Penakut

Pakcik jaga berlari ke jalan raya dan kebetulan sempat menahan motosikal seorang polis.

“Tolong encik. Tolong!”

“Kenapa ni. Ada apa?”

“Ada hantu, encik.”

Polis tu terus je memecut motosikalnya, dan Pakcik jaga berlari di jalan raya, terus pulang ke rumah.

Ramai yang takutkan hantu, termasuk juga aku. Kalau giliran aku mengajar kelas tambahan malam, seriau juga rasa walau pun aku belum pernah nampak hantu. Dah pasti aku tak akan jauh dari kelas, sebabnya dalam kelas ramai budak-budak. :D

Aku sebenarnya setuju juga kalau guru-guru hanya bekerja 9 jam sehari. Tak ada la nanti aku kena ngajar kelas tambahan waktu malam dan tinggalkan anak bini kat rumah. Anak-anak dan isteri aku tu pun penakut juga orangnya, lebih lagi anak bungsu aku yang perempuan tu. Si abang dua orang tu aku tak kisah la.

Tinggalkan rumah hingga jam 11 malam juga bukannya boleh dibuat selalu. Tak selamat. Banyak kejadian kecurian dan pecah rumah yang berlaku. Pernah juga bila isteri ke sekolah di sebelah malam, aku bawa anak-anak temankan. Maklum saja, rumah kami bukannya sebelah pagar sekolah. Jauh!

Korang layan lagu ‘Penakut’ nyanyian Yuna tak? Sampai hari ni aku belum hafal lirik lagu terbaik AIM ke-18 ni. :(

TehrDemikian kisah 'Penakut' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


48 Comments

  1. titan says:

    kalau aku baru kahwin..memang aku takut tinggalkan bini aku sorang-sorang kat rumahh. haha..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 4 dari RO2.bizMy Profile

    1. chii says:

      heheh..mesti nak berdua je kan…pengntin baru ar katakan :p
      chii baru je tulis kisah Buatan ManusiaMy Profile

      1. Mus says:

        masa honeymoon tu
        Mus baru je tulis kisah Video Anak Pulau Yang CeriaMy Profile

    2. akubiomed says:

      Betultuh bimbang tinggalkan bini dirumah seorang diri. :-)
      akubiomed baru je tulis kisah Bermudik di Melaka River Cruise siri 1My Profile

    3. tehr says:

      hehe masa aku mula2 kawin dulu pun aku tak tinggal2kan suka hati
      berkepit je 25 jam :D

      1. Mus says:

        nah.. terlebih 1 jam.
        Mus baru je tulis kisah Air Paip Bersih Di PulauMy Profile

    4. dnoBiz says:

      estrogen dan testosteron, masih stabil lagi tu.., jadi pandai pandai la kawal hehehe :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Merapu Meraban – Tiba tiba Mood Merapu aku baik hari ni…My Profile

    5. Juan says:

      kelakar la ayat ko, hihiihi
      Juan baru je tulis kisah Isu Israel dan PalestinMy Profile

  2. padin says:

    hehe aku pun takut hantu, keh3.. tapi ada benda lain yg aku takut jugak, Jarum Derma Darah, wakakaa.. sampai sekarang aku tak pernah menderma, takut jarum oooo
    padin baru je tulis kisah Pertanian MenguntungkanMy Profile

    1. tehr says:

      aku juga belum pernah derma darah, din :D

    2. dnoBiz says:

      aku bukan takut hantu tapi hantu yang menakutkan aku…
      :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Merapu Meraban – Tiba tiba Mood Merapu aku baik hari ni…My Profile

  3. kempen ker nie? he he…
    keje 10 jam lah terus.. jgn takut ehhhh :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah FREE E-Book | How to Use Google+ For BusinessMy Profile

    1. tehr says:

      kempen sindir pesan ni, bro

  4. chii says:

    kalo jln sorang2..chii lagi takut kalo jumpa orang…daripada benda2 halus..at least kita boleh baca2 apa yg patut..tp kalo jumpa org besar..dia pegang..mmg x jadi pe..skali dijualnya kat siam…adoih..lgi takut

    1. tehr says:

      betul tu, chii
      kalau jumpa orang jahat, memang payah juga tu nak mengelak

    2. dnoBiz says:

      jangan nanti dah jumpa, terus lupa semua ayat… :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Isteri Muda – Tuah Tok Imam dapat isteri MudaMy Profile

  5. zulkbo says:

    salam..
    ada masanya saya pun
    boleh jadi penakut..saya
    paling takut tengok jenazah
    orang kemalangan..fobia
    boleh terbawa ke tidur
    zulkbo baru je tulis kisah Hari Graduasi Ilham : Ermm Makin Besar Anak AyahMy Profile

    1. surihati_ku says:

      erk org meninggal seb kemalangan mmg seram sejuk..byk baca doa,,
      surihati_ku baru je tulis kisah Suri!!! Ada Sahaja Kau IniMy Profile

    2. tehr says:

      salam kembali
      saya pernah bawa orang kemalangan ke hospital
      tapi kalau kemalangan maut, memang takut juga nak dekat

  6. LadyBird says:

    cikgu.. takutkan.. drive malam2 gi ngajar.. lepas tu fikir camne kalau tetibe ade ‘org’ sebelah kite time drive tu.. takut gila.. pecut laju2.. langgar semua bonggol..
    LadyBird baru je tulis kisah Cinta Yang IkhlasMy Profile

    1. tehr says:

      bulan lepas kami buat perkhemahan
      pastu, masa saya nak pulang dalam jam 12 mlm lebih gitu
      ada pulak member cerita pasal hantu kat jambatan dalam laluan saya
      kacau betul rasa :D

      1. LadyBird says:

        alhamdulillah selamat cikgu sampai rumah..
        kalau lady tu, mesti ajak org teman balik..
        LadyBird baru je tulis kisah Ujian Allah Itu IndahMy Profile

  7. surihati_ku says:

    sy tak hafal lagu tapi lahi lama2 saya ingt haa…
    surihati_ku baru je tulis kisah Backup Kerja Part TimeMy Profile

    1. tehr says:

      ingat lagu ahmad jais :D

  8. surihati_ku says:

    dulu dok umh kat kg masa mak ayh pi msjid sy okes je.tapi dok ipoh klu dia tak der rasa takut ada kot sb bukan dok negeri sendri..sb..kat kwsan perumahan saya bayk indon duduk..depa curi seluar dlm wanita pastu gantung2 dlm umh..

    kata jiran tertaggan yg nmpk…
    surihati_ku baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak BercakapMy Profile

    1. tehr says:

      orang gila tu, suri
      kalau ada bukti, elok buat repot je
      tak senang kita hidup seharian

  9. surihati_ku says:

    jgn tok cter hantu hee..baca doa2 pedinding diri..

    1. tehr says:

      tu la pasal, suri
      makin banyak pulak drama/filem hantu kat malaysia ni

  10. ada pengalaman kawan sebilik kena rasuk. kecut perut. sepanjang sem tak fokus. result paling ‘paling best’ sem tu… huhu .

    tapi Allah Maha Adil, sampai sekarang dengan member sebilik tu lah yang paling rapat. sangat kasih kat dia.

    dan masa kecil, rain pernah nampak hantu. sekejap cuma. muncul depan rain. sekarang hijab ‘kuat’..

    dengarnya, ramai yang bangkang pasal guru perlu bekerja 9 jam.

    1. tehr says:

      saya pun rasa macam payah je nak selesai
      kerja guru ni banyak berurusan dengan manusia [kanak2]
      bukan dengan kertas atau fail

  11. yas says:

    Takut perlu ada supaya tak takut terlampau2…tp berani pun ada hadnya supaya tidak terlebih berani sampai nyusahkan org lain nanti…hehehe…:)
    yas baru je tulis kisah Lotus Zero to HeroMy Profile

    1. tehr says:

      itu la yang semoleknya, yas
      biar sederhana sahaja

  12. ghost writer says:

    aku pun kekadang penakut gak..tapi lebih banyak tunjuk macam berani sangat.
    ghost writer baru je tulis kisah catatan pertamaMy Profile

    1. tehr says:

      kadang2 perlu juga tu, ghost
      kalau tak betul2 berani pun, biar nampak berani :D

  13. akubiomed says:

    Saya sudah berapa kali menderma darah masih lagi ada perasaan takut setiap kali jarum di cucuk dilengan. :-)

    1. tehr says:

      aku belum
      kadang hal2 macam ni perlu ada kawan sama2
      buat ambil semangat :D

  14. maza says:

    hahahaha..

    takut hantu adalah alasan munasabah dlm konteks hantu2 berkeliaran di sekolah.. hehehehe

    … dulu2 maza juga pernah gi kelas malam, banyak tak pergi dari pergi, sbbnya takut antoo kat pokok pisang sanun gak. ahaks..

    hehehehe
    maza baru je tulis kisah Memperkemaskan diriMy Profile

  15. Jai says:

    Teringat time kecik2 kat kampung masa mlm bulan puasa pegi masjid jalan kaki, ada je budak2 nakal nyakat termasuklah aku..ha3. Org kata bulan puasa syaitan kena ikat tapi perasaan takut tu tetap ada..
    Jai baru je tulis kisah Majlis Perkahwinan Syella Bersanding Seorang DiriMy Profile

  16. dnoBiz says:

    Rasanya sudah masanya tugas sambilan guru, seperti tugas pengkeranian dan aktiviti luar dari tugas asal di kurangkan
    dnoBiz baru je tulis kisah Rosak Akhlak – Kurung kekasih anakMy Profile

  17. nurmisnan says:

    Aku dah biasa tinggal sorang2 kat umah..
    perasaan takut tuh biasalah sure ada tapi
    masa sorg2 tuh ler kita beringat pd-Nya..

    Teringat masa mr. hubby out station, ada plak
    bunyi pelik2 aku dgr.. buat dek jer..
    nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat buah anggur segarMy Profile

  18. iwan delaroc says:

    kali ni tiada pantun ya
    iwan delaroc baru je tulis kisah pengabaian #16My Profile

  19. b3njy says:

    Biasalah kalau takut hantu … b3njy pun kekadang timbul juga rasa takut … tetapi kontrol mancho jeee … hehehe
    b3njy baru je tulis kisah KALAU BUKAN TAKDIRMy Profile

  20. Juan says:

    aii banyak betul org takut mlm ni yer, jgn takut bini sudah, hehehe
    Juan baru je tulis kisah Isu Israel dan PalestinMy Profile

  21. Norgadis says:

    Setakat ni belum pernah nampak hantu yang menakutkan, harap2 janganlah. Klu nampak, mungkin… mungkin takut juga kot…
    Norgadis baru je tulis kisah Pemberian Bantuan Persekolahan RM100 Di SMK MutiaraMy Profile

  22. Pacifista says:

    semalam baru jadi kes kecurian kat rumah kawan aku.habis rugi RM20k.kesian pulak aku tengok dia sekarang ni…
    Pacifista baru je tulis kisah Soalan Bocor SPM, Soalan Ramalan SPMMy Profile

  23. bEe says:

    skang mcm2 kes yg jd cikgu
    kena lbh hati2

    rasanya duk dalam @ luar umah serba tak selamat :-(

  24. bermain guli dengan cik uda
    naik basikal kayuh perlahan
    rasa takut memang ada
    semua itu mainan perasaan

    bila ditanya dia tak tahu
    telinga capang badan berbulu
    wahai hantu jangan lah kacau
    anak cucu tumpang lalu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy paint protection film
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  25. Mus says:

    sikit lagi mencecah 12 jam.. huhu…
    Mus baru je tulis kisah Video Anak Pulau Yang CeriaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun