Peluang Semak Arah Kiblat

Seperti yang pernah aku tulis sebelum ini, Waktu Istiwa dan peluang semak arah kiblat tahun ini ialah pada 18 Rejab 1434H bersamaan 28 Mei 2013 jam 5.16 petang hari Selasa dan sekali lagi pada 7 Ramadhan 1434H bersamaan 16 Julai 2013 jam 5.28 petang, juga pada hari Selasa.

Ketika mentari di atas Kaabah,
Waktu Istiwa tibalah sudah.

Mari menyemak arah kiblat,
Moga amalan beroleh berkat.

matahari atas kaabah

Menebas semak pagar dibuat,
Hajat bersama membuat kebun;
Peluang menyemak arah kiblat,
Hadirnya pula dua kali setahun.

Kepada rakan-rakan yang tidak sempat dan tak berpeluang semak arah kiblat pada 28 Mei lepas, molek sangat untuk mengambil kesempatan pada kali ini. Sebelum ke bazar ramadhan hari ini, elok sangat ambil masa sekejap untuk buat semakan.

Selamat berpuasa dan beramal untuk semua.

TehrDemikian kisah 'Peluang Semak Arah Kiblat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


23 Comments

  1. dah lama tak check arah kiblat ni. tapi sekarang pun matahari dah macam lari sikit arah terbit dia kalau nak banding dengan dulu. tu macamana ye?
    khairul asrol baru je tulis kisah MyKad Smart Shopper (MSSP)My Profile

  2. titan says:

    ha..sila semak ye..
    titan baru je tulis kisah Jobdirumah Payment – Kali ke 43 dan 44My Profile

  3. kakiblog says:

    kita perlukan satu tool untuk semak kiblat…sekarang sepatutnya lebih mudah.

  4. Sobri Mansor says:

    Jangan lupa semak….. Penting nih
    Sobri Mansor baru je tulis kisah Meroyan, Gila atau buang tebiat?My Profile

  5. boleh semak la petang ni..
    blackrosehunter baru je tulis kisah Jenis-jenis Email ScamMy Profile

    1. suri says:

      ayuh kita semak bersama-sama
      suri baru je tulis kisah MYR 115My Profile

  6. Cikgu Hairul says:

    Semak kiblat di rumah sangat penting. Seinci darjah kita terpesong, beratus kilometer kiblat kita tersasar.

    Bukan setakat kiblat, kompas dan gps kita pun boleh kita tentukurkan (kalibrate) sekali.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Rembrandt van Rijn, Sapa dia ni?My Profile

  7. hafizmd says:

    sama2 kita ambil kesemtapan dan peluang yg Allah berikan petang ni.

    Terima kasih cikgu berkongsi dan peringat diri
    hafizmd baru je tulis kisah Persiapan Super Power Harimau Malaya!My Profile

  8. Wan Fauzi™ says:

    semak arah kiblat menggunakan ilmu falak…
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Resolusi Ikatan Ulamak Muslimin Sedunia Terhadap Isu MesirMy Profile

    1. suri says:

      ilmu yang mesti kita ikuti
      suri baru je tulis kisah Jualan Pra RamadhanMy Profile

  9. hatiputera says:

    Semak jangan tak semak. semoga lebih berkat.
    hatiputera baru je tulis kisah Semakan Keputusan STPM Penggal 2 2013 Secara OnlineMy Profile

  10. suri says:

    saya mesti keluar rumah cari arah kiblat yang betul
    suri baru je tulis kisah Jualan Pra RamadhanMy Profile

  11. UmmiKami says:

    As salam.. :)

    Sentiasalah mencari arah kiblat yang tepat kerana masa sering berubah-ubah…..
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Bertarawih…My Profile

  12. hafiz says:

    kena semak kalau was-was
    hafiz baru je tulis kisah Misi menjahit baju rayaMy Profile

  13. papa mifz says:

    perlu disemak nih agar lebih tepat , macam den pun duduk rumah baru , so perkara macam nih perlu di ambil berat…
    papa mifz baru je tulis kisah Pakai dan Anda Akan Nampak Ikan Duyung…!!My Profile

  14. maza says:

    alamak cikgu, tak boleh nak buat pemeriksaan lah…

    di Kuala Lumpur sepanjang hari mendung awan berarak lalu..

    uhuk!.. huhuhu

  15. Mohd Shubhi says:

    Alahai ! terlepas pulak kesempatan semak hari ini. Hujan dan kelam kabut ambil anak di sekolah kemudian bergegas ke bazar ramadan membuatkan diri lupa…!
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Cabaran usahawan: Projek RM1 Billion!My Profile

  16. aduhai, dah terlepas.. baru je sempat baca blog bro..

  17. dja@sishaza says:

    Sayang sekali dah terlepas…em rasa rugi pula
    dja@sishaza baru je tulis kisah KENALI NAMA BAHAN DALAM PEMBUATAN BISKUT,KEK DAN PASTRIMy Profile

  18. AUC says:

    aduh terlepas la pulak huuhhu
    AUC baru je tulis kisah Muka Baru Blog AUCMy Profile

  19. Hafizul says:

    Dahhh saya dah semak dahhh..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #61 – Rezeki Beli Broadband BaruMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun