Separuh Akhir Piala Asia 2011

Piala Asia 2011Ada dua perkara yang menggembirakan ketika menonton perlawanan suku akhir antara Jepun menentang Qatar. Pertama kerana Jepun berjaya menundukkan tuan rumah Qatar dan satu perkara lagi ialah kerana pengadil Subkhiddin Mohd Salleh yang mengadili perlawanan. Ada juga terselit nama Malaysia dalam Piala Asia 2011 ini. :D

Pasukan Uzbekistan, Autralia dan Korea Selatan juga berjaya melayakkan diri ke separuh akhir yang akan berlangsung pada 25 January 2011 nanti. Nampaknya Iraq sebagai penyandang juara gagal untuk meneruskan cabaran.

JEPUN [3] JEPUN
QATAR [2]
IRAN [0] KOREA SELATAN
KOREA S [1]
UZBEKISTAN [2] UZBEKISTAN
JORDAN [1]
AUSTRALIA [1] AUSTRALIA
IRAQ [0]

Negara yang pernah menjadi juara Piala Asia:
1956 – Korea Selatansubkhiddin
1960 – Korea Selatan
1964 – Israel
1968 – Iran
1972 – Iran
1976 – Iran
1980 – Kuwait
1984 – Arab Saudi
1988 – Arab Saudi
1992 – Jepun
1996 – Arab Saudi
2000 – Jepun
2004 – Jepun
2007 – Iraq
2011 – ?

Tarikh perlawanan akhir Piala Asia 2011 ialah pada 29 January 2011 dan akan berlangsung di Khalifa Stadium, Qatar. Agaknya siapa yang akan berjaya ke perlawanan akhir nanti? Jepun dan Australia? Bagaimana dengan Korea Selatan dan Uzbekistan?

TehrDemikian kisah 'Separuh Akhir Piala Asia 2011' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


20 Comments

  1. mie says:

    uih!!
    jepun dan korea bertemu..
    antara pasukan yang hot..
    ehehheee
    mie baru je tulis kisah Paskal Selamatkan MT Bunga LaurelMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 jepun akan teruskan kemaraan
      jumpa uzbek di akhir :D

    2. mie says:

      ntah la…
      korea dan jepun memang pasukan pilihan..
      ehheee
      mie baru je tulis kisah Warna Warni Pengunjung BlogMy Profile

  2. matahari says:

    serius, aku tunggu jepun n korea bertemu. haih. itu baru gergasi
    matahari baru je tulis kisah berasal dari tanah dan kembali pada tanahMy Profile

    1. tehr says:

      dua2 dari timur ni

  3. padin says:

    aku kira, korea jumpa australia, hehehe
    padin baru je tulis kisah Di Hari PerkahwinanmuMy Profile

    1. tehr says:

      australia pun kuat juga tu :)

  4. kami says:

    cantik lah..
    rasanya jepun jadi juara ni..:)
    kami baru je tulis kisah Tips Kawal PerbelanjaanMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 la

  5. zik says:

    mungkin final jepun vs uzbeskistan..
    zik baru je tulis kisah Mengapa kita sukar untuk menyimpan duit setiap bulanMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, zik
      uzbek nampak macam bagus juga tu

  6. Cik Siti says:

    korea vs jepun? 50-50
    Cik Siti baru je tulis kisah Gegar Blog- Dari Ben AshaariMy Profile

    1. tehr says:

      pilih jepun je, cik siti
      hehehe

  7. bisk says:

    aku memilih uzbek….mengharap ada negara islam yg jadi juara.

    ternyata edisi kali ini satu pun negara arab tiada yang layak ke peringkat separuh akhir sekalipun qatar punya kesempatan dan kelebihan sebagai tuan rumah…
    bisk baru je tulis kisah hilang akal sebentarMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, bisk
      kempunan orang arab kali ni

  8. Gerrard says:

    4 pasukan terkuat Asia..sengit2 ni, Gerrard jangkakan Jepun juara :P
    Gerrard baru je tulis kisah Surat Cinta kepada Sharifah AmaniMy Profile

    1. tehr says:

      mesti dapat punya, gerrard :D

  9. RedBoys says:

    persaingan yg sengit.
    hehe.
    RedBoys baru je tulis kisah Sinopsis Filem HaqMy Profile

  10. suri says:

    tak tahu yg mana satu harap ia akan berjalan lancar hiii

  11. suri says:

    bila ada acara sebegini pasti kita akan mengenali adat dan budaya resam masing2 ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun