Program Guru Penyayang

Mr Tehr sendiri secara peribadi belum pernah terlibat dengan Program Guru Penyayang. Tapi Mr Tehr biasa melihat guru-guru berdiri di pintu pagar sekolah menyambut kedatangan murid-murid ke sekolah. Bersalam, bertanya khabar atau membetulkan tali heher atau tudung murid.

Waktu pulang pula, sekali lagi guru-guru beratur menghantar pelajar pulang. Mereka diingatkan agar datang lagi ke sekolah besok hari. Itu pun kalau besok bukan hari cuti. :D

Kisah pelajar Prasekolah Mrs Tehr…

“Pagi tadi tak dapat salam dengan Cikgu kat pagar,” tiba-tiba Amin bersuara.

“Kenapa?” cepat je mulut Siti bertanya.

“Cikgu tu tak ada!”

“Aku tahu. Cikgu tu cuti. Kena darah tinggi.” teka Salim.

“Hoi. Cikgu ada la tadi,” kata Ahmad.

“Mana ada. Cikgu tak ada.” Amin meninggikan suara.

“Ada. Aku bersalam tadi. Cikgu pakai baju putih.”

“Itu Pakcik jaga la!”

“Ha ha ha”

Pelaksanaan Guru Penyayang adalah bertujuan agar guru mengamal dan membudayakan sikap kasih sayang di sekolah.

TehrDemikian kisah 'Program Guru Penyayang' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


21 Comments

  1. Cik Siti says:

    Kalau di sekolah anak Cik Siti memang dah ada dah
    Cik Siti baru je tulis kisah Kenangan Yang Tidak Boleh Dilupakan (Maktab Adabi Muar)My Profile

  2. dja@sishaza says:

    Kat sini pun dah buat …Turn saya dah lepas bulan Januari dulu lagi. Macam tu pun boleh orang cakap yang cikgu2 ni tak ada kerja banyak kan Mr TehR … :(
    dja@sishaza baru je tulis kisah PASAR SEHARI WANG KELIANMy Profile

  3. hafizmd says:

    Terima kasih buat warga pendidik. Memang jasa pendidik amatlah mulia. Hanya Allah saja mampu membalasnya.

    Cikgu2 mmg biasanya ramah dan suka senyum kecuali cikgu disiplin..hehehe
    hafizmd baru je tulis kisah Hoki:Keputusan Terkini Malaysia vs Ireland Cabaran Juara-Juara 1My Profile

    1. Cik Siti says:

      betul tu… dan bulan ni pun bulan untuk para pendidik kita
      Cik Siti baru je tulis kisah Kenangan Yang Tidak Boleh Dilupakan (Maktab Adabi Muar)My Profile

  4. Anuar says:

    Kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh guru-guru… Memang patut para pelajar menghargai mereka terutamanya ketika sambutan Hari Guru pada bulan mei ini… ;)
    Anuar baru je tulis kisah Rezeki Melalui Blog Sempena Cuti Hari PekerjaMy Profile

  5. sud@is says:

    Hebattt kalau cikgu sampai tera ni…thniah cikgu

  6. Pendidik2u says:

    Cikgu memang sayang anak2 murid…
    pagi2 kene jaga pintu pagar sambut murid dengan senyuman…
    Pendidik2u baru je tulis kisah Rancangan Pengajaran HarianMy Profile

  7. Hero Borneo says:

    tak lama lagi hari Guru..
    Hero Borneo baru je tulis kisah Isu GST Dari BorneoMy Profile

  8. syaa kena gi sekolah nanti.. Mr.Tehr ada tak nak buat lawatan ke mana2 ? saya boleh bagi servis dan pakej perlancongan baik..
    esok saya nak ke Jerantut jumpa Guru yang handle pelancongan..

    kalau ada boleh email saya spudin93@yahoo.com
    syaifuddin alias baru je tulis kisah Isteri Sihir Suami, Suami Balas Dendam Sihir IsteriMy Profile

  9. suri says:

    aha..anak murid nalurinya memang enak sahaja berbicara walaupun ayat untuk memberitahu dan maklum tapi dalam masa yang sama sempat lagi selitkan lawatnya di situ
    suri baru je tulis kisah Cara Membuat Apam Ice Cream CornettoMy Profile

  10. akubiomed says:

    Nampaknya guru-guru perlu menukar cara untuk mendekati pelajar generasi Y yang dikenali generasi Strawberry.
    akubiomed baru je tulis kisah Masjid terapung Masjid Selat MelakaMy Profile

  11. titan says:

    aku rasa tahun ni tak dapat banyak hadiah. haha..
    titan baru je tulis kisah Yakinkan mereka.My Profile

  12. Ismail N says:

    Susah juga nak definasikan ‘sayang’ ni bro. Cikgu sekarang, kawe admit lebih lembut dan caring dengan student. Akan tetapi cikgu dulu2 walaupun keras dan suka marah2, namun dalam hati mereka amat care pada murid2 mereka. Mereka push kawe dan rakan2 yg malas belajar dari tak de harapan ke mereka2 yg berjaya dalam akademik. Cuma in the end of the day, terpulang lah pada masing2 utk menilai approach mana yg sesuai utk murid/anak-anak.
    Ismail N baru je tulis kisah SANDAKAN, The Nature City of Malaysia: Land of Diversity and Conservation Part IIIMy Profile

  13. Manan Qayyim says:

    teringin jugak jd cikgu….:)
    bleh dpt title guru penyanyang … hihihi
    Manan Qayyim baru je tulis kisah Domain Terbaru, Berakhir dengan .PHOTOGRAPHYMy Profile

  14. AUC says:

    dah terbalik sekarang le
    patutnya murid meraikan guru
    tapi guru meraikan murid

    ni contoh pada program guru penyayang yg diadakan di sekolah sekarang cukup terkesan, guru terpaksa pergi seawalnya utk menyambut pelajar.. anak,suami isteri di rumah entah ke mana… pagi2 dah bersebut, ni dr pengalama….
    AUC baru je tulis kisah Rasulullah is my DoctorMy Profile

  15. Hafizul says:

    Haha..sempat lagi budak tu melawak ekk…bagus gak program macam ni..
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #88 – Statistik Pondok KecilMy Profile

  16. onlajer says:

    dulu selalu jumpa cikgu dekat pagar atas urusan kenapa lewat hahaha
    onlajer baru je tulis kisah Dapat Lagi Dari IkeaMy Profile

  17. Amru says:

    tanpa guru , siapalah kita sekarang ni, hmm rasa nak jumpa cikgu-cikgu masa belajar
    Amru baru je tulis kisah Semak Keputusan Peperiksaan Pegawai Penerangan 2014My Profile

  18. Logeswary says:

    Hadiah yang paling berharga kepada pendidik adalah melihat anak didikannya Berjaya.
    Logeswary baru je tulis kisah Keep Moving FORWARDMy Profile

  19. de engineur says:

    Baguih gak ada program mcm ni.

    Selamat Hari Guru buat semua cikgu2 di luar sana ya!
    de engineur baru je tulis kisah Advice to die-hard Windows XP users: Dump Internet ExplorerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun