Pilihan Raya | Serentak Atau Berasingan

Suruhanjaya Pilihan Raya [SPR] nampaknya sudah bersedia untuk menguruskan perjalanan Pilihan Raya Umum Ke-13 [PRU 13]. Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof berharap pilihan raya Dewan Undangan Negeri [DUN] juga diadakan serentak di negeri-negeri yang diperintah pembangkang. Setakat ini hanya Kelantan yang bersetuju untuk mengadakan pilihan raya serentak dengan PRU 13. Selangor dan Pulau Pinang mahu adakan berasingan. Kedah pula belum pasti.

pru ke 13

Tugas kita sebagai warga negara yang bertanggung jawab ialah keluar mengundi. Buat pilihan calon mana dan parti mana yang kita mahu sebagai wakil kita memerintah negara. Macam naik kapal terbang juga, hak kita untuk pilih sama ada mahu guna MAS, AirAsia atau Firefly. Pastinya kita mahu perkhidmatan yang terbaik dan boleh diharap, kan? Macam tu la lebih kurang maksud aku. :D

WILAYAH PERSEKUTUAN BN SERENTAK
TERENGGANU BN SERENTAK
PERLIS BN SERENTAK
PERAK BN SERENTAK
PAHANG BN SERENTAK
NEGERI SEMBILAN BN SERENTAK
MELAKA BN SERENTAK
KELANTAN PAS SERENTAK
JOHOR BN SERENTAK
SABAH PKR SERENTAK
SARAWAK BN BERASINGAN
SELANGOR BN BERASINGAN
PULAU PINANG DAP MOHON BERASINGAN
KEDAH PAS TENGOK KEADAAN

Mengenai pilihan raya nasional dan DUN yang akan datang nanti, agak-agaknya yang mana lebih bagus dan lebih perlu. Pilihan raya secara serentak atau berasingan?

TehrDemikian kisah 'Pilihan Raya | Serentak Atau Berasingan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


17 Comments

  1. Cik Siti says:

    yang penting kita dah bersedia
    Cik Siti baru je tulis kisah Resepi sambal ikan bilisMy Profile

  2. rain says:

    kali pertama merasa untuk mengundi. baru cukup umur . belia remaja :D
    rain baru je tulis kisah motivation and be creativeMy Profile

  3. hafizmd says:

    Nak senang, ambe rasa serentak. Nak susah dan suspen, asing.

    Apa2pun, terpulang pada negeri tu sendiri. Ada yg sudah congak strategi nak asing atau serentak.

    tunaikan hak kita sebijak yg mungkin =)
    hafizmd baru je tulis kisah Bola Sepak:Malaysia vs VietnamMy Profile

  4. Adehhh, kalau berasingan mmg menyusahkan rakyat sahaja.
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Latte @ Gloria Jean’s CoffeesMy Profile

  5. lepakk.com says:

    Nak buat berasingan? Takut le tu PR
    lepakk.com baru je tulis kisah Facebook Search Engine ?My Profile

  6. [...] urat leher, berkeras buku lidah - Tidak mahu mengalah. Musim pilihanraya nampaknya semakin dekat. Cakap-cakap politik semakin lebat. Kedai kopi semakin hangat. Maka, ambe [...]

  7. donnyien says:

    serentak la yang bagus, supaya keputusan pun keluar serentak keh2..
    donnyien baru je tulis kisah Gambar Dan Applikasi Terbaru iPhone 5My Profile

  8. irsah says:

    Takpe, kita tengok keputusan yang nanti.. harap tyidak menyusahkan rakyat… yang penting mengundi dan menjalankan kewajipan.
    irsah baru je tulis kisah Perolehan Trafik RM Blog Dengan Google Analytics MudahMy Profile

  9. onlajer says:

    asing memang asing , tapi kan lebih elok serentak
    onlajer baru je tulis kisah ONE PIECE – FRONT PAGE EDITION “CARIBOU’S”My Profile

    1. btul bro..leh jimat kos.. :)
      Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Hantu Drift : Drift KeretaMy Profile

  10. hatiputera says:

    kalau rasa mampu berkhidmat untuk rakyat dan negara buat sahaja serentak jadi rakyat tak pening kepala.
    hatiputera baru je tulis kisah Pelan YES 4GMy Profile

  11. serentak yg terbaik utk rakyat.
    Heran juga kenapa Pr nak asing2.
    mmg tak sabar menantikan keputusan PRU13
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Rumah Ku Syurga Ku | Jom Teropong Dari DalamMy Profile

  12. lewisdotmy says:

    ini adalah kali pertama aku akan mengundi
    lewisdotmy baru je tulis kisah iPhone 5 Dilancarkan 12 September 2012My Profile

  13. akubiomed says:

    Kalau berasingan ada peluang pulang ke pusat mengundi masing-masing. Kalau sebelum ini serentak tidak menjadi masalah.

  14. hafizrahim says:

    rasanya serentak lebih baik
    hafizrahim baru je tulis kisah Innocence Of Islam Wajib DihalangMy Profile

  15. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    saja gempak SPR tu
    permintaan mereka
    tak ditunaikan lagi
    senarai nama pengundi
    yang tetiba banyak je
    di setengah kawasan..

    kalau selangor mengundi
    tak sama masa..saya salah
    seorang yang akan mengundi
    di Selangor nanti :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Lagi Gambar Prince William Dan Kate Middleton Di MalaysiaMy Profile

  16. Dulu pun dah ada ura-ura nak buat PRU asing untuk negeri2 dikuasai PR tapi belanja dorg kena tanggung sendiri kot?
    Malaysia Coin baru je tulis kisah Selamat Hari MalaysiaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun