Puisi Orang Mengantuk

berat mata di tengah hari
tetapi kerja tak habis lagi
kalaulah dapat tidur berdiri
senang rasa di dalam hati

mata oh mata
kalaulah dapat tidur dengan mata terbuka

semakin lesu penatnya kaki
beralih pula duduk di kerusi
diangguk kepala berulang kali
janganlah meleleh si liur basi

masa oh masa
kalaulah dapat berlalu dengan cepat dan laju

malam tadi kenapa tak tidur
malam nanti boleh berdengkur
kenapa mata payah nak atur
kenapa fikiran sering bertabur

kerja oh kerja
kalaulah kerja ini dapat disiapkan besok hari


Duit? Pendapatan sampingan melalui program Kerja Part-Time ini.


TehrDemikian kisah 'Puisi Orang Mengantuk' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


26 Comments

  1. surihatiku says:

    ada jehe tak blh siap besok..nnti selonggok keje datg mai adeh…
    surihatiku baru je tulis kisah Cây Hướng Dương Bhg IIMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      sampai bila2 pun kerj tak siap
      besok pun mengantuk gak, suri
      huhu

  2. surihatiku says:

    mengantok kena pi tandas siram air kat muka hee..
    surihatiku baru je tulis kisah Apakah Itu Rabies?My Profile

    1. tehr says:

      haha
      mandi lagi elok tu
      lepas mandi, kena kopi 0 secawan :D

  3. MR.Z says:

    pernah lihat orang tidur berdiri, itu memang dah mengantuk tahap kritikal tu.. hehe.. mai pekena kopi secawan, baru hilang mengantuk.. :D
    MR.Z baru je tulis kisah Ramli Manchester United Semakin Popular!My Profile

    1. tehr says:

      jangan pulak tidur sambil berjalan [mengigau]
      tak pasal2 jatuh longkang nanti

  4. padin says:

    hahah macam kelakar je tidur berdiri..
    biasanya mata payah nak tidur tapi kalau dah tidur payah plak nak bangun hee
    padin baru je tulis kisah Survival HidupMy Profile

    1. tehr says:

      aku ni payah nak bangun je
      tidur masih senang :D

  5. iwan delaroc says:

    time buat keje mmg selalu mengantuk… bila sampai umah hilang pulak mengantuk tu..misteri kan
    iwan delaroc baru je tulis kisah saya di seberang jalan #0My Profile

    1. tehr says:

      hehe
      macam tu la selalunya, iwan

  6. zulkbo says:

    salam..
    ermm..keletihan kedengarannya
    alangkah indah jika dapat lelap
    barang 10 minit kan..?kalau saya
    teruskan je..he he
    zulkbo baru je tulis kisah Rumah Pokok Ini Berharga Lebih RM 9 JutaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      memang sangat mengantuk tengah hari tadi
      tapi bila timbul idea menulis, ngantuk tu terus hilang :D

  7. Mus says:

    kena lawan rasa mengantuk untuk siapkan task
    Mus baru je tulis kisah Bermain Bersama Ikan Pelian Di ‘Tagal’ Sungai Moroli, Kampung Luanti, RanauMy Profile

    1. tehr says:

      betul tu, mus
      memang ada tips juga nak hilangkan mengantuk ni

  8. zik says:

    memang tengah mengantuk juga ketika sedang komen entri ini….. apepun.. kena siapkan jugak…
    zik baru je tulis kisah Kenapa ayah ramli menangis masa Ramli Score! (iklan TM)My Profile

    1. tehr says:

      tapi kalau boleh tidur sekejap
      memang sangat bagus tu

  9. alahai bro tu selalu blogging sampai lewat malam.. adakala sampai ke pagi.. he he.. kawe tau ehhh.. boleh tengok dalam blog list update dan masa komen. Relax cikit… kalu ngantuk tido. Tapi pagi esok 2.40 am Man Utd main…. kawe lak yg tak tido :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Generalibus Specialia DerogantMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      kawe ni blogging tak tentu masa
      ada ketika kawe tidur awal dan bangun awal pagi ngadap blog
      dah tua2 ni, tidur pun tak banyak lagi

      kadang2 kawe tak tidur pun sebelah malam, tapi siang tidur :D

  10. dinar says:

    kadang2 terfikir jugak mengapa mata menjadi sasaran kalau kita mengantuk…atau itu sebagai simpton kepada masalah-masalah lain..
    Wallahuallam.
    dinar baru je tulis kisah Emas sedang dilanda gelombang TSUNAMI?My Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal
      kalau la mata masih terbuka waktu tidur
      boleh gak menyamar terutama waktu dengar ceramah tempat kursus :D

  11. Hadi Rofiee says:

    Soalan yang popular ditanya: di manakah nikmat tidur? :-)
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Genggaman jari tanganMy Profile

    1. tehr says:

      wah, payah juga nak jawab tu
      tapi aku suka kalau bila bangun tidur badan jadi segar

  12. akubiomed says:

    Sejak mula aktif blog sejak tahun lepas memang tidur lewat kerana selain menulis entri dan banyak masa diperuntukkan untuk membaca entri dan membalas komen.
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday #12 – Yellow BirdMy Profile

    1. tehr says:

      aku pulak rasanya tidur aku masih cukup
      walau pun tak menentu waktunya :D

  13. Norgadis says:

    Kalau mata tak pandai mengantuk lagi… bagaimana agaknya hidup kita?
    Norgadis baru je tulis kisah Mesyuarat Pelancaran Buku Peluru Cinta VictoriaMy Profile

    1. tehr says:

      tak tidur dan tak merasa mimpi serta mengigau la jawabnya :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun