Semak Arah Kiblat

Waktu Istiwa’ di mana matahari berada tepat di atas Kaabah di Makkah berlaku dua [2] kali setahun pada setiap tahun. Tarikh dan waktu yang dinyatakan dalam catatan ini adalah mengikut kalendar Hijriah yang dikeluarkan oleh Unit Falak Syarie, Jabatan Mufti Negeri Kelantan.

Tahun ini, waktu Istiwa’ kali pertama pada 18 Rejab 1434H bersamaan 28 Mei 2013 jam 5.16 petang [Selasa] dan kali kedua pula pada 7 Ramadhan 1434H bersamaan 16 Julai 2013 jam 5.28 petang [Selasa].

matahari atas kaabah

Entri ini sekadar mengingatkan kembali fenomena penting ini kerana aku pernah menulis mengenai hal ini pada tahun 2011 lalu.

Kita boleh menyemak arah kiblat pada waktu Istiwa’ dengan cara melihat kepada bayang-bayang objek yang berdiri tegak 90 darjah. Tepat ketika ini, kita sebenarnya sedang menghadap tepat ke arah kiblat apabila kita pandang ke arah matahari.

TehrDemikian kisah 'Semak Arah Kiblat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


25 Comments

  1. zool says:

    bagus entri ni.. boleh menjadi panduan di masa hadapan
    zool baru je tulis kisah Cari Kerja Selepas Tamat PengajianMy Profile

  2. shameel says:

    Trima kasih Tehr kerana meningatkan. Mari kita pakat semak balik arah kiblat. Bkn apa sebab terdapat beberapa buah masjid dan surau yg agak tersilap arah kiblatnya sdgkn ia telah digunakan sejak puluhan tahun dulu.
    shameel baru je tulis kisah Keunikan Jaipur (The Pink City), Rajashtan, IndiaMy Profile

  3. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum cikgu.. :)

    Satu peringatan yang baik harus dijadikan panduan….tq cikgu.. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Tunggu Sekejap…My Profile

  4. sud@is says:

    Tq kongsi disini
    sud@is baru je tulis kisah Jangan angkuh dan sombongMy Profile

  5. BeritaKaki says:

    terima kasih bro untuk perkongsian ni .. bagus sekali ya
    BeritaKaki baru je tulis kisah Izara Aishah Sombong Dengan Ibu ?My Profile

  6. dja@sishaza says:

    Wah, antara entri terbaik kali ni …sangat membantu. Nice sharing cikgu
    dja@sishaza baru je tulis kisah SEMINAR 7 HARI PELABURAN HARTANAHMy Profile

  7. auc says:

    kena take note tarikh ni…
    auc baru je tulis kisah Dari Volt ke SahifaMy Profile

  8. Hairul Azni says:

    Info yang bagus..saya dah set reminder untuk tarikh ni..
    Hairul Azni baru je tulis kisah Komisen Pertama Dari Program Job Di RumahMy Profile

  9. amirulfaiz says:

    Terima kasih atas peringatan yang amat penting ini.
    amirulfaiz baru je tulis kisah Seminar Buat Duit dengan Blog. Lihat SemulaMy Profile

  10. 28 mei pukul 5 petang boleh semak semula kiblat rumah.. tqvm bro… …
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Cara Membawa Motor Clutch Klac. Bertambah Bini Aku.My Profile

  11. Lynn says:

    Perkongsian info yang bagus ni. Boleh dibuat panduan pada yang belum tahu termasuk saya.
    Lynn baru je tulis kisah Cara melembutkan roti canaiMy Profile

  12. suri says:

    Masa sekolah dulu kami pergi ke padang cikgu mula ajarkan kami cara ambil ukuran dan lengkok tu
    suri baru je tulis kisah Task -Task Seorang Islam, Blogger, Isteri dan BosMy Profile

  13. suri says:

    bil kita lupa segera ada orang yang mengingatkan..itulah untungnya kwn
    suri baru je tulis kisah Felinna Inch Loss LotionMy Profile

  14. Mus says:

    terima kaish atas peringatan ini bro
    Mus baru je tulis kisah Guna InstaSize Untuk Elak Cropping Gambar Di InstagramMy Profile

  15. akubiomed says:

    Terima kasih perkongsian semakan arah kiblat ini.
    akubiomed baru je tulis kisah Tips blog Famous tak terkalah terbongkar dari BudieyMy Profile

  16. hafiz says:

    bagus ni, boleh tau kiblat kita dgn lebih tepat..
    hafiz baru je tulis kisah Perkembangan heroku AzeeqMy Profile

  17. noted
    the malay male baru je tulis kisah energy saving tips for your homeMy Profile

  18. ciklaili.com says:

    tahun lepas sekolah kami dah semak kembali kedudukan arah kiblat di surau sekolah, bilik guru dan kawasan lain. banyak yang boleh dipelajari.

    terima kasih atas perkongsian maklumat yang sangat bermanfaat ini..
    ciklaili.com baru je tulis kisah Name Card Blogger #SBDdB13My Profile

  19. kucinghitam says:

    nice entri leh bt panduan

  20. onlajer says:

    kalau hujan tak nampak la bayang-bayang
    onlajer baru je tulis kisah Wordless Wednesday : RezekiMy Profile

  21. titan says:

    banyak lagi yang tak tahu cara nak tahu arah kiblat ni..
    titan baru je tulis kisah Alexa rank terkini blog ahmadfaizal.comMy Profile

  22. MDHAFiZ.NET says:

    x kisah dmana kta brada kn?? kt serawak pun boleh ??
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah Liga Super Malaysia 2013: Johor Darul Takzim Vs KelantanMy Profile

  23. Rina says:

    saat sholat harus benar2 memperhatikan arah kiblat dan harus benar ni..
    terima kasih ulassannya, sangat membantu :)
    Rina baru je tulis kisah Create Simple CSS Tooltips Using Title AttributeMy Profile

  24. mrhanafi says:

    antara info yang cukup penting bagi umat Islam seluruh dunia..
    mrhanafi baru je tulis kisah Mesti Baca! Jika Sayangkan Jantung Anda (I)My Profile

  25. Hafizul says:

    Emmm saya baru tahu nih..terima kasih kongsikan..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Kenapa Harus Sedih Bila MiskinMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun