Siri Bercakap Dengan Ayah | Berat

“Ayah dapat angkat ke tong gas tu?”

“Dapat. Insyaallah.”

“Tak berat ke?”

“Berat juga. Tapi ada lagi yang lebih berat.”

“Apa dia, ayah?”

Malas!

“Malas? Eh, berat ke?”

“Ya. Malas lebih berat berbanding segala benda berat.”

“Pelik la pulak.”

“Malas ni, kain selimut pun tak dapat angkat untuk solat Subuh!”

“Pagi tadi sejuk la, ayah. Malas nak bangun.”

“Kan, betul kata ayah? Kain selimut pun tak dapat diangkat.”

“Hehe… “

TehrDemikian kisah 'Siri Bercakap Dengan Ayah | Berat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


26 Comments

  1. dja@sishaza says:

    Memang penyakit malas adalah salah satu penyakit berat utk diubati. Kalau tengok dalam simpulan bahasa juga ada berat tulang, berat mulut, berat hati…etc,yg menunjukkan kemalasan atau kesukaran utk melakukan sesuatu …
    dja@sishaza baru je tulis kisah PETUA KUATKAN INGATANMy Profile

  2. Mohd Shubhi says:

    Ya! satu masalah yang cukup berat…malas…ada virus dalam kepala ambil alih otak…
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah 7 tips ringkas “Pemasaran” Usahawan kecilMy Profile

  3. fyna says:

    hehehe.. padat dan ringkas kan perbualan tue. tapi ada maksud ^_^
    fyna baru je tulis kisah Tema dan Logo Hari Kemerdekaan Ke 56 Tahun 2013My Profile

  4. akubiomed says:

    Pengajaran untuk bacaan pagi Jumaat. Terima kasih berkongsi.
    akubiomed baru je tulis kisah Misi memburu Meteor PerseidMy Profile

  5. suri says:

    umur berapa tahun? hee kalau belum 7 ok lagi..dah lepas 7 siaplah hiiii
    suri baru je tulis kisah Tertinggal vs Not FairMy Profile

  6. hatiputera says:

    Memang betul la malas adalah yang paling berat.
    hatiputera baru je tulis kisah Ainan Tasneem Kamu SajaMy Profile

  7. papa mifz says:

    jangan jadi pemalas , pasti rugi…
    papa mifz baru je tulis kisah Senarai Pulau di MalaysiaMy Profile

  8. Mmg malas perkara paling berat. Kerana malas, segala-galanya tak terlaksana .
    shameel iskandar baru je tulis kisah Panduan Makan Secara Sihat Pada Hari Raya.My Profile

  9. azura says:

    saya pun kekadang berat gak cikgu…berat hmmm
    azura baru je tulis kisah Salam Syawal 1434HMy Profile

  10. memang berat sungguh bila malas.. sampai tidak terbangun.. last tidak buat apa2. :D
    Mohd Rohaizad baru je tulis kisah SENARAI PEMENANG ANUGERAH LAWAK WARNA 2013My Profile

  11. onlajer says:

    ayat saya”kalau dah malas berat lah macam ini” hehe
    onlajer baru je tulis kisah Permohonan Cuti Haji Pekerja SwastaMy Profile

    1. suri says:

      padahal bukan kena angkat berat

  12. ladybird says:

    btl.. yg paling berat adlh malas.. huhuhu..
    lady pun pemalas jugak.. solat gajah sokmo :(
    ladybird baru je tulis kisah Nukilan Bakal IbuMy Profile

  13. hafiz says:

    Makan dalam tu hihihi
    hafiz baru je tulis kisah Jadual perlawanan Johor Darul Takzim dan Johor FAMy Profile

    1. suri says:

      ada masih tak lut jugalah

  14. hafizmd says:

    ni betul2 makan dalam….terbaik!
    hafizmd baru je tulis kisah Oh! Syoknya Blogging Walaupun Bercuti…My Profile

  15. cikgu naman says:

    Kalu tak pakai selimut pun boleh jadi berat jugok..hii
    cikgu naman baru je tulis kisah Selamat Hari Raya dan Selamat Hari UlangtahunMy Profile

    1. suri says:

      setahu syaa selimut ringan jer sb kain buka pakai selimu besi heeee

  16. I pun kadang2 liat jgak nak bangun pagi, tapi apa nak buat dah tugas bangun awal…..
    de engineur™ baru je tulis kisah Proton’s new Suprima S launched, price starts at RM76,338 (RM78,338 in
    Sabah)
    My Profile

  17. Rina says:

    Yang ringan akan terasa lebih berat dari gunung jika kita merasakan malas. jangan sampailah penyakit malas nie menghinggapi kita..
    Rina baru je tulis kisah Create Responsive Horizontal Dropdown Navigation Menu with HTML & CSSMy Profile

    1. suri says:

      kalau terbiasa buat kita rasa biasa sahaja.malas tak akan jadi apa-apa

  18. luthfi says:

    betul sekali,rasa malas bisa mengalahkan segalanya.
    luthfi baru je tulis kisah Kegiatan untuk demensiaMy Profile

    1. suri says:

      malas perlu di buang jangan di layan nanti kerja serba tak jadi

  19. Hafizul says:

    Malas ni paling brat..saya percaya tu..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #66 – Luahan Hati Pondok KecilMy Profile

    1. suri says:

      usah malas bangun harimau bangun

  20. suri says:

    malas memang tak ada ubat atau vaksin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun