gosehat cahayacinta apacerita
tak kenal maka tak cinta
Cik Siti onlajer coretananuar

Proton | Tuah Jebat Kasturi Lekir Lekiu

Model konsep Proton Tuah yang diperkenalkan oleh Proton begitu mengujakan hati golongan muda. Proton mengambil langkah setapak lagi dengan penuh yakin untuk meneruskan saingan dalam industri permotoran global terutama di negara sendiri. Model konsep ini dipamerkan di Kuala Lumpur International Motor Show 2010 (KLIMS 2010) sebagai penghargaan kepada pahlawan Melayu di zaman Kesultanan Melayu Melaka.

sebagai ketua itulah si tuahpahlawan lagenda kesultanan melayu melaka
disayangi raja tanpa bermegah
taat dan setia tiada berbelah
siapa derhaka pasti disanggah

tapi si jebat menyembah derhaka
menunjuk hebat kerana terpaksa
membuang segala taat dan setia
kerana sultan yang silap bicara

ada kisah menuduh kasturi
bukannya jebat empunya diri
membela si tuah dihukum mati
bila pembesar menabur dengki

tiada kisah tentang si lekir
sedikit madah sukar difikir
bukan kaya bukanlah fakir
taatkan raja tanpa dimungkir

si lekiu juga mengikut sahaja
di mana jebat di situlah dia
tetapi apabila jebat derhaka
lekiu setia menjunjung raja

Kalau ikutkan kisah silam pahlawan lagenda Melayu, tentu sekali saya akan memilih kereta Proton Jebat. Semangat hebat yang tidak mempedulikan sesiapa tetapi sentiasa mahu menegakkan kebenaran.

Tetapi Proton Tuah juga mugkin bagus. Setia berkhidmat tanpa banyak soal kepada tuannya. Hehehe… Bagaimana ya?

TehrDemikian kisah 'Proton | Tuah Jebat Kasturi Lekir Lekiu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



88 Comments

  1. Afiq Bukhari says:

    memang terbaik design2 terbaru proton ni. barulah melayu xkan hilang di dunia kalau guna nama pendekar2 melayu :D
    Afiq Bukhari baru je tulis kisah Saya Gilakan Blog AwakMy Profile

    1. tehr says:

      design memang dah cantik
      tapi yang lain2 kena jaga juga, kan?

      1. betol2.. interior design, performance, semua kena.. hari 2 sempat tengok inspira.. entah kenapa tak berapa berkenan.. huhu..

        p/s: kalau berkenan pown, xmampu nak beli.. wahaha..
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

      2. Ismail N says:

        Memang cantik terutama Proton Jebat.. Kenapa lah tak jual kat market? Ramai yang minat oooo….. Aku tahu yang aku minat. :D

        1. tehr says:

          belum masa lagi, bro
          mungkin 2012 nanti dapat dijual

      3. suri says:

        maaf takat lihat blhlah bro huuhuuu

      4. dnoBiz says:

        betul tu Tehr,
        jangan terlepas pandang pulak pasal kualiti :D
        dnoBiz baru je tulis kisah Remaja Khalwat – Sawan Ketika DitangkapMy Profile

    2. suri says:

      ciri sh touch tu hasil ad aumph
      suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

  2. etomyam says:

    kalau proton jebat meragam org akan cakap ni lah sape suruh guna nama jebat ni, susahkan tuan nya aje hehehe
    etomyam baru je tulis kisah Bagaimana Menjana USD50 Melalui Blog UpdateMy Profile

    1. tehr says:

      menderhaka di jalan raya :D
      susah juga tu

      1. kahkahkah… takleh bla.. menderhaka di jaln raya.. haha..
        lawak la bro.. :)
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

        1. tehr says:

          mana la tau, kan?
          hahaha

          1. gayahspears says:

            ampes!!! hahaha.. nty bila proton jebat kua..nk try drive..nk jd p.derhaka jln raya.. boleh tak bro??? hahahaha
            gayahspears baru je tulis kisah KauMy Profile

            1. tehr says:

              jangan, gayah… jangan
              nanti proton tuah datang :D

    2. Ismail N says:

      opppsss .. check buku sejarah dulu bro. Jebat derhaka sebab Sultan zalim.. Kalau korang tak zalim kat keta, insya-allah dia baik2 aje tu.. :D

      1. zik says:

        betul tuh… hang lekuk jer tak masuk carta … dalam kereta2 nih…
        zik baru je tulis kisah Cara untuk merawat cirit biritMy Profile

        1. tehr says:

          lepas ni boleh masuk carta
          kasi meriah lagi :D

      2. tehr says:

        hehehe
        jaga kereta baik2 pasti aman selamanya :)

  3. Cik Siti says:

    takkan hilang melayu di dunia… dah tengok kereta2 tu… yang paling menarik minat Si Kasturi…
    Cik Siti baru je tulis kisah Contest Cerpen Sesedap Rasa-Ain ZulaikhaMy Profile

    1. tehr says:

      nama kasturi pun rasa memang cantik je, kan?

      1. Cik Siti says:

        betul tu… setuju sesangat, banggalah pulak… (Sebab memang asal dari bumi Hang Tuah) :)

        1. tehr says:

          dah boleh mula buka tabung tu, cik siti

  4. padin says:

    Proton tuah tu mengancam, nampak elegan sebaris dengan jenama lain juga, yeahh harap kualiti juga terjaga..
    padin baru je tulis kisah Bicara Tentang BlogwalkingMy Profile

    1. tehr says:

      tu la, bro
      kualiti mesti nak jaga
      jangan hanya design ngan nama je yang hebat

  5. mie says:

    lebih suka design lekir!!!
    tapi mesti tuah jadi kembanggaan…
    maklum la, leader
    mie baru je tulis kisah Twitter With Vokalis Dadali BandMy Profile

    1. tehr says:

      jangan2 ada undi tak percaya nanti, tukar tuah dari jadi leader

  6. Saya peminat setia Tuah. huhu.. :) memang menarik la design dia.. walaupun lekir dan jebat agak mengancam.. tapi joe minat tuah lagi.. :)
    Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

    1. tehr says:

      harap2 bro joe akan bertuah nanti

      1. amin.. :)

        really need that this morning.. nak jawab exam.. hehe.. last paper.. :)
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Perempuan Seksi Jatuh BangunanMy Profile

  7. sangilapi says:

    si tuah dan si jebat pasti bertarung di jalanraya :)

    namun Hang Tuah dan Hang Jebat tidak pernah bertarung sesama sendiri – sekadar lakonan dua pendekar bijak !
    sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

    1. tehr says:

      aku tak faham ni, bro
      sekadar berlakon?

      mungkin juga
      kerana mereka tidak bermusuhan sesama sendiri

      1. sangilapi says:

        sepanjang pertarungan Hang Tuah dan Hang Jebat yang memakan masa herhari-hari tu sebenarnya mereka berdua saling berbincang bagaimana mahu diselesaikan akan permasalahan yang timbul itu[gara-gara titah raja] – apa yang pasti tiada yang terbunuh dalam pertarungan tersebut.

        mana mungkin seorang sahabat karib merangkap maha guru tergamak membunuh sahabat/anak muridnya sendiri :)

        Hang Tuah bukan sekadar pendekar semata-mata[Hang Tuah dan Adi Putra adalah orang yang sama] :)
        sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

        1. tehr says:

          satu pendapat yang belum pernah aku dengar sebelum ini, bro

          tapi aku masih merasakan keduanya rela dengan apa yang berlaku
          tuah rela membunuh jebat dan jebat rela mati di tangan tuah
          tuah juga merelakan jebat mengamuk dan membunuh segala musuh mereka kecuali sultan

          kisah ini sampai bila pun tak habis untuk dibincangkan :)

    2. padin says:

      eh macam ada maksud lain je nih,
      sekadar berlakon?
      padin baru je tulis kisah Bicara Tentang BlogwalkingMy Profile

      1. tehr says:

        ada segala kemungkinan, bro

    3. dnoBiz says:

      aku pernah terbaca pasal fakta ni dulu tapi tidak diterima sebagai fakta sah kerana tidak cukup bukti…, ataupun sengaja di lenyapkan buktinya
      dnoBiz baru je tulis kisah Kes Pecah rumah – Putus Tangan Kerana Pecah Rumah gambarMy Profile

      1. tehr says:

        sampai bila pun tak habis nak dibahaskan

        1. sangilapi says:

          kena tengok “rakaman siaran langsung” untuk dipastikan keadaannya :)
          sangilapi baru je tulis kisah berpuakaMy Profile

          1. suri says:

            kene ulang tayang semula..

            1..2…3.. acTIOn!!

  8. bisk says:

    kalau lha semangat tuah masih ada diamalkan sekarang alangkah moleknya tapi jangan lha membabi buta,kelak jiwa terseksa..tapi takper,mungkin salah satu pengorbanan.kalau jebat kita sekata,perjuangan jebat harus diteruskan,menentang ketidakadilan…tapi apa yang penting pada penghujungnya tetap persaudaraan yang terjunjung…

    selamat maju jaya untuk proton.persaingan itu memantapkan produktiviti.

    1. tehr says:

      teruskan perjuangan
      untuk hidup yang lebih sempurna

  9. bisk says:

    owh leh selit sedikit pasal komen bro sangilapi…

    ade sedikit kebenaran tentang tuh kalau difikir dari soal kebijaksanaan 2 pendekar agung melayu.berlakon dalam ertikata mempamerkan sebahagiaan dari pertarungan dan menyembunyikan kesepakatan antara mereka demi keutuhan melayu.kalau dikaji secara logikal,sepatutnya jebat sudah mati dalam istana gara2 bisa keris taming sari tapi masih boleh mengamuk dan membunuh orang2 yang mendalangi pertarungan mereka.persaudaraan mereka hebat dan mereka terdidik dengan pertalian yang cukup erat tidak mungkin tuah akan membunuh jebat.maaf tehr…
    bisk baru je tulis kisah perjuangan tidak pernah selesaiMy Profile

    1. tehr says:

      keduanya memang bijak
      segala kemungkinan boleh berlaku

  10. Seri Bahasa says:

    adat melayu raja di junjung,
    walau di junjung biar bertempat;
    raja melayu di sembah sanjung,
    derhaka jebat derhaka bertempat

    1. tehr says:

      derhaka jebat ada bertempat
      setia si tuah tanpa diperiksa
      patuhi peraturan ikutilah adat
      suruhan agama jangan dilupa

  11. adah says:

    nama gagah menyusur jalan raya..
    adah baru je tulis kisah Bisnes Kawan-Kawan Part 1- Dress- bag dan lain-lainMy Profile

    1. tehr says:

      jangan nanti jadi samseng di jalan raya pulak

  12. gayahspears says:

    da tgk proton yg bro maksud kan… perghhh memukan la design nyer!!
    cantek… teringin lak nak pakai keta proton jebat..kah3..
    adakah kekuatan enjinnya same cam pahlawan hang jebat??? kah3

    1. tehr says:

      jangan hanya seperti ‘hang kebun’ :D

  13. gayahspears says:

    Jebat tak bersalah!!! Jebat bukan derhaka!!! hahahaha
    gayahspears baru je tulis kisah KauMy Profile

    1. tehr says:

      siapa yang menderhaka, gayah?

  14. syahrilhafiz says:

    hidup proton! hidup tuah!
    hidup pahlawan lagenda..;)

    1. tehr says:

      malaysia boleh!

      1. suri says:

        Melaka bandaraya bersejarah

  15. rizuanismail says:

    jgn bertambah lagi ‘pendekar’ di jalan raya sudah la.. :D
    rizuanismail baru je tulis kisah ChurpChurp Dah MerengMy Profile

    1. tehr says:

      satu kebimbangan yang munasabah

  16. matdin says:

    proton org dah hehe

    jemput ke sini ye
    matdin baru je tulis kisah Sambungan Malam Dan SiangMy Profile

    1. tehr says:

      esok2 ada proton durian, cempedak, langsat… :D

  17. ProfHariz says:

    Bila saya melihat jenama proton pahlawan melayu.. Saya merasa sangat bangga.. Bila pahlawan melayu mula dihargai… Mungkin nanti akan ada jenama kereta proton Tun Sri Lanang, Tok Janggung dan etc.. Dan bila lama-lama maka hasillah pula seniman-seniman kita.. Proton P Ramlee. Proton Sudirman.. :)
    ProfHariz baru je tulis kisah Maal Hijrah 1432H – Peristiwa Penting Dalam MuharramMy Profile

    1. tehr says:

      proton sudirman mesti kecil molek je, kan?

  18. sud@is says:

    Tahniah proton jenama pahlawan melayu satu penghurmatan….
    dal semua diatas…..
    pilih Hang Smart
    sud@is baru je tulis kisah Kenapa MerempitMy Profile

    1. tehr says:

      hang smart ni sapa pulak ni, bro?

  19. zik says:

    ada lagi satu ..hang tertinggal… hang lekuk… majalah ujang tuh..hehe
    zik baru je tulis kisah Cara untuk merawat cirit biritMy Profile

    1. tehr says:

      hang lekuk pun ada ke, bro :D

  20. Norgadis says:

    Salam,
    Kalau dapat kereta free, saya tak kisah proton jebat atau proton tuah, dua2 saya mau hahaha…

    1. tehr says:

      kalau free, saya mahu semua :D
      [ada tamak sikit]

  21. zulkbo says:

    salam..
    yang lain saya tak kesah bab
    kereta proton ni…cuma harganya
    biarlah munasabah…tu je..

    1. tehr says:

      betul tu, bro
      jangan la mahal sangat
      banyak benda nak beli dengan duit gaji yang ada

    2. suri says:

      bro mmg hrga kereta mula2 je mhal lama2 turun gak tpi mkn masa lah huaa…
      suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

  22. kulanz says:

    aku belum terdaya lagi nak beli semua panglima tu..
    kulanz baru je tulis kisah Jawapan Kenapa Memilih Profesion KeguruanMy Profile

    1. tehr says:

      sama la ngan aku
      memang tak mampu nak beli sekarang ni

  23. Ali ridha says:

    Niat dihati
    ingin memiliki
    namun apakan
    daya aku
    tak mampu membeli.

    hehehe………
    Ali ridha baru je tulis kisah Sebak lihat Kepala putus duaMy Profile

    1. tehr says:

      boleh mula buka tabung dari sekarang, bro

  24. Hadi Rofiee says:

    Pertama kali tengok proton tuah, wow! hebat. Sesuai dengan jiwa muda aku. Memang terbaik. :-)

    Proton jebat, tak ingat pula. Ada entah?
    Hadi Rofiee baru je tulis kisah Asal-usul perkataan DUITMy Profile

    1. tehr says:

      memang sesuai dengan orang muda
      boleh ambil stu nanti, bro

      1. Hadi Rofiee says:

        Pernah saya bergurau2 sesama rakan, kalau ada duit 1 juta tunai, tak tahu nak beli kereta mana, semuanya best. :D

        Moga Proton & Perodua terus maju. :-)
        Hadi Rofiee baru je tulis kisah Asal-usul perkataan DUITMy Profile

        1. tehr says:

          banyak tu 1 juta
          mintak sikit :D

      2. suri says:

        bentuk mmg cun luran baru mesti dpt sambutan byk lum cuba bwk lgi heeee
        suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

  25. cikmin says:

    better beli proton tuah lah kalau camni kan teh…
    cikmin baru je tulis kisah Kung Pao ChickenMy Profile

    1. suri says:

      mmg beli akan sllu hampir tuah jer hee
      suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

  26. Cik Yam says:

    sy pling suke hang tuah..nmpk mewah:)

  27. farah says:

    memang mewah kereta ni..huhuhu
    farah baru je tulis kisah Juara Sehati Berdansa Sein Dan Nana Sah Cerai Talak 1My Profile

  28. mijie says:

    proton jebat jelmaan lancer GT juga, hehe aku memang minat giler design proton jebat tu
    mijie baru je tulis kisah Pulang ke kampungMy Profile

    1. tehr says:

      nanti ambil satu
      lambat lagi nak keluar tu

    2. suri says:

      cam ada desing lur negara hrp akan dpt sambutan tggi nnti
      suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

    3. suri says:

      hebat memikat klu kena dg warna terang mmg memukau dri jauh
      suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

  29. suri says:

    setiap hasil kluran adh yg terbaik
    suri baru je tulis kisah 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Fail SulitMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge