Recent Comments Aku Ada Avatar

Tajuk entri English campur Melayu. :D Tak kisahlah. Yang penting aku dapat sampaikan maksud yang mahu disampaikan. Entri ini khas untuk seorang sahabat yang bertanyakan apakan plugin yang aku guna untuk ruangan Borak-Borak Berisi Teh.

Aku suka tengok avatar pemberi komen, jadi setelah beberapa ketika mencari, terjumpa la wordpress plugin Wizzart – Recent Comments ni. Buat masa ni memang aku sangat suka dengan plugin ni. :)

Borak-Borak Tehcakap siang pandang pandang
cakap malam dengar dengar
di sana sayang di sini sayang
kat mana mana berbuat onar

bagai murai tercabut ekor
bagai mulut tempayan naga
biar ditumbuk gigi bertabur
tapi mengumpat kerja biasa

kalau  tidak kerana bulan
tidak bintang terbit tinggi
kalau perangai macam setan
berbuat kacau ke mana pergi

diam ubi tambah berisi
diam taugeh tambah berakar
kalau iman penuh di hati
perkara kecil tak jadi besar

Terdapat banyak pilihan untuk disesuaikan dengan kehendak kita dalam plugin ni. Saiz avatar, jumlah komen dan panjang-pendek komen yang mahu dipaparkan juga boleh disesuaikan. Tapi perlu diingat, avatar adalah image, bilangan dan saiz image mempengaruhi kecepatan loading blog. Cubalah kalau berani! Kah kah kah

TehrDemikian kisah 'Recent Comments Aku Ada Avatar' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


55 Comments

  1. RedBoys says:

    oh. ada plugin macam ni rupanya. taktahu pulak. nampak cantik plugin ni dengan avatar siap komen. terima kasih berkongsi plugin ni tehr.
    RedBoys baru je tulis kisah Bagaimana Menarik Pengunjung Ke Blog AndaMy Profile

    1. tehr says:

      sama2, bro

    2. akubiomed says:

      Boleh ubah suai kot macam bro Tehr kecilkan saiz Avatar dan hanya meletakkan 5 avatar terbaru sahaja di muka hadapan blog.

      1. tehr says:

        saya fikir 5 memang dah sesuai
        kalau 3 macam sikit sangat

    3. dnoBiz says:

      dah banyak aku tengok orang pakai tapi tak tahu apa jenisnya..
      Thank Tehr…
      Ps : kena cari slot sesuai ni :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Lesen Arak – Kelantan sedia tambah lesen premis minuman arakMy Profile

      1. tehr says:

        ejas sikit je, bro
        hehe

  2. zulkbo says:

    salam..
    cantik tu bro..
    sayang..tak jumpa
    untuk blogspot
    lagi ni..
    zulkbo baru je tulis kisah Transformer Pemetik Api KreatifMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      mungkin ada yang lain, bro
      yang agak2 sama

  3. bisk says:

    yup ia mempengaruhi kecepatan dan kelambatan loading blog.

    1. tehr says:

      tu la pasal, bisk
      kalau blog yang dah sedia berat, akan bertambah lambat lagi la nak loading :D

  4. toyol says:

    menarik jg blog yg ada avatar ni..
    xle kaku je..
    toyol baru je tulis kisah JANGAN!My Profile

    1. tehr says:

      bolah la kalau toyol nak cuba :)

  5. cikmin says:

    salam tehr..cikmin belum pernah pakai plug in ni..nak cuba lah..jap eh..nak tinggal komen dulu.. :P
    cikmin baru je tulis kisah Harga Red Velvet Cake @ Kek Baldu MerahMy Profile

    1. cikmin says:

      wehoooo jadi lah tehr…okeh ..sekarang jugak mahu dipasang kat blog..makasih ye tehr… :)
      cikmin baru je tulis kisah Cikmin dan Kelas Buat MacaronsMy Profile

      1. tehr says:

        ya2. pasang jangan tak pasang :D

    2. tehr says:

      boleh je dicuba, cikmin
      mana tahu kan, terpikat nanti
      hehehe

  6. Fitrihadi says:

    blog aku macam dah berat ar.. belum masanya lagi kot nak pasang benda ni.. apa pun nice sharing..
    Fitrihadi baru je tulis kisah Jom Makan Di EGG HOUSE! Semuanya Telur Beb!! HahaMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal
      kalau nak juga, kena tukar ganti la

  7. akubiomed says:

    Boleh pasang tapi blog akan berat sikit dengan gambar Avatar :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Yang menanti kita pada 1 Feb 2011My Profile

    1. tehr says:

      memang akan ada tambah berat sikit, bro

  8. padin says:

    memang nampak lebih berseri kalau ada avatar, hehee
    padin baru je tulis kisah Kem Kepimpinan Majlis Perwakilan PelajarMy Profile

    1. tehr says:

      aku memang suka tengok, bro
      avatar ni ada macam2 gaya
      tuan punya tu memang ada daya kreatif

  9. wah.. thanks bangat tehr.. :)
    nak pasang terus.. hehe
    Johari Hamzah baru je tulis kisah Cinta Kristal – AwieMy Profile

    1. tehr says:

      sama2, jo
      aku tak rugi apa2
      untung pulak dapat tambah lagi satu entri :D

  10. zik says:

    erm .. dah banyak sangat dah widget kat blog.. apepun mungkin boleh pasang kat blog lain tuh..memang kosong takda pape.. kiranya macam blog ujikajilah..hehe
    zik baru je tulis kisah Lohong hitam angkasa yang menakutkan!!My Profile

    1. tehr says:

      masa guna blogspot dulu, ada gak blog ujikaji
      tapi dengan wordpress ni belum ada la pulak
      nampak nak kena buat gak ni :D

  11. mie says:

    wow!!
    menarik tu…
    tapi gue pengguna blogspot….

    p/s: masih xdapat address untuk proses penghantaran barang.
    mie baru je tulis kisah 18 January!!My Profile

    1. tehr says:

      kalau blogspot, kena cari yang lain la, mie
      bila nak pindah ke wp :)

    2. mie says:

      masih mengkaji wp..
      hehheee
      mie baru je tulis kisah Mini Contest!!My Profile

  12. gayahspears says:

    best2… word press mmg terbaik lah! huhu
    sape yg tak ubuh avatar tu harus ubuh kan bro??hihi

    1. tehr says:

      eh, sapa pulak yang belum ada avatar tu?
      cik gayah ke? :D

      1. gayahspears says:

        adess :( perli ke..huhu

  13. Ismail N says:

    Nampak menarik jugak. Ada byk kali aku terpikir pasal ni jugak tetapi malas lak nak adjust sidebar tu. Mahu pikirkan cara yg paling kreatif utk gunakannya. Kalau guna kat sidebar yg wide dia 120 atau 160 sure tak ngam ho… :D

    1. tehr says:

      betul tu bro
      salah2 letak tentu cacatkan pandangan

  14. Hadi Rofiee says:

    Salam TehR.

    Rupanya ada caranya. Terima kasih banyak2. Boleh dipertimbangkan untuk diletakkan di blog. Semoga tidak menganggu kecepatan / keberatan blog. :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Telefon bimbit berdering ketika belajarMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 tak akan jadi terlalu berat
      tak pun perlu tukar dengan yang lain

  15. Cik Siti says:

    takut juga kalau blog kite berat sebab gerenti ramai yang tak mau singgah kat blog kite
    Cik Siti baru je tulis kisah Segmen- Bermadah Pujangga oleh Ben AshaariMy Profile

    1. tehr says:

      memang perlu sangat2 dielakkan blog bertambah berat, cik siti
      kalau mahu guna juga plugin ni, mungkin kena korbankan yang lain

  16. Norgadis says:

    Saya pun suka tengok tapi tak tau nak buat huhuhu…
    Norgadis baru je tulis kisah Seronoknya Dapat HadiahMy Profile

    1. tehr says:

      tak tahu nak buat apa, nor?
      yang mana satu?

  17. kami says:

    dulu buh avatar komen yg besar,skang ni da tukar ciput jer ntah nampk ke idak..hehe
    kami baru je tulis kisah Erin &amp Elia – 1st Combined Giveaway FCGMy Profile

    1. tehr says:

      asal nampak je, kami
      besar sangat nanti tak cantik juga

  18. etomyam says:

    bila ada gambor ni semakin berseri pulak jadinya :D
    etomyam baru je tulis kisah Malaysia Government Portals and Websites Assessment MGPWAMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, bro
      sekarang ni rasa seronok dengan benda ni pulak :D

  19. ann says:

    meh nak cuba. haha
    ann baru je tulis kisah Lend me a wings- I just want to flyMy Profile

    1. tehr says:

      selamat mencuba, ann
      hehehe

  20. Idea Lampu says:

    Salam Bro Tehr,

    Saya pernah juga pakai satu plugin yang display avatar pengomen kat anwarosman.com tapi ada sedikit efek kat loading blog sebab beberapa request yang dibuat ke gravatar untuk image gambar tu. Mungkin pada masa saya test drive plugin tu server gravatar ada slow sket ke x tahula.

    Cuma soalan saya ialah Plugin ni ringan tak bro?
    Idea Lampu baru je tulis kisah Perkara Penting Selepas Install WordPress EP2My Profile

    1. tehr says:

      soalan cepumas ni
      sebenarnya saya sendiri tak pasti berat atau ringan sebab sejak mula dengan wp saya dah guna
      tapi saya percaya tanpa avatar ia akan lebih ringan

  21. sud@is says:

    avatar secawan teh o tu yang mahal
    sud@is baru je tulis kisah Otak Mau SihatMy Profile

    1. tehr says:

      tak mahal mana pun, sud@is
      hanya 50 sen je secawan:D

  22. dnoBiz says:

    aku pun teringin gak nak pasang tapi, nak kena seting benda lain dulu takut jadi makin Obes lak blog aku,

    Ps : Blog Obes akan jadi lembab :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Getah Oh Getah – Harga getah dan Harga Penoreh GetahMy Profile

    1. tehr says:

      hahaha
      bahaya tu kalau obes
      payah nak bergerak

  23. sangilapi says:

    untungnya word press ni,boleh sumbat plugin yang mana kita berkenan :)
    sangilapi baru je tulis kisah rezeki dari domainMy Profile

    1. tehr says:

      untung memang untung, bro
      sampai pening nak pilih yng mana satu
      hehehe

  24. kakyong says:

    kakyong kena cedok sikit2 ilmu pasal WP ni.. mana lah tau nanti ade rezeki berhosting sendiri.. leh la guna platform WP plak.. ;)
    kakyong baru je tulis kisah Pulut kuning vs menukar nama anakMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun