cahayacinta pondokkecil bayuk3nangan
tak kenal maka tak cinta
akubiomed pondokkecil apacerita
tehramuan

Peraturan Kemasan Diri Pelajar

Peraturan pakaian seragam sekolah telah banyak berubah sejak negara kita merdeka. Kalau dahulu pelajar lelaki memakai seluar pendek dan pelajar perempuan memakai skirt, sekarang telah bertukar kepada seluar panjang dan baju kurung. Warna juga telah berbagai, bukan lagi putih dan biru sahaja.

Sebelum cuti persekolahan lepas aku ternampak poster yang ditampal pada dinding tangga sekolah [laluan ini jarang aku gunakan]. Jadi aku ambil gambarnya untuk dikongsikan bersama di sini.

kemasan diri pelajar

Pakaian mencerminkan peribadi sesaorang. Pun begitu tidak juga semestinya yang berpakaian kemas itu mempunyai sikap dan sifat yang terpuji. Ada orang yang selalu mengambil kesempatan dengan berselindung / menyamar dengan pakaian mereka. Semestinya ramai yang telah tertipu dengan keadaan ini.

Pelajar lelaki memakai songkok
Di belakang surau dia menyorok
Di dalam tandas berkongsi rokok
Apabila ditegur dikata menyebok

Pelajar perempuan memakai tudung
Bukunya digalas kitabnya dijunjung
Berjalan tunduk kakinya tersandung
Tersilap langkah diri mengandung.

Apa-apa pun, adalah lebih bagus berpakaian lengkap menutup aurat, bukan berpakaian cantik tapi telanjang. Kan?

TehrDemikian kisah 'Peraturan Kemasan Diri Pelajar' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



37 Comments

  1. teacherJ says:

    nice pantun! two stanzas but contain deep meaning.

    ya. setuju bab baju2 ni.. outer appearance tidak semestinya melambangkan dalaman kita.. :)
    teacherJ baru je tulis kisah of SBE and our programme.My Profile

  2. dulu masa saya sekolah menengah, selalu tahan budak perempuan sebab tudung pendek dan kain singkat…

    haish.. kalau lelaki pulak sebab suka pakai belt dengan buckle besar..

    bukan susah sangat nak ikut peraturan pakaian.. sengaja je diorang ni.. kat luar tu nak pakai apa ikut suka hati la
    sabree hussin baru je tulis kisah Jadi Pengguna Bijak Dengan Kad PLUSMilesMy Profile

    1. tehr says:

      Masa sekolah memang macam tu, bro
      Saja je nak tunjuk protes tu

    2. chii says:

      trend kain singkat tu..mmg xleh lupa..dorang panggil trend punk kot..nnt nampak stokin..lum tgk lagi kasut yg dorang pakai..aduhai
      chii baru je tulis kisah 7 Perkara Yang Akan Saya Buat Sebelum MatiMy Profile

    3. kimmie says:

      psikologi manusia memang suka buat perkara yang dilarang :D
      kimmie baru je tulis kisah Lelaki Kacak mesti cuba aktiviti Water RaftingMy Profile

  3. nurmisnan says:

    teringat pula zaman sekolah rendah.. seronok sebenarnya jadi
    budak2 nih.. banyak memori best2.. hik3..

    aku pernah kena tangkap sbb pakai stokin putih belang2..
    geram betul… eeeeee….
    nurmisnan baru je tulis kisah 10 kebaikan minum susuMy Profile

    1. tehr says:

      belang2 memang sangat menarik perhatian tu

  4. Norizwan says:

    hehe best zaman sekolah dulu…suka fesyen seluar tempah yang dipakai untuk ke sekolah dahulu…ada poket rahsia untuk simpan rokok ueheuhe…

    1. tehr says:

      Wah, siap ada rahsia lagi tu
      Kalau cikgu suruh buka seluar, kacau juga tu, bro

    2. chii says:

      haaa.kantoi..mesti jarang kena tangkap ni..
      chii baru je tulis kisah 7 Perkara Yang Akan Saya Buat Sebelum MatiMy Profile

  5. LadyBird says:

    smg pkaian elok dpt mddk ht mnjd elok…
    LadyBird baru je tulis kisah Si Kerdil dan RezekinyaMy Profile

    1. tehr says:

      yups, tujuan sebenarnya tu

  6. floyd says:

    Tingkatan 1 dan 2 dulu, I pakai seluar pendek. Hehe nampak sangat I dah otai otai
    floyd baru je tulis kisah RM700 – Get your own accomodationsMy Profile

    1. tehr says:

      haha sangat mendedah aurat tu
      Sekarang juga masih tak salah kalau ada yg pakai seluar pendek

  7. titan says:

    siapa yang telanjang tuuu??
    titan baru je tulis kisah Komisen kedua dari BuatCoklat.comMy Profile

    1. tehr says:

      Ntah la.
      Menyusahkan mata orang je

  8. azura says:

    sekolah cantik murid pun comel
    guru tekun mengajar dan mendidik
    tanpa disiplin yang adil
    mungkin terjerumus di panas terik
    azura baru je tulis kisah Statistik Papan Kekunci Dot Com 2011/2012My Profile

    1. tehr says:

      Cikgu lelaki kacak
      Cikgu perempuan lawa
      Semoga dewasa kelak
      Jadi manusia berguna

  9. rahman says:

    dulu masa sekolah darjah satu aku di marahi guru sebab berseluar pendek, sebenarnya guru tu tak tahu yang ayah aku tak mampu nak beli seluar panjang.. sedihhhhhhhh. sekarang ni habis semua anak buah aku belikan seluar sekolah, baru puas hati aku :)
    rahman baru je tulis kisah Imam muda musim ke 3My Profile

    1. tehr says:

      Cikgu juga ada kelemahan, bro
      Ambil tindakan sebelum tahu sebab2 kejadian
      Harap2 aku tak berlaku demikian

  10. zulkbo says:

    salam..
    ha ha..merokok dalam tandas?
    kenangan lama mengusik jiwa
    bila di kenangkan..la la la :)
    zulkbo baru je tulis kisah Hari Kraf Kebangsaan 2012My Profile

    1. tehr says:

      Salam kembali
      Kenangan mengusik jiwa tu, bro
      Bila dikenang2 memang banyak yg tak sesuai yg telah kita lakukan

  11. Jebeng Otai says:

    lama dah x tgk buku peraturan ni… :)
    Jebeng Otai baru je tulis kisah Teknik Pelaburan Emas Lelaki KacakMy Profile

  12. zik says:

    dulu kesalahan rambut panjang..hehe…
    zik baru je tulis kisah Aku LELAKI KACAK wei!My Profile

  13. yas says:

    Zaman sekolah adalah zaman nak tunjuk hero…hehehe
    yas baru je tulis kisah KEPUTUSAN PENUH LIGA SUPER MALAYSIA – 17/03/2012My Profile

    1. chii says:

      ehem..slalunya..yg berkata itu..pernah dilakukan..betul kah :p
      chii baru je tulis kisah 7 Perkara Yang Akan Saya Buat Sebelum MatiMy Profile

  14. bijak bertutur otak sengal
    ucap perpisahan dengan welcome
    baju sekolah belum tertanggal
    asyik ponteng bermain videogame

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    foder hay silaj silawrap haylaj

  15. chii says:

    time chii skolah dulu..pelajar islam dan yang pakai baju kurung..diwajibkan pakai anak baju…pastu tudung wajib pakai walaupun sekolah methodist..dpt pengetua yang islamik..abih semua cikgu pun kena juga..

    tp ada sorang cikgu ni degil.da kena panggil ngan ustazah skalipun..dia wat bodo je..

    tp 2 thn lepas chii jumpa cikgu yg degil tu..alhamdulillah..da bertudung pun dia..
    chii baru je tulis kisah 7 Perkara Yang Akan Saya Buat Sebelum MatiMy Profile

  16. fiezaradzi says:

    mmg pakaian tak lambangkan seseorang tu.. tapi kalau dah tayang semua, apa lagi kita nak fikir?
    fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday #12My Profile

  17. eiela says:

    a’a sekarang berpakaian pun ibarat telanjang je kalau semuanya dok ketat sana, ketat sini. budak 6 tahun yang kata ayat saya taip tuh.
    eiela baru je tulis kisah Pengsan Sebab Terlalu BerpantangMy Profile

  18. akubiomed says:

    Zaman saya sekolah menengah terkenal seluar ketat dengan poket tampal. Selalunya guru disiplin main koyak seluar hingga ke pangkal peha.
    akubiomed baru je tulis kisah Pesta Buku Kelantan 2012 kembali lagiMy Profile

  19. kulanz says:

    Kalau budak sekolah rendah awal pagi masih kemas lagi… lepas rehat habis serabut semuanya..
    kulanz baru je tulis kisah Permohonan Maktab Perguruan KPLSPM 2012My Profile

  20. mie says:

    ingat lagi zaman sekolah rendah
    boleh pula ada pertandingan pelajar paling kemas bagi setiap darjah…
    wakil darjah lima, itulah gue..
    ahahhahaa
    mie baru je tulis kisah Kita Ditakdirkan Berpisah!! CONTEST!!My Profile

  21. Ladfe Amir says:

    masa sekolah rendah..masih trend pakai seluar pendek.
    tup2..ada sorang pelajar bertukar sekolah memakai seluar panjang.
    nampak mcm ganjil sgt.
    Ladfe Amir baru je tulis kisah Istinsyaq Petua Untuk Penyakit ResdungMy Profile

  22. fauzi says:

    wah, bagusnya pantun tu..
    nk share kat FB boleh?
    fauzi baru je tulis kisah Tuhan berikan aku cintaMy Profile

  23. kimmie says:

    bila pakai kemas macam ini kan nampak elok, orang pandang pun elok je nampak.
    kimmie baru je tulis kisah Lelaki Kacak mesti cuba aktiviti Water RaftingMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar