Siri Bercakap Dengan Ayah | Dah Nasib Ayah

“Apa jadi pun kita nak juga ayah belikan motosikal.”

“Demo sedap la, ayah demo banyak duit. Ayah kita dulu miskin. Tak leh nak minta beli apa-apa. Gi sekolah pun bawa duit 50 sen je.”

“Dah nasib ayah cam tu. Nak buat macamana.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Dah Nasib Ayah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


53 Comments

  1. maza says:

    ..kadang2 kita terpaksa memilih antara dunia sebenar dan dunia idaman…

    konfilk ini setiasa berlaku setiap zaman

    apa2 hal pun tiap zaman punyai keuntungan tersendiri..
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Fikiran harus lurus, matlamat harus jelas!My Profile

    1. tehr says:

      betul tu
      lagi pun kita perlu ukur seluar pada badan sendiri
      kalau besar sangat, terlondeh nanti :D

      1. surihatiku says:

        londeh htr sini blh jer suri jahitkan haa…untung dpt cas RM lebih heeee
        surihatiku baru je tulis kisah Adni Adakah Ini Suratan Atau KebetulanMy Profile

        1. padin says:

          wah boleh tempah baju raya ke suri? keh3
          padin baru je tulis kisah Bangga Mereka BerjayaMy Profile

      2. dnoBiz says:

        betul tu Tehr..
        Tapi masalah sekarang ni orang suka beli seluar besar lepas tu baru kecilkan :D
        Ps: yang perempuan pula terlebih kecil…
        dnoBiz baru je tulis kisah Gaji Dan Bonus – Kakitangan awam naik gaji lagi ??My Profile

  2. kalau d isekolah asrama penuh selalu juga berlaku sbb di SBP, kebanyakkan pelajar2nya terdiri drp anak-anak org kaya. Pastu bila anak org miskin or sederhana berkawan dan bergaul dgn anak org kaya, mrk juga teringin miliki apa yg anak org kaya ni ada. lalu didesak org tuanya. ini pengalaman saya sebagai guru di sekolah berasrama penuh
    shameel iskandar baru je tulis kisah Nasihat Dan Pesanan Buat Peminat Zizan Raja Lawak.My Profile

    1. tehr says:

      budak2 ni kadang2 tak fikir susahnya orang tua mereka nak cari duit
      dah mereka kerja dan ada tanggungan esok baru nak sedar

  3. iwan delaroc says:

    belajar bersyukur..terima seadanya.
    iwan delaroc baru je tulis kisah count on torrMy Profile

    1. tehr says:

      itu la yang semoleknya, iwan
      mesti ikut keperluan dan kemampuan

      1. surihatiku says:

        bukan mudah nak memahamkan anak2 lebih2 lgi anak kecil,klu yg seklh sng le…tapi jenis yg tak reti bhsa tu payah gak heee
        surihatiku baru je tulis kisah Pompey’s Pillar, Alexandria_Manusia Yang Ingkar Part IMy Profile

  4. Latifah says:

    budak-budak zaman sekarang terlalu banyak mewahnya.
    walaupun Latifah lahir tahun 83, tapi masa tu kehidupan masih susah.
    nak beli apa2 perlu kumpul duit sendiri, baru dapat. zaman sekarang, minta sahaja dari parents, mesti dapat, kalau tak, jadilah macam2 kes, lari dari rumah la, merajuk la… issshhh manja sungguh generasi kini.
    payah membentuknya, perlukan kesabaran dan hikmah yang sangat tinggi~~~
    Latifah baru je tulis kisah Buku-buku untuk yang bertuah~~~My Profile

    1. tehr says:

      memang diakui kehidupan di negara kita makin mewah
      walau pun begitu, kemewahan perlu disesuaikan dengan keperluan dan masa
      anak2 remaja tak boleh la nak manja sangat
      zaman mereka adalah zaman belajar
      bukan zaman bermewah

  5. bEe says:

    Dgn budak2 (anak) kita perlu terangkan mengapa ibubapa tak dpt mengikut kehendak mereka. Kalau tak diterangkan takut mereka akan memberontak….

    Perlu dijelaskan mengenai kehidupan yg k/kala berada di atas & k/kala berada di bwh…

    1. tehr says:

      kalau yang jenis degil
      payah juga nak bagi mereka faham dan terima keadaan yang ada

  6. surihatiku says:

    anak skrg kena ajar sush klu tak mmg payah huhu..

    1. tehr says:

      tu la yang diinginkan, suri
      kita nak ajar mereka bagaimana hidup susah
      masalahnya mereka tak suka hidup susah

  7. surihatiku says:

    kenapa harini tak der pantun?

    urm…tak best tak de tau..ker bro bad mood? huuuhuhuhu =(
    surihatiku baru je tulis kisah Pompey’s Pillar, Alexandria_Manusia Yang Ingkar Part IMy Profile

    1. padin says:

      hehe buku catatan tersorok kot.. sekali sekala ubah angin,
      menarik juga kan bro tehr hehee

      1. tehr says:

        hehe
        memang saja2 ubah angin sesekali :D

  8. nurmisnan says:

    Aku dulu pegi sekolah bawa bekal tiap2 hari
    kadang2 mak bg 30 sen jer + bawa bekal air

    Budak skrg bawa singgit pun tak cukup…
    nurmisnan baru je tulis kisah Kulit kentang kaya dengan vitamin dan seratMy Profile

    1. tehr says:

      seringgit pun ada yang tak mahu
      paling tidak pun 2 ringgit
      ada gak yang lebih dari 3 ringgit
      huhu

    2. akubiomed says:

      Samalah dengan saya hari bawa bekal disekolah. Setiap kali makan saya mencari sudut dan kawan-kawan sekelas makan di kantin sekolah. Duit poket 30sen diikat pada hujung kain sapu tangan tak dibelanja pun simpan didalam tabung

      1. tehr says:

        kalau zaman sekarang, payah nak tengok pelajar yang tak belanjakan duit saku
        selalunya tak cukup

  9. padin says:

    hehe kalau tengok komen Shameel tu, ada betulnya jugak, aku di asrama tengok kawan2 yang lebih mewah, aku pun teringin macam tu..

    tapi, aku taklah nak susahkan mana2 pihak.. aku simpan je semua hasrat tu.. sekurang2 ia bagi aku semangat utk aku miliki sendiri satu hari..

    sekarang ni pun, dah banyak benda yang aku nak tu aku dapat.. sebenarnya bukan xdapat langsung mungkin cepat atau lambat tapi biarlah usaha sendiri :D

    eh, panjang lebar pulak komen ni hehee

    1. tehr says:

      sama la dengan aku ni
      dah kerja 6 tahun baru aku beli motor
      tu pun kapcai je

      budak2 sekarang ni
      masih belajar pun nak pakai motor
      memang berlagak je lebih

  10. sud@is says:

    lai je hr ni tehr ..ada smbungan ke siri ni…hehe
    ubah selera ok juga
    sud@is baru je tulis kisah Sudah Semak Daftar Pemilih Anda?My Profile

    1. tehr says:

      hajat tu memang nak buat sambungan
      macam drama bersiri gak la :D

      tu pun kalau diizinkan…

  11. Cik Siti says:

    kanak-kanak sekarang dah tidak seperti dulu. dulu nak minta 20 sen pun sorok belakang dinding dulu.
    Cik Siti baru je tulis kisah Raya dulu-dulu….My Profile

    1. tehr says:

      betul tu
      kita dulu nak minta duit pun takut2
      jenuh gak la baca jampi :D

  12. ohcikgu says:

    itulah realiti ayah-ayah zaman kini..ohh..
    ohcikgu baru je tulis kisah Semakan Penempatan Guru Sandaran Siswazah Terlatih 2011 (GSTT-KPLI-PPC)My Profile

    1. tehr says:

      realiti kehidupan, cikgu

  13. akubiomed says:

    Saya masih ingat lagi ketika kawan-kawan sebaya naik ke tingkatan 4 tidak mahu bersekolah jika orang tua mereka tidak belikan motorsikal. Padahal dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 kayuh basikal ke sekolah tiap-tiap hari.

    Walaupun bapa adalah golongan pertengahan tidak pernah manjakan saya. Percaya atau tidak basikal tua yang digunakan semasa remaja diwarisi kepada saya untuk kegunaan ke sekolah.
    akubiomed baru je tulis kisah Cabaran Blogger | Kereta lumba kertasMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      saya teringin benar nak naik basikal tua [macam dalam klip video sudirman] tu
      basikal yang saya guna ke sekolah [sampai tingkatan 6] biasa je

  14. Juan says:

    pendek, tp still menusuk jika ku ini
    Juan baru je tulis kisah Kemalangan di Sungai Dua PenangMy Profile

    1. tehr says:

      sesekali cuba tulis pendek, juan
      rehatkan fikiran :D

  15. titan says:

    beruntung diorang. Aku nak dapat basikal pun..tak pernahnya dapat-dapat. Last-last, lepas kerja..ada duit sikit. Barulah angkat kereta sendiri..
    titan baru je tulis kisah Buffered Earning yang ke 22 dari NuffnangMy Profile

    1. tehr says:

      anak2 sekarang memang untuk, bro
      hidup lebih senang berbanding zaman kita dulu

      sebab tu la sepatutnya mereka perlu lebih rajin belajar berbanding kita
      mereka ada segala kemudahan

  16. Jai says:

    Errmm… Situasi normal.. Kalau dahulu boleh lagilah si ayah terima apa kata anak.. Kalau zaman sekarang, apalah ayah akan cakap pada anak sekiranya ayah tu jenis panas baran…
    Jai baru je tulis kisah Facebook Baru Ramai Tak Puas HatiMy Profile

    1. tehr says:

      ayah2 sekarang pening nak uruskan si anak
      kadang2 suasana keliling memberi cabaran yang sangat besar

  17. LiFe KaMi says:

    zaman sekarang ni memang jauh berbeza..
    teknologi dan keadaan sosial dipersekitaran memang membawa perubahan yang besar..
    semoga anak2 kita dapat didikan yang sempurna dan menjadi anak yang baik..
    LiFe KaMi baru je tulis kisah Akhirnya Masuk PerangkapMy Profile

    1. tehr says:

      amin
      moga aman bahagia hendaknya

  18. yas says:

    Setuju ngan bro Maza…antara dulu ngan sekarang ade untung dan ruginya…den teringat gak…dulu2 mase sekolah rendah bawak 20 sen je dh cukup….la ni paling koman pn 2 hengget….
    yas baru je tulis kisah Pengganti KD Pari ~ Bila TLDM nak dapat kapal baru?My Profile

    1. tehr says:

      apa yang aku nampak
      kalau seringgit je
      anak2 hanya dapat minum air ngan makan keropok je
      harga makanan mahal sekarang ni

  19. zulkbo says:

    salam..
    ermm..nak buat goner ye..
    dah zaman tak sama..nasihat
    saya jangan beli motor..kereta
    selamat sikit..
    :D
    zulkbo baru je tulis kisah Jangan Kedekut Berkira Sangat : Duit Bukan Bawa MatiMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      ya la, bro
      zaman tak sama, kehendak juga tak sama

      saya memang beri anak ambil lesen kereta motor selepas spm je
      kereta / motor, naik je yang ada tu :D

  20. payah ehhhh…
    selalu ingatkan anak kawe supaya low profile…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Rise Of The SamuraiMy Profile

    1. tehr says:

      kalau anak2 jenis low profile memang molek benar
      memang terbaik tu

    2. dnoBiz says:

      Tapi kekadang bila benda tu semua orang ada, tapi dia je yang tak ada…. tu yang jadi masalah..
      dnoBiz baru je tulis kisah Hukum Hudud – Hudud belum sesuai dilaksanakan ( Dr Asri )My Profile

  21. Nuar Haruha says:

    Bijak betul anak muda sekarang menjawab. Masa muda saya, mungkin dah makan hanger (penyakut baju) di belakang. Apa2 pun semua ikut kemampuan.

    Bila terkurang kecik hati, Bila terlebih anakku sazali.

  22. adele says:

    ok, kalau anak sy sy cubit bibir dia :D
    adele baru je tulis kisah Cara Berhadapan dengan Bandwidth Limit ExceededMy Profile

  23. Amirez says:

    jangankan budak2 sekarang, budak2 dulu pun sama cuma tau meminta. tak pernah nak fikir belanja mak ayah sehari berapa. sebagai mak ayah ada eloknya ajar anak utk hidup sederhana, sekadar selesa dah memadai. jangan mewah2kan sangat, takut takleh terima kesusahan nanti
    Amirez baru je tulis kisah Ooo…Bekas Tojin Rupanya…My Profile

  24. Gayahspears says:

    gayah da tak ade ayah…
    tp ayah gayah selalu pesan…
    bila kita naik keta, ingatlah org yg naik motosikal,
    bila kita naik motosikal, ingatlah org yg naik basikal..
    bila kita naik basikal, ingatlah org yg berjalan kaki :)

    **sampai skrg Gayah ingat pesanan arwah ayah :(
    Gayahspears baru je tulis kisah PasanganMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun