Paras Air Dan Suis Automatik

Masalah tangki dan tekanan air rendah aku dah ceritakan dalam entri Menara Tangki Air vs Tekanan Air Rendah. Sekarang ini ada masalah baru pula yang timbul. Aku sedang fikir bagaimana untuk hentikan pam bila paras air dalam tangki rendah atau kosong tanpa air. Pam tak boleh dibiarkan terus hidup dengan tangki kosong, boleh terbakar nanti.

paras air rendah

Ada sesiapa sahabat blogger yang boleh berikan cadangan apa atau bagaimana yang perlu aku lakukan untuk atasi masalah nak matikan pam air bila tangki kosong. Memang aku boleh saja ke belakang rumah dan tutup suis pam cara biasa tetapi kalau pam boleh on / off secara sendirinya lagi bagus, kan?

Air Kurang/Tiada = Pam Berhenti
Air Banyak/Ada = Pam Hidup

Asyik dok pikir hal ni, nak ngadap blog pun tak ada mood. Nak makan cupcake lagi la tak selera. Ha ha ha…

TehrDemikian kisah 'Paras Air Dan Suis Automatik' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


45 Comments

  1. zool says:

    Terlalu teknikal ni// tak tau nak jawab
    zool baru je tulis kisah Keputusan perlawanan hoki Piala Sultan Azlan Shah 2012 – Malaysia vs New ZealandMy Profile

    1. suri says:

      sy doa agar semua akan ok nnti ..
      suri baru je tulis kisah Bila Burung Cip..Cip Datang..My Profile

      1. tehramuan says:

        isyanya-allah
        pasti ada caranya nanti

    2. tehramuan says:

      tu la pasal aku tulis kat sini, bro zool
      nak cari idea ni

    3. Mus says:

      berpeluh juga memikirkan caranya
      Mus baru je tulis kisah UK Fun Fair 2012, Hiburan Musim Cuti Sekolah Di Kota KinabaluMy Profile

  2. akubiomed says:

    Kena cari sensor float switch yang boleh putuskan litar elektrik apabila air sudah penuh. Cuba tanya kedai yang jual pam air tentu mereka ada jual switch tersebut.
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – # Awak busuklah!My Profile

    1. Norizwan says:

      setuju kata bro ni…biasa camtu la bila berlaku….
      Norizwan baru je tulis kisah Cara mandian untuk kesihatanMy Profile

      1. suri says:

        cuba panggi org2 tahu bab2 ni mana tahu blh mmbantu
        suri baru je tulis kisah Bila Burung Cip..Cip Datang..My Profile

        1. tehramuan says:

          sebelum jumpa pakar, saya lebih suka godek2 dulu apa yang patut
          mana tahu boleh diselesaikan

    2. tehramuan says:

      ok. thanks, bro

  3. iza says:

    Assalam.. Biasanya buat cara manual je. Bila dah penuh, tutup.
    Kalau tangki atas, boleh try guna bebola timbul tu untuk tutup lubang paip.
    Terlalu teknikal ni…
    Apa pun, moga berjaya.
    iza baru je tulis kisah Barang Kemas vs Jam Tangan.My Profile

    1. tehramuan says:

      yups, tangki atas dengan bebola tu aku memang dah faham sangat caranya
      yang ni seperti terbalik dari proses

  4. titan says:

    wat manual ajelah. hehe..
    titan baru je tulis kisah Post Moterm – Himpunan Jutaan Belia 2012My Profile

    1. suri says:

      penat ar..
      suri baru je tulis kisah Hidup Mesti BerjalanMy Profile

      1. tehramuan says:

        manual boleh, penat pun tak la sangat
        cuma masih cari cara yang lebih mudah :D

  5. kene pki sensor bru sng..kat lelong pon ade jual..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Menewaskan GergasiMy Profile

    1. tehramuan says:

      nampak gaya memang sensor la kesudahannya

  6. kakyon says:

    tak reti nak komen..
    kakyon baru je tulis kisah pameran MITEMy Profile

    1. tehramuan says:

      hehe
      tak apa, kakyon

  7. suri says:

    mesrti ada cara utk selesikannya
    suri baru je tulis kisah Bila Burung Cip..Cip Datang..My Profile

    1. tehramuan says:

      yups, pasti ada caranya

  8. suri says:

    ingatkan musim bajir paras air akan naik huhu
    suri baru je tulis kisah Bila Burung Cip..Cip Datang..My Profile

    1. tehramuan says:

      haha
      sekarang ni musim kemarau :D

  9. kulanz says:

    biasa orang akan pasang water level sensor pada tangki untuk auto switch.. cari jenis yang kabel dia sesuai dengan kedalaman tangki..
    kulanz baru je tulis kisah Adira AF, Ombak Rindu, Live & ExclusiveMy Profile

    1. tehramuan says:

      sensor tu adalah pilihan sekarang ni, bro

  10. Juan says:

    saya dulu masa diploma buat projek benda ni la, kalau nak on off automatik kena guna litar elektrik seperti water level detector. boleh taip water level detector kat google pastu tekan image
    Juan baru je tulis kisah Pelan Rumah Impiana Casa Kluang JohorMy Profile

    1. tehramuan says:

      dah masuk peringkat diploma rupanya
      patut la aku pening semacam je nak buat :D
      TQ

  11. chii says:

    kalau chii pun sure x tau gak..kena tanya dari pakar la gamaknya
    chii baru je tulis kisah Cinta InternetMy Profile

    1. tehramuan says:

      cuba sendiri dulu sebelum jumpa pakar :D

  12. hatiputera says:

    gantikan suis power dengan micro switch dan letakkan agar selari dengan pelampung yang menandakan air dah penuh..bila air sudah penuh pelampung tu akan touching pada micro switch tersebut dan menyebabkan pam berhenti..
    hatiputera baru je tulis kisah TOP COMMENTATOR LELAKI KACAK MEIMy Profile

    1. tehramuan says:

      ok, aku faham yang tu
      apa yang aku mahu ni adalah proses yang terbalik
      ‘bila air kering, pam akan berhenti’

    1. tehramuan says:

      tak apa
      nanti aku cari sensor tu
      TQ

  13. rahman says:

    tolong baiki paip tak tahu.. tolong makan cup cake boleh lee hehe :)

    1. tehramuan says:

      haha
      kena baiki dan selesaikan ni dulu, bro
      selagi tak selesai, nam makan pun tak senang :D

  14. auc dot com says:

    baca je x berapa faham bende gini :)

    1. tehramuan says:

      tak apa
      singgah komen beri semangat juga sudah cukup bagus :D

  15. huh problem solving skill ni
    sabree hussin baru je tulis kisah 10 Sebab Blog Kita Gagal Menjana Pendapatan Secara OnlineMy Profile

  16. Mus says:

    kalau tak ada penyelesaian.. kena buat manuallah jawabnya
    Mus baru je tulis kisah Terkini!! Unduk Ngadau 2012 Dimenangi Melinda Louis (Daerah Telupid)My Profile

  17. Floyd says:

    Bro, boleh cuba salah satu drp cara ni:
    1) float switch (pemutus/pelengkap litar)
    2) level switch jenis rod atau probe
    3) ultrasonic level sensor

    Ketiga-tiganya berfungsi memutuskan litar (pam berhenti) bila tangki dah penuh dan melengkapkan litar (pam beroperasi) bila paras air rendah. Float switch paling murah dan ultrasonic sensor pula paling mahal. Kalau tanya saya, saya cadangkan guna float switch saja.

    Hope that helps.
    Floyd baru je tulis kisah Cuepacs wants upgrade for 50,000 civil servantsMy Profile

  18. Khairul DIY says:

    Macam FLOYD cakap. Pakai Float Switch.. Adalah terbaik bagi penyelesaian. Tapi kos nya agak mahal..

    Sy ada buat sendiri .. Hanya gunakan Switch yang ada dalam Brake Pump kereta. Bila paras air dah tahap minimum dia akan off.

    Cara buatnya kena creative sikit. Pakai rod atau paip PVC utk jadi penahan supaya tidak lari..

    Peralatan yg diperlukan

    1. Brake pump ( terpakai ) switch 2 biji.. Cuba tanya kedai baiki kereta ,.. sure diaorg ada..

    2. Paip PVC

    3. Gam

    4. Relay 2 Biji

  19. jamal says:

    guna float suislah paling senang, beli dan pasang, jenis bola timbul, ada 3 wire, brown black on semasa air penoh, dan brown blue on semasa air kurang, jangan guna jenis rod, banyak sikit cerita, susahlah kalau nak pasang, kalau bukan wiremen atau pomen. saya beli baru ni RM25.00 ja, kalau nak sembang cerita letrik bukan eletronik emel saya, jamal1544@yahoo.com

  20. matjaa says:

    bli float switch yang ada jual kt kedai elektrik….sambung kn wyr coklat dan itam untuk matikan enjin bila air kering….

  21. matjaa says:

    float switch rege dlm 30 ke 40 ringgit je

  22. TehR says:

    Masalah ini telah dapat diselesaikan.
    Terima kasih semua.

    Bagaimana aku selesaikan masalah ini?
    Baca di sini -> http://www.tehramuan.com/float-switch-untuk-tangki-air.html

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun