Selamat Hari Pekerja

selamat menyambut hari pekerja
di seluruh malaysia seluruh dunia
rakan di kampung di bandar juga
tak dilupakan juga sahabat maya

seorang pekerja seorang pejuang
bukan tujuan nak senang seorang
keluarnya pagi pulangnya petang
ada juga pergi tak pulang-pulang

selamt hari pekerja

di bangku sekolah lagi
ramai yang tetapkan di sudut hati
kerja pilihan nanti dah besar mahu makan gaji
bukan bekerja sendiri
berniaga, menternak atau bertani
biar pun banyak yang berjaya di seluruh negeri
hanya tak yakin pada diri sendiri

hidup mencari rezeki
tulang empat kerat tangan kaki
jangan merompak, menyamun atau mencuri
tiada berkat rezeki, tiada rahmat diberi, tiada bahagia di hati
yang tinggal hanya sepi, yang ada hanya benci, yang dapat hanya rugi


Sementara tunggu kerja tetap buat Kerja Part-Time di rumah.


TehrDemikian kisah 'Selamat Hari Pekerja' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


17 Comments

  1. sud@is says:

    selain benci dan rugi kawan pun lari
    sud@is baru je tulis kisah Antara Mata Dan MindaMy Profile

  2. benjy says:

    hehehe … sudah menjadi kebiasaan setiap murid sekolah ada cita2 menjadi polis, askar, jururawat dan lain2 lagi …. tak ada pula bercita-cita ingin menjadi blogger full time … :D
    benjy baru je tulis kisah PENETAPAN KADAR GAJI MINIMA SEKTOR SWASTA DI MALAYSIAMy Profile

  3. mie says:

    cita2 masa kecik ..
    xkjuga sama bila dah jadi pekerja..
    apa pun pekerjaan anda..
    terima kasih kerana berkhidmat..
    hehehee
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #11 Star CruiseMy Profile

  4. padin says:

    Selamat Hari Pekerja, Bro.. hehee aku bercuti di rumah sewa je kali ni sob..sob..sob…
    padin baru je tulis kisah Rancangan TergendalaMy Profile

  5. azura says:

    selamat bercuti cikgu
    azura baru je tulis kisah Give Away Papan Kekunci Dot Com 2012My Profile

  6. kimmie says:

    selamat hari pekerja dan selamat bercuti
    kimmie baru je tulis kisah 1 MAY = HARI PEKERJA = HARI JADI AMIRMy Profile

  7. rahman says:

    Keluar pagi balik petang
    Adakala sampai malam
    Cari rezeki bawa pulang
    Buat orang yang tersayang
    ooo bersabarlah

    lirik lagu nyanyian serambi oleh Ramli sarip .. menusuk ke dalam hati :)
    rahman baru je tulis kisah Medan Ikan Bakar Majlis Perbandaran Port DicksonMy Profile

  8. akubiomed says:

    Selamat Hari Pekerja. Tidak kemana-mana sekadar melunjurkan kaki di rumah sahaja. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Menikmati sarapan pagi bersama keluarga di AEONMy Profile

  9. titan says:

    bagi aku..hari cuti adalah hari tidur sedunia..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 7 dari BidvertiserMy Profile

  10. chii says:

    selamat hari pekerja buat cikgu =)
    chii baru je tulis kisah Biar Pecah Di PerutMy Profile

  11. Selamat hari pekerja. Memang hari yang dinanti-nanti oleh semua pekerja.
    Hazmin Hamudin baru je tulis kisah Angelina Jolie Dan Brad Pitt Akan Berkahwin Pada 11 Ogos 2012My Profile

  12. Mus says:

    bila sampai hari pekerja..
    ini bermakna hari lahir saya tak lama lagi..
    Mus baru je tulis kisah “Tiada Seuniknya” Tema Pertandingan Fotografi Sempena Pesta Kaul Mukah 2012My Profile

  13. lunaticg says:

    Ingatkan semalam kat Malaysia tiada perarakan Mayday. Ada juga satu perhimpunan aman Mayday berarak menuju ke Kuala Lumpur.
    lunaticg baru je tulis kisah Happy Labour Day MalaysiaMy Profile

  14. Norizwan says:

    tak sempat nak komen semalam …selamat hari pekerja…:p
    Norizwan baru je tulis kisah Ulat beluncas paling bahaya di duniaMy Profile

  15. yas says:

    Selamat hari pekerja buat semua pekerja di Malaysia….
    yas baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Komando vs Suri RumahMy Profile

  16. selamat hari pekerja.. :)
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Wordless Wednesday : Gula KapasMy Profile

  17. Lama x singgah, belek2 n3 lama, selamat hr pekerja *belated* hehehehe

    Kalau SAHM cm kite, xde cuti pong, hukk
    Melatiqistyna baru je tulis kisah 49 Individu Dikehendaki Polis…. (Bergambar)My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun