Rohani Yang Cantik

rohani yang cantik molek
datangnya ia bukan bergolek
tiada berlenggang terkedek-kedek
tidak terjual di pasar atau di kedai kek

rohani cantik tajam fikiran
benci dusta sukakan kebenaran
seronok pula untuk berbuat kebaikan
sesiapa sahaja sentiasa berkasih-kasihan

jiwanya tenang sentiasa
selalu sahaja berbaik sangka
hidup sehari-hari takutkan dosa
siang dan malam ingat untuk berdoa

kenapa masih mencari
rohani cantik ada pada diri
selalu ingat ke mana mahu pergi
kuat ibadah rajin kerja serta baik budi

TehrDemikian kisah 'Rohani Yang Cantik' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


23 Comments

  1. akubiomed says:

    Minum teh dikedai pak itam
    belia alaf baru semakin berani
    semakin hari hati makin hitam
    apakah makanan untuk santapan rohani?
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – #Aksi Wheelie terbaikMy Profile

  2. Amirez says:

    ya, rohani yang cantik ada pada diri. cuma kita je kadang2 buat2 tak kenal dengan rohani yang cantik ni…
    Amirez baru je tulis kisah Fenomena Oley MatLuthfi90My Profile

  3. chii says:

    em..org yg bernama rohani sekalipun belum tentu lagi punya rohani yg cantik kan :p
    chii baru je tulis kisah Wordless Wednesday #14 – Spider BoyMy Profile

  4. surihati_ku says:

    klu hti tu bersih mesti kita akan jdi org baik hatinya heee
    surihati_ku baru je tulis kisah Titan Kata Dirinya Kacak! Suri Tidak PercayaMy Profile

  5. MDHAFiZ.NET says:

    makanan paling baek..ialah makanan rohani.. :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah First Income From 701Panduan!My Profile

  6. eiela says:

    setiap orang rohaninya cantik. cuma ade jugak manusia yang mengekangnya daripada terus cantik.
    eiela baru je tulis kisah Orientasi Pelajar – Best Ke Tak Best?My Profile

  7. kalo berfikiran positif dan berbaik sangka.. insyaAllah aman hidup nie…
    Petua Emak Hot baru je tulis kisah Petua merawat tumit kaki merekahMy Profile

  8. LadyBird says:

    rohani cantik…

    :(…. adkh lady kategori rohani x cntik…

    sush nye nk jd cntik..
    LadyBird baru je tulis kisah 10 Pendedahan Tentang YahudiMy Profile

  9. yas says:

    Rohani cantik…
    diri pun cantik…insyaallah…
    yas baru je tulis kisah Filem Suatu Malam Kubur Berasap??My Profile

  10. kakyong says:

    ada orang kuat solatnya tp ntah kenapa rohaninya tak molek..
    kakyong baru je tulis kisah Keyword “Ayat best”My Profile

  11. fuad ansari says:

    rohani yang cantik datang dari hati yang cantik…

    kadang2 ada gak orang bernama rohani yang cantik.. (“,)
    fuad ansari baru je tulis kisah Rancangan Bersamamu Ramli..My Profile

  12. b3njy says:

    Dalam maksud tu Cikgu :)
    b3njy baru je tulis kisah CARA PROFESSIONAL MENGHARGAI RAKAN BLOGGERMy Profile

  13. b3njy says:

    Sendiri mau ingatlah … asyik pandang orang diri sendiri tak sedar … Aduhh ! … manusia selalu begitu …
    b3njy baru je tulis kisah CARA PROFESSIONAL MENGHARGAI RAKAN BLOGGERMy Profile

  14. b3njy says:

    Kini baru benjy sedar … doa itu penuh dengan kekuatan :)
    b3njy baru je tulis kisah CARA PROFESSIONAL MENGHARGAI RAKAN BLOGGERMy Profile

  15. b3njy says:

    Harap ada sinar baru bagi tahun 2012 … :)
    b3njy baru je tulis kisah CARA PROFESSIONAL MENGHARGAI RAKAN BLOGGERMy Profile

  16. b3njy says:

    Terima kasih atas keinsafan diri … :)
    b3njy baru je tulis kisah CARA PROFESSIONAL MENGHARGAI RAKAN BLOGGERMy Profile

  17. titan says:

    rohani yang kacak la..
    titan baru je tulis kisah Jangan nak main-main dengan aku.My Profile

  18. ciksembang says:

    rohani dan jasmani sama pentingnya
    ciksembang baru je tulis kisah Wordless Wednesday #13 Pearl dalam tiram di BeijingMy Profile

  19. Rohani datang jalan berlenggan
    Membawa besama jarum benang
    Suruhan agama jadi pegangan
    Santapan rohani jiwa tenang

    Rohani ayu angun menyerlah
    minum jamu hempedu ikan
    Kepada Allah kita berserah
    Baik diamalkan buruk ditinggalkan

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    overhaul motorsikal

  20. maza says:

    maza sudah mula menyukai rancangan Ustaz Don, terutama hari ini perihal solat bhg 2..

    best wooo, cara penyampaiannya memang dekat di hati, menusuk rohani.. ahaks.. hehehhe
    maza baru je tulis kisah Do It DUITMy Profile

  21. Norizwan says:

    orang yang rohani yang molek ialah orang yang bijak…:)
    Norizwan baru je tulis kisah Wang kertas dan wang siling diperbaharui tahun 2012My Profile

  22. padin says:

    cikgu aku dulu namanya Rohani,
    garang nya mak aii….. huu

  23. Mus says:

    indah juga nama Rohani..
    Mus baru je tulis kisah Saya Suka Sayur-Sayuran KampungMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun