PRU 13 | Peluang Pembangkang Memerintah

pru 13Tiba-tiba aku tersampuk dengan bahang Pilihan Raya Umum Ke-13 Malaysia. Pendapat aku, peluang pembangkang untuk memerintah sama ada DUN atau Parlimen adalah sangat mustahil. Sama sekali tidak akan terjadi selepas PRU 13 nanti. Itu apa yang aku nampak dan apa yang aku faham. Dan aku percaya ramai yang sedia bersetuju dengan pemahaman aku.

segala dewan telah terbubar
semua calon sedang berdebar
bandar dan desa mula bingar
bala penyokong di hati gusar

bendera sendiri dipasang cermat
bendera lawan hendaklah hormat
pantang diamalkan tipu muslihat
suatu ketika diselongkar siasat

pru 13Sebab dan alasan aku katakan pembangkang tidak berpeluang memerintah kerana wakil pembangkang biasanya mempunyai bilangan calon yang kurang berbanding wakil pemerintah di dalam dewan [DUN atau Parlimen]. Pastinya pihak pembangkang tidak berpeluang seterusnya tidak mempunyai kuasa untuk menguruskan pentadbiran negeri atau negara.

Tak gitu ke? :D

Entri ini sebenarnya kerana aku pelik dengan berita TV yang selalu saja sebut ‘negeri yang diperintah pembangkang.’ Mana ada pembangkang memerintah negeri? Satu dunia tak ada. Tak ada!

anak raja bermain bola
itu saja celoteh hamba

TehrDemikian kisah 'PRU 13 | Peluang Pembangkang Memerintah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


35 Comments

  1. de engineur says:

    Sya baca perenggan pertama, rasa pelik.
    Bila baca sampai habis, memang logik pun.
    Manada pembangkang yg memerintah, sebab memang dah kalah pun hehehe. Tah apa pa tah kelentong kat TV tu!!
    de engineur baru je tulis kisah Sepanggar Bay naval base open dayMy Profile

    1. TehR says:

      hehe
      masing2 ada dewan

  2. hafizmd says:

    Semuanya dalam perancangan Allah

    Kita tunggu dan lihat =)
    hafizmd baru je tulis kisah Seminar Buat Duit Dengan Blog – Tiada Jalan Pintas!My Profile

    1. TehR says:

      moga2 kita sentiasa dalam aman, bro

  3. akubiomed says:

    Hari-hari terima sms dan mms dari parti yang bertanding. Naik semak in box.
    akubiomed baru je tulis kisah Merakam keindahan Masjid Tuanku Mizan Zainal AbidinMy Profile

    1. TehR says:

      molek kalau mereka hantar juga topup barang seringgit dua :D

      1. suri says:

        baru2 ni saya ada dapt. 2 pulak tuhbosan sungguh
        suri baru je tulis kisah Cinta Tiga WarnaMy Profile

  4. azura says:

    negeri yang diperintah pembangkang kira ada kesalahan dalam ayat ker cikgu, mana ada pembangkang memerintah negeri erk saya jadi keliru…jadi perkataan pembangkang itu patut tukar dengan nama parti tertentu contohnya saya di Selangor “PKR di bawah Dato Khalid”…betul ker cikgu
    azura baru je tulis kisah Setting asas WordPressMy Profile

    1. TehR says:

      sepatutnya pakai ayat
      ‘diperintah oleh barisan nasional’
      atau
      ‘diperintah oleh pakatan rakyat’
      hehe

      1. azura says:

        ayat yang menarik cikgu
        azura baru je tulis kisah Setting asas WordPressMy Profile

    2. de engineur says:

      Klu kat Selangor tu pembangkangnya ialah Barisan Nasional. Betul tak?
      de engineur baru je tulis kisah Eco Urinal: Pee and wash in the same standMy Profile

  5. hafiz says:

    yang penting sapa yg menang kena berkhidmat untuk rakyat…
    hafiz baru je tulis kisah Tazkirah Jumaat 4My Profile

    1. TehR says:

      betul3x :D

      1. suri says:

        bila dpt kuas ajg pentingkan diri heeee
        suri baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_03/2013My Profile

  6. papa mifz says:

    semoga PRU13 berjalan dengan lancar…
    papa mifz baru je tulis kisah Di Rumah Sudah Ada Kolam RenangMy Profile

    1. TehR says:

      harapnya macam tu la, bro
      aman selamanya

      1. suri says:

        susah nak aman kita sndi bikin aman utk kluga kita heee
        suri baru je tulis kisah Sampai Sakit KepalaMy Profile

  7. ciklaili.com says:

    sehari selepas pengumuman kabinet dibubar, depan sekolah saya penuh dengan bendera parti.
    ciklaili.com baru je tulis kisah Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) Tahun 2013 (26 April – 5 Mei 2013)My Profile

    1. TehR says:

      hehe sekarang ni lagi la penuh
      teduh sepanjang jalan :D

  8. Bro Zulkbo says:

    SALAM..
    Alhamdulilah..Parlimen “terlama” telah terbubar, rakyat dah tak sabar membuang undi dalam peti undi..peluang sama rata setakat ini..
    parti kerajaan caretaker sekarang pun rasa gerun dengan pembangkang sebab tu lambat bubar parlimen, evan, mantan PM Tun M pun kata “kalau saya dah bubar lama dah”(tahun lepas sebaiknya buat mereka) dan inilah peluang parti Pembangkang kini memerintah dengan penyatuan yang agak rapuh sebenarnya tapi banyak membantu dengan isu sesama terkini.
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah iPhone 5 Gadget Impian Yang Sinonim Dengan zulkbo BlogMy Profile

  9. Lynn says:

    Hanya mengundi pada calun yang diyakini boleh memerintah
    Rasa tak yakin jangan pangkah

  10. MK Kimi says:

    betul jugak ek, tak terfikir selama ni.
    semoga pru-13 ni aman tanpa sbrg provokasi..
    MK Kimi baru je tulis kisah Sampel Gambar Nikon D5100 Kit LensMy Profile

  11. Cikgu Hairul says:

    TV tu yang boleh percaya cuma satu je.. Waktu solat. Yang lain jangan percaya la. Meroyan tak sudah. Nak bezakan pemerintah dengan pembangkang pun tak reti, ada hati nak sebar berita.. Ceh! Inikalilah.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Ragam Blogger Pra Pilihanraya, Pesanan Berguna Buat KitaMy Profile

  12. sekarang musim banjir maklumat tentang politik negara..

  13. onlajer says:

    betul – betul – betul tak de pembangkang yang memerintah negeri, hehe
    onlajer baru je tulis kisah Cenderahati Pengundi?My Profile

  14. UmmiKami says:

    Salam manis di hari minggu..

    Pilihanraya dah makin dekat…macam hariraya la nanti, mari kita mengundi.. :D

  15. Hairul Azni says:

    Harap2 jangan ada di antara kita kelompok blogger yang berbeza fahaman politik yang tidak bertegur sapa selepas ni..berpolitiklah secara sihat..

  16. drsamsung says:

    Peluang lebih kepada 50:50.. siapa yang lebih banyak menunjukkan manfaatkan pasti boleh kehadapan
    drsamsung baru je tulis kisah Samsung dan Mozilla Bangunkan Browsing Bernama ServoMy Profile

  17. Bahrain says:

    apa pun, kita lihat je nanti macam mana keputusan yang berpihak pada sesiapa?…hehe
    Bahrain baru je tulis kisah 10 TIP MEMILIH TABLETMy Profile

  18. khairil says:

    hehe, betul juga tu. kalau yg memerintah pasti namanya kerajaan.
    khairil baru je tulis kisah Pecah Otak! Satu-Satunya Haiwan Yang Mampu Hidup Kekal AbadiMy Profile

  19. titan says:

    haha..malas aku nak komen benda nih..
    titan baru je tulis kisah Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke 26 (ABPBH 2012)My Profile

  20. My Legoland says:

    Bila kedua-dua pihak ada negeri-negeri untuk ditadbir, semua nya jadi kalut dan mengelirukan.
    My Legoland baru je tulis kisah Contact 1: 5ft-High Alien City Out Of 200,000 LEGO BricksMy Profile

  21. Bro Zulkbo says:

    salam..
    ermm..akhirnya teka-teki terjawab…
    kita dah nak mengundi 5 hb Mei nih..
    nak kena tukar juga rasanya kali ni
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah I Hate Politics ! : Wordless WednesdayMy Profile

  22. Hafizul says:

    Saya cuma nak jadi pemerhati bebas jer..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Pendapatan Ke-10 Dan Ke-11 Dari JobdirumahMy Profile

  23. Dja@SisHaza says:

    …baru 4 hari selesai PRU, lihat apa sedang terjadi. 5,10 tahun lg bertuankan siapa anak cucu kita ?
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah CARA MERAWAT KEPUTIHANMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun