”

***

Suatu ketika di suatu kampung di Kelantan.

Adik : “Apa tu, abah?”

Abah : “Syampu.”

Adik : “Abah nak buat apa?”

Abah : “Sapu kat cermin kereta.”

Adik : “Ha ha ha… Cermin pakai syampu! Kat dalam pulak tu.”

Abah : “Sapu syampu pada cermin, bila hujan cermin tak berkabus. Jadi jelas nak memandu! Kereta kita kan tak ada air-cond.”

Adik : “Ooo macam tu ke? Panjang akal la abah ni.”

Abang : Abah memang panjang akal dan pandai putar belit!”

Ramai : “Ha ha ha… Ha ha ha…”

Abah : “Aik?”

Ramai : “Ha ha ha… Ha ha ha…”

Kisah ini sekadar rekaan. Tiada kena-mengena dengan sesiapa yang masih hidup, yang telah meninggal atau yang belum lahir ke dunia.

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Kabus Dan Hujan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


10 Comments

  1. cik tom says:

    ingatkan kisah benar td..hehe…

    jemput cikgu tehr dan pelawat blog ni join contest ciktom..
    cik tom baru je tulis kisah Contest Bersama Cik Tom dan ExabytesMy Profile

    1. papa mifz says:

      PM pun ingatkan kisah bonar tadi…haha
      papa mifz baru je tulis kisah Bloglist Setahun dari Ciklaili.comMy Profile

  2. de engineur says:

    “…atau yg belum lahir ke dunia” – berandangan ‘jauh’ ke hadapan abah ni, hehehe.
    de engineur baru je tulis kisah Dividend and Bonus: ASB pays 8.9 sen per unit in 2012My Profile

  3. Mus says:

    cermin berkabus membahayakan pemanduan..
    Mus baru je tulis kisah Hitam Putih Gambar Kandid Jalanan Di Pasar Filipina Kota Kinabalu, Sabah.My Profile

  4. ohcikgu says:

    saya tak berapa faham nih..hehe..
    ohcikgu baru je tulis kisah Cadangan Penambahbaikan Blog Pondok KecilMy Profile

    1. tehramuan says:

      tips untuk kereta yang tak ada air-cond ni, cikgu
      sapukan syampu kat cermin [sebelah dalam]
      insya-allah, jelas nak memandu

  5. Cikgu Hairul says:

    beza dulu dan sekarang. dulu lain pastinya sekarang lain. nilah akibatnya minum susu enmum essensial. pemikiran bersambung.
    Anak-anak sekarang ternyata lebih advance dan berfikiran kritikal. Sebagai mak abah tentunya kena lebih berfikir kritikal lagi dari anak-anak.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Begini akhirnyaMy Profile

  6. rain says:

    saya merasakan ianya situasi benar :)

    trend durian crepe nampaknya.
    rain baru je tulis kisah masih lagi exam oriented?My Profile

  7. akubiomed says:

    Bila kehadiran hujan cerita mengenai mengenai menu makanan mengundang lapar diperut. Shampoo yang digunakan jenis apa? Rebonding atau conditioner? :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Terima kasih untuk hadiah ituMy Profile

    1. tehramuan says:

      tak tahu la pulak, bro
      aku ambil syampu lama yang anak tak mahu guna je :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun