Salah Guru

Guru Oh Guru. Hidup mesti terus belajar tetapi kalau sudah terjumpa guru yang salah, memang akan salahlah ilmu yang diperolehi akhirnya.

Mempelajari ilmu dunia atau ilmu akhirat, mesti melalui guru yang sesuai, jujur dan ikhlas. Maklum sahaja ajaran yang salah seperti ini memang banyak dan telah lama berleluasa serta berkembang di negara kita malah di seluruh dunia.

Ajaran dan cadangan kawan-kawan juga tidak kurang sesatnya berbanding ajaran guru yang tidak berguna ini. Sebab itulah kita dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati dan bijak memilih kawan. Cuba berkawan dengan penjual minyak wangi. :D

Jom tengok video di bawah.

Klip video ajaran salah ini disedut dari filem lakonan allahyarham Tan Sri P.Ramlee yang berjudul Sabarudin Tukang Kasut. Satu sindiran yang sangat tajam dan tepat mengena batang hidung masyarakat sekarang. :D

TehrDemikian kisah 'Salah Guru' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


48 Comments

  1. tgk video tuh rasa nk tgk la plak cite sabarudin tukang kasut nih..dah lama tak tgk..:)

    selamat hari guru lagi skali ye :)

    1. tehr says:

      filem ni best la juga
      tapi slow
      tak macam siri bujang lapok

  2. wadud says:

    samat hari guru gak tehr…:)
    wadud baru je tulis kisah Selamat Hari Guru Murrabi!My Profile

    1. tehr says:

      terima kasih, bro

  3. Betul 3X….
    Kawan juga adalah guru kepada kita. Jadi kepada yang dah ada anak-anak itu, perhatikan juga dengan siapa anak2 itu berkawan. Jangan jadi mat rempit junior yang naik basikal dari Sijangkang ke Shah Alam pagi-pagi buta nak jadi Mat rempit Jr….. ;)

    Selamat Hari Guru.
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Simple SEO tips for blogspot newbiesMy Profile

    1. tehr says:

      sangat risau dengan cara budak2 sekarang pilih kawan
      banyak pakai nasihat salah

  4. adah says:

    slmt hari guru tehr…:)
    adah baru je tulis kisah Pelik dan seramMy Profile

    1. tehr says:

      selamat hari guru untuk adah juga :D

  5. shameel says:

    kehidupan juga adalah guru. pengalaman yg dilalui adalah guru yg mematangkan kehidupan.
    shameel baru je tulis kisah TERIMA KASIH CIKGUMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      asal saja kita mahu belajar

  6. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_—\_l__l—[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)–o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ” Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy repair dan spray helmet lama

    Hidup seorang guru sungguh bahagia
    Terkenang jasa diluput tidak
    Tapi pena orang luar
    Bila berbicara soal guru
    Aku menjawab tenang

    Orang kata guru itu payah
    Siang pergi malam kerja
    Aku kata guru itu mudah
    Siang bergaji malam bahagia
    Pagi tak pernah rugi
    Malam tidurpun selesa

    Orang kata guru itu penat
    Gaji tak seberapa kerja berlambak
    Aku kata guru itu rehat
    Mengajar tak seberapa tapi penuh berkat
    Kerja sekerat-sekerat pahala penuh sendat
    Ilmu yang dicurah tak dapat disekat
    Makin dicurah makin mendekat

    Orang kata guru itu sungguh bosan
    Setiap tahun muka sama setiap bulan
    Aku kata guru itu singguh riang
    Sekali berkata murid ketawa girang
    Bila berjaya murid terus menjulang
    Jasa bakti tak pernah hilang

    Orang kata guru itu sepi
    Dihumban ke dalam hutan seperti tiada penghuni
    Lebih-lebih lagi Ulu Banat tak bertepi
    Aku kata guru itu “happy”
    Jasa bakti dipercayai
    Masuk kedalam hutan untuk berbakti
    Pada bangsa anak pertiwi
    Agak kelak menabur bakti
    Setelah keluar dari IPT

    Orang kata guru itu susah
    Orang berkereta mewah berbatunya rumah
    Masih meminta agar dipindah, tak pernah kena
    Aku kata guru itu senang
    Kereta tak ada tak bayar hutang
    Rumah sederhana berhati tenang
    Tidur lena pencuri tak datang
    Tak dapat pindah bukan penghalang
    Menerus hidup seorang pejuang

    Orang kata apa boleh dikata
    Kalau hati sudah dimahkota
    Janji guru janji dikota
    Aku berkata itulah guru sungguh bertakhta
    Jangan takut bila dikata
    Janji kita harus dikota
    Luput tidak diingat dikata.
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      kerja guru berkata-kata
      menunjuk ajar memberi rasa
      taman hati berbunga-bunga
      bila muridnya telah berjaya

  7. yusri says:

    selamat hari guru teh ramuan…di hari guru ini saya masih bersedih kerana Selangor di belasah kelantan….hua..hua(kaitan dengan entri tuan hari tu)
    yusri baru je tulis kisah Kaedah Kenaikan Pangkat Guru- Hadiah Hari Guru 2011My Profile

    1. yas says:

      Sabo bro…tahun depan ada…cuba lagi
      yas baru je tulis kisah Photografher Oh Photografher!!My Profile

      1. tehr says:

        ya
        jumpa lagi tahun depan
        harap2 kelantan masih akan menang :D

  8. dyea says:

    slamat ari guru..atp klu dapat guru ajaransesat selamat kejln yg benar la …
    dyea baru je tulis kisah Tq Cik Soami sbb lanja ibu-ibu ni makan sodapMy Profile

    1. tehr says:

      ya
      kembali ke jalan yang benar
      akan lebih banyak untungnya

  9. yas says:

    Salam dan Selamat Hari Guru bro Tehr….
    bab2 salah guru tu bukannya apa…tu kes anak murid dh terlebih pandai dr guru la tuu….

    Teringat kat kengkawan yg main nombo…”kalau kene, beli je KFC, ditanggung halal”….cam tu plak derang pusing ayat tu…hehehe
    yas baru je tulis kisah Photografher Oh Photografher!!My Profile

    1. tehr says:

      haha
      maknanya mereka tahu judi tu haram
      pelik dan ajaib saja

      1. Norasikin says:

        Ada lagi yg best, Kalau ko makan kat restoran ni, tak perlu risau apa-apa. Babi semuanya disembelih
        Norasikin baru je tulis kisah Resepi Cekodok Pisang Autoreverse™ Ada apa dengan Autoreverse™My Profile

  10. ghost writer says:

    aku rasa zaman aku dulu terlalu banyak jumpa guru yang salah.yang betulnya sikit amat…guru lama aku dulu sama sehnya dengan anak murid.

    huh,masih lagi sekitar guru nampaknya…
    ghost writer baru je tulis kisah buta hurufMy Profile

    1. tehr says:

      banyak yang nak dikata mengenai guru ni, bro
      hehe

  11. benjy says:

    Guru2 yang salah ni sememangnya bagi mereka , mereka adalah betul … dan juga mempunyai pengikut menyebabkan mereka rasa oklah tu … malangnya pengikutnya juga menyokong tanpa berfikiran logik … tetapi yang peliknya macam mana dia yang mengaku guru itu mengajar perkara salah … tidakkah dia berfikir dulu tentang perbuatannya itu … pelik2 …
    benjy baru je tulis kisah 20th Sultan Azlan Shah Cup – B3njy My Profile

    1. tehr says:

      ada yang memang tahu salah, bro
      hanya mahu ambil kesempatan je

  12. zulkbo says:

    Salam..
    adehhh..terkena
    batang hidung ku

    he he..
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Tukar Password Facebook Anda SekarangMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      tak ada lah
      mesti tak kena

  13. sud@is says:

    huh best filem p ramly ada message…..
    yg baik untuk dicontohi dan jahat dijauhi….bukan macam skrg asyik hantu2…..
    sud@is baru je tulis kisah Selamat Pagi CikguMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      ambil yang baik2 je
      yang buruk buat sempadan :D

  14. adele says:

    slmt hari guru buat tehr.

    mmg terkena..memang..:D
    adele baru je tulis kisah Gambar- Keindahan Alam Semulajadi 2My Profile

    1. tehr says:

      dengan karya p ramlee memang selalu ada yang akan terkena, adele
      kita ambil yang baik buat panduan

  15. Cik Siti says:

    guru adalah manusa baiasa…. mereka punyai hati dan perasaan… mungkin persekitaran dan masa yang membuatkan ada yang berubah matlamat mereka mengapa mereka menjadi seorang guru
    Cik Siti baru je tulis kisah Betapa jujurnya akuMy Profile

    1. tehr says:

      ya. memang ada yang berubah
      tapi masih juga boleh menjadi guru walau pun tidak berada di sekolah
      guru boleh berada di mana2 saja

  16. akakcomey says:

    Kasihan guru sering dipersalahkan…cuba renung semula salah siapa???
    akakcomey baru je tulis kisah Trans-Indonesia Ride 2010 – Day 2 Banda Aceh Part 2My Profile

    1. tehr says:

      kata orang lama
      seekor kerbau membawa lumpur, semuanya akan terpalit
      nak buat macam mana, akak
      dah adat dunia

  17. Ismail N says:

    Zaman ni mmg banyak pun clone si Putar Alam Shah tu.. Harap2 jangan diletak sebagai guru di sekolah lak.. nanti baru betul2 salah guru :wink: :wink:
    Ismail N baru je tulis kisah Hari Ke Lima BelasMy Profile

    1. tehr says:

      clone putar alam shah dengan anak cucu cicit dia sekali
      harap2 tak masuk ke sekolah :D

  18. LiFe KaMi says:

    selamat hari guru kepada bro tehr semoga ilmu yang dicurahkan dapat membentuk pelajar menjadi seorg yang berguna utk bangsa dan negara..
    sekolah kat sg besi ni hujung bulan ni bru sambut hari guru,nampaknya kami tk pergi le kena balik kpg..huhu
    LiFe KaMi baru je tulis kisah Arowana Kami Dah SetahunMy Profile

    1. tehr says:

      sekolah saya juga belum buat majls sambutan

      selamat hari guru
      ibu bapa adalah guru yang pertama

  19. akubiomed says:

    Heran juga yang kena kelentong dengan guru palsu adalah golongan berpendidikan tinggi. Dimana silapnya.

    1. tehr says:

      ya la
      aku pun heran
      harap2 ita semua tak terkena

  20. padin says:

    kadang2 sindiran ni orang tak pernah nak amik peduli
    hehee, tu lah aku pun harap sangat aku xajar benda yang salah kepada pelajar

    1. tehr says:

      sama la, bro
      aku juga harapnya tak mengajar / menunjukkan teladan yang salah

  21. sayacomel says:

    emm, dah lama tak tengok cerita nih..
    sayacomel baru je tulis kisah Comel Serius – Belajar tulisan jawiMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      asyik2 filem sama je diulang2

  22. mie says:

    selamat hari cikgu, guru…
    heheheee

  23. MDHAFiZ.NET says:

    kalau berkawan dengan saudara minyak wangi sudah tentu terasa keharuman wangiannya…

  24. zik says:

    Kita harus jujur , biarpun dalam perniagaan.. merujuk kepada video diatas… selamat hari guru cikgu tehr!!
    zik baru je tulis kisah Confirm Kelantan VS Terengganu FINAL Piala FA 2011!!My Profile

  25. Norasikin says:

    Pernah suatu ketika dahulu saya terfikir untuk tak terlalu baik lagi. Tapi bila Allah tunjukkan balasan baik untuk saya, barukah saya faham setiap kebaikkan yang kita buat walaupun dibalas kejahatan namun Allah tetap akan membalas dengan kebaikkan
    Norasikin baru je tulis kisah Resepi Cekodok Pisang Autoreverse™ Ada apa dengan Autoreverse™My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun