Siri Bercakap Dengan Ayah | Bersangka Baik

“Pelik la kawan kat sekolah tu, ayah.”

“Pelik? Makhluk asing ke?”

“Ayah ni. Bukan la makhluk asing.”

“Dah tu?”

“Kawan tu, tiba-tiba je macam tak mahu bertegur.”

“Barangkali dia sibuk, banyak hal.”

“Tapi dengan orang lain dia berborak pula, ayah!”

“Ya. Bila ada hal mustahak, terpaksa juga cakap.”

“Bila kita tegur, dia senyap je.”

“Mungkin juga dia ada masalah.”

“Nampak macam tak ada apa-apa pun.”

“Atau dia sedang bersedih. Cuba tanya mana tahu kalau-kalau boleh kita bantu.”

“Entah. Benci la macam ni. Langsung tak best.”

“Mood manusia ni sentiasa berubah. Beri masa pada dia.”

“Nampak macam benci dekat kita je.”

“Fikir yang baik-baik je. Esok lusa elok la tu.”

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Bersangka Baik' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


22 Comments

  1. akubiomed says:

    Bersangka baik sahajalah.
    akubiomed baru je tulis kisah Hotel Traders Puteri Harbour permata di Puteri HarbourMy Profile

    1. TehR says:

      cara untuk amankan perasaan sendiri

  2. Mohd Shubhi says:

    soal jawab cam tu selalu berlaku dalam diri….!
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah 5 artikel paling banyak dibaca #3My Profile

    1. TehR says:

      ya
      banyak yang datang menerpa fikiran
      tanpa kita menjemputnya

  3. Hairul Azni says:

    Betul tu bro..mood manusia sentiasa berubah..
    Hairul Azni baru je tulis kisah Mencanak Naik!My Profile

  4. dja@sishaza says:

    Hati manusia kan dijadikan selalu bolak-balik.. tp macam tajuk tu,bersangka baik je laa
    dja@sishaza baru je tulis kisah KOMISYEN KE-2 RAHSIA TAUFUFAH DAN REZEKI ANAK YATIMMy Profile

  5. PerenLee says:

    Kalau saya jawab macam ni je,”ala cari la kawan lain.”
    PerenLee baru je tulis kisah Maxis Wireless Internet Modem ReviewMy Profile

  6. fyna says:

    perkongsian cerita yang bagus. kita kena sentiasa bersangka baik dengan orang lain. fyna pun cuba buat macam tue.
    fyna baru je tulis kisah Nanti Mak Bayar Gaji RM200My Profile

  7. papa mifz says:

    lumrah berkawan begitulah…
    papa mifz baru je tulis kisah Hari Ini Mifz Lepak Saujana UtamaMy Profile

  8. Cik Siti says:

    kalau bersangka baik, insyaallah akan diberikan kita ketenangan…
    Cik Siti baru je tulis kisah Hari Masak sedunia…My Profile

  9. hafiz says:

    biarkan dulu mana tau dia marah kat kita..
    hafiz baru je tulis kisah Tapau Kacang Pool Larkin BombaMy Profile

  10. Hafizul says:

    Emm kadang kala pernah gak fikir mcm ni bila tngok keadaan orang sekeliling tak sama macam kebiasaannya..sentiasa berfikiran baik yer dik..hehe..untung ada ayah yang baik nasihatnya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Hidup Mesti BeraniMy Profile

  11. mie says:

    berfikiran positif…
    itulah yang perlu diterapkan pada budak2..
    heheheeh
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #23 Italian Rainbow CakeMy Profile

    1. Hafizul says:

      Betul tu bro..kadang kala susah juga nak ajar budak-budak ni..kita suruh mereka berfikiran positif..tapi kadnag2 kita berfikiran positif..memang susah kan bila bergelar ayah ni..nampak gayanya banyak lagi yang perlu saya belajr untuk jadi ayah yang sempurna..
      Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #57 – Perfume Cahaya CintaMy Profile

  12. Wan Fauzi™ says:

    sentiasa berfikiran positif sesama kita..
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Himpunan “Tidak kepada Keganasan”My Profile

  13. auc says:

    nak menyedapkan hati, baik sangka je lah :)

    1. Hafizul says:

      emm komen ni memberikan saya motivasi untuk hari ni..terima kasih AUC..hehe
      Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #57 – Perfume Cahaya CintaMy Profile

  14. kakiblog says:

    bukan mudah untuk mengekalkan sesuatu hubungan dengan orang lain..

  15. titan says:

    ayahnya baik sungguhh..
    titan baru je tulis kisah Siapa sebenarnya Sally Yen ni??My Profile

  16. nazray says:

    ayah yang baik mengajar anak menjadi seorang yang baik. Tahniah ‘ayah’.
    nazray baru je tulis kisah iOS 7 beta 2 dilepaskan untuk iPhone, iPad dan iPod.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun