pondokkecil cahayacinta akubiomed
tak kenal maka tak cinta
dululainsekaranglain sudais-sudais apacerita
tehramuan

Pantun Selamat Pagi

Setiap pagi sebaik saja bangun dari tidur, benda apa yang pertama sekali korang capai? Tuala, berus gigi atau telefon? Aku sendiri akan capai telefon sebab nak tengok jam. Mana tahu masih ada masa untuk sambung tidur barang seminit dua lagi. :D

Pantun Selamat Pagi

Kadang-kadang ada isteri bekerja yang terpaksa bermalam di luar kerana bertugas di luar kawasan atau kerana berkursus. Jadi, untuk pasangan yang berjauhan ini, aku ada pantun khas untuk kaum isteri. Bolehlah nanti hantar pantun sms untuk suami tersayang.

Ayam jantan berkokok pagi,
Ayam betina sedang bertelur;
Semalam tidur saya bermimpi,
Kita bersama keluar berhibur.

Ayam jantan mengasah taji,
Ayam betina masih bertelur;
Hendak kuucap selamat pagi,
Sudahkah abang bangun tidur.

Ayam jantan terbang tinggi,
Ayam betina sedang bertelur;
Selepas mandi dan cuci gigi,
Janggut misai mesti dicukur.

Ayam jantan dah tidur lagi,
Ayam betina masih bertelur;
Budak-budak berikan mandi,
Kain baju hendaklah dijemur.

Aku nak tanya kalian lelaki kacak di luar sana. Isteri korang pernah hantar pantun sms ke bila sesekali korang berjauhan? Hah, tak pernah? Sama la dengan orang rumah aku. :D Tapi aku tahu, ada kaum isteri yang suka hantar sms pantun kepada suami mereka.

TehrDemikian kisah 'Pantun Selamat Pagi' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



57 Comments

  1. lunaticg says:

    Salam.
    Pernah tapi tak boleh jawab sebab rasa macam nak nangis. :D :D :D
    lunaticg baru je tulis kisah Coin collecting a very expensive hobby?My Profile

  2. chii says:

    chii pun capai h/p dulu..nak tgk jam..sebab mak slalu bsing2..slalu kata da lwat..adeih..

    kalo org umah x kasi..cikgu je la yg kasi..ehehe..ke slalu buat da ni kan
    chii baru je tulis kisah Wordless Wednesday #16 – AksiMy Profile

  3. rahman says:

    setiap kali bangun tido , aku sentiasa harap jam aku tu tak betul…….. batery rosak agaknya :)
    rahman baru je tulis kisah Jambatan Kampung Linsum, Rantau Negeri SembilanMy Profile

    1. b3njy says:

      Lain macam je maksud tu :D
      b3njy baru je tulis kisah GONG XI FA CAI – TAHUN NAGA AIR 2012My Profile

    2. hafizmd says:

      hehhe…rase macam jam tu cepat sangatkan?kan?
      hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8 Oh!My Profile

    3. iza says:

      ek..eh…sama la..
      tapi malangnya…masa untuk bangun sudah..
      iza baru je tulis kisah Wordless Wednesday #11: Strawberry Cameron.My Profile

      1. suri says:

        sok dtg sek.alasn sy demam..

  4. akubiomed says:

    Okay juga berbalas pantun dengan isteri. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Libas penangan Sepak takrawMy Profile

  5. shraqs says:

    Pantun tu tak pernah terjadi la takat ni. Kalau call memang tak pernah miss maunya 3-4 kali sehari :)
    shraqs baru je tulis kisah Facebook BedMy Profile

    1. hafizmd says:

      hehe…tu yg syoknye bila berjauhan =)
      hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8 Oh!My Profile

  6. dinar says:

    bangun pagi gosok gigi
    jgn lupa mandi sekali,
    walaupun berjauhan tanpa isteri,
    sms pantun mgkin lebih bererti!! hehehe
    dinar baru je tulis kisah Al-Quran bersadur emas RM170 juta dipamerMy Profile

  7. b3njy says:

    Uikk ! samalah kita cikgu 1st capai HP tengok jam mungkin ada masa sambung tidur seminit dua … kadang2 terlajak sampai 30 minit pun ada …. hahahaha :D

    b3njy baru je tulis kisah GONG XI FA CAI – TAHUN NAGA AIR 2012My Profile

    1. padin says:

      kadang bila sambung tidur tu, siap mimpi dah capai tuala dan berus gigi, sedar2 je atas katil lagi ekekee

  8. b3njy says:

    Sebenarnya isteri bukan tak nak hantar pantun tetapi tak pandai buat rangkap pantun :D
    b3njy baru je tulis kisah GONG XI FA CAI – TAHUN NAGA AIR 2012My Profile

  9. adele says:

    haha..tak habis lg pantunnya..anak2 cikgu pandai berpantun tak agknya? rugilah kalau tak turunkan bakat pada mereka… :D
    adele baru je tulis kisah Student Bidang Apa Paling Kuat Melaram?My Profile

  10. mie says:

    xpernah trima sms dari isteri juga..
    padahal xkawen lagi..
    heheheheheee
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #5My Profile

    1. rahman says:

      yang ni susah nak bangun , sebab dia suka mimpi indah indah :)
      rahman baru je tulis kisah Ini kedai Melayu Bukan Kedai MamakMy Profile

      1. suri says:

        mkwe mesti ada terima elah..haa

  11. maza says:

    wakakak.. sungguh cute pantun itew.. hahahah..

    ayam jantan bangun pagi
    ayam betina bertelur sehari
    matahari belum menjulang tinggi
    tarik selimut mimpilah lagi ..

    hehehe
    maza baru je tulis kisah Kerajaan Selangor Sampah: Kes Kajian Tasik Biru, Kundang, SelangorMy Profile

  12. zulkbo says:

    salam..
    yang nyata pagi ni
    masih bercuti kan..?
    selamat bercuti :)
    zulkbo baru je tulis kisah Lebuhraya Setiap Kali Musim Perayaan : Wordless WednesdayMy Profile

    1. suri says:

      ha,,teman nak bercuti neh haa.. molek bnar pagi2 layan teh panas secawan =)

  13. hafizmd says:

    setakat ni, takde pantun2…tapi syair2 rindu tu biasalah…hehehee
    hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8 Oh!My Profile

    1. fiezaradzi says:

      tak biasa pantun la.. haha..
      fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday #9My Profile

  14. suri says:

    berikan saya ketawa sekejap haaaaaa…aha.haaa

  15. suri says:

    saya hurm..lebih 10 kali htr sms yg sama dekat dia..sms masa kmi bericinta tu ar sallu sy htr klu dok jauh..tapi ayat dia sllu sy ubah2 sikit..klu ada pic katun ke kucing tu saya tak padam heee

  16. sud@is says:

    lamanya ayam tu bertelur

    ayam betina masih bertelur
    ayam jantan dah cari pengganti
    sms mungkin terhibur
    gmbar pengganti diri
    sud@is baru je tulis kisah Saling Bantu MembantuMy Profile

  17. Encik Mus says:

    untung kalau ada isteri disisi.. kalau malas bangun kena ceramah awal pagi
    Encik Mus baru je tulis kisah Soto Campur ‘Marvellous’ Di Restoran Sofa, SegamaMy Profile

  18. yas says:

    Bini aku tak pernah anto sms pantun…selalunya anto msg…”pi beli barang”!! hehehe
    yas baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Bakal Juruterbang TUDM…My Profile

    1. iza says:

      kah..kah..kah…
      biasa la tu..
      iza baru je tulis kisah Wordless Wednesday #11: Strawberry Cameron.My Profile

  19. Norgadis says:

    bangun pagi tengok jam kat dinding pas tu ambil tuala terus p bilik mandi…

  20. zool says:

    tak pernah.. eh memang lah tak pernah.. belum kawin la..
    zool baru je tulis kisah Wordless Wednesday # TauhuquaMy Profile

  21. fiezaradzi says:

    secara jujur mmg tak penah bagi pantun, cuma penah ayat2 sms, atau gurindam biasa2 je.. maklumlah, tak pandai nak berbahasa indah2 ni.. haha.. straight forward.. entahlah.. asalkan en suami faham…
    fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday #9My Profile

  22. iza says:

    Assalam…
    tak ada masa nak karang2 pantun ni..
    Terus call je…
    bunyi jam pun payah nak bangun, inikan pula bunyi sms….
    iza baru je tulis kisah Wordless Wednesday #11: Strawberry Cameron.My Profile

  23. Hairul says:

    mcm mane ye.. kalo dapat isteri yg suka berpantun….
    tak terjawab je pantunnya nanti.. he.he.he
    Hairul baru je tulis kisah Kekerapan mewarnakan rambut boleh menyebabkan kanserMy Profile

  24. mak lagenda says:

    mak tolong jwp soklan tu bg kaum lelaki yakni bg suamiku sendiri buleh?? Jwpan mak la yg paaaaaaling buleh dipercayai sbb ianya dtg dr yg tukang mengsmsnya tu kan..

    Jwpn mak is. TIDAK pernah sama sekali!! Klu mak sms pokcik mak dgn bahasa pantun2 tuh, rasanya mau kejung tergolek2 laki mak gelakkan mak kot! Hihihi..
    mak lagenda baru je tulis kisah DARI KLUANG KE GAMBANG!My Profile

  25. ghost writer says:

    tinggal kat bandar nih mana nak dengar ayam berkokok pagi-pagi untuk kejutkan dari tidur.nikmat seawal pagi tuh kadang dicemari dengan lagu-lagu yang agak keras.
    ghost writer baru je tulis kisah Apa yang lucu dengan kehidupan?My Profile

  26. kulanz says:

    samalah.. akupun tiap kali bangun pagi mesti capai HP dulu untuk matikan alarm atau tengok jam :D
    isteri aku tak pernah hantar sms pantun rindu-rinduan.. tapi kalau sms pantun untuk sambutan tertentu pernah juga.. tu pun bukan dia tulis sendiri.. cuma forward yg dah diterima.. adesss :D
    kulanz baru je tulis kisah Fenomena Ribut Solar Terbesar Mencipta Cahaya Utara yang MenakjubkanMy Profile

  27. hatiputera says:

    handphone akulah yang mengejutkan aku setiap pagi,,,,tak pernah lak berpantun sms dengan orang rumah,,,,
    hatiputera baru je tulis kisah Bumi dilanda ribut solar 2012My Profile

    1. kimmie says:

      kena la cipta pantun dulu sebelum tido…baru pagi tu boleh berbalas-balas pantun…hahahah
      kimmie baru je tulis kisah BBQ sempena cuti Tahun Baru CinaMy Profile

  28. padin says:

    hehe yang kelakarnya, ayam jantan dah siap berkokok, asah taji, terbang tinggi dan dah tidur semula da, tapi ayam betina dok bertelur je ekekee
    padin baru je tulis kisah Minta Tolong…My Profile

  29. eiela says:

    huhu lum kawin so tak pernah berpantun sms pg. tapi kan kalau bagi pantun rasanya mesti penerima lg liat nk bangun pagi diberi pantun indah2.
    eiela baru je tulis kisah Entri Tanpa GambarMy Profile

  30. Floyd says:

    Tak pernah sbab x reti nak buat pantun. Ehehe

    Bab bangun pagi tu, henfon yg I cari dulu…..nak matikan bunyi alarm yg bisingggg!
    Floyd baru je tulis kisah Happy Chinese New Year!My Profile

  31. ohcikgu says:

    isteri? tak pernah lagi.hehe
    ohcikgu baru je tulis kisah Aksi Panas Pelajar Sekolah menggadai nyawa..My Profile

  32. Ad-Dien says:

    wah dahsyat pantun yer,…akhi tehr memang pandai berpantun lah… :)
    Ad-Dien baru je tulis kisah Bab 1. BID’AH DALAM AGAMAMy Profile

  33. NikThoha says:

    Assalamualaikum dan selamat pagi encik tehr. pantun selamat pagi yang menarik untuk dikongsikan kepada orang lain. Saya masih takdak isteri lagi. tak pe boleh hantar kat kawan2 je dulu.. :)
    NikThoha baru je tulis kisah Guna Facebook Untuk KebaikanMy Profile

  34. Melatiqistyna says:

    Ahahaha… Sweetnye pantun tu…

    Kalau antr SMS, taip seringkas yg mungkin :D

    Betol tu, bangun pg brg pertama yg di capai, enpun…
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Work, Family, Health, Friends and Spirit…..My Profile

  35. Norizwan says:

    yep benar…setiap kali saya kalau outstation…orang umah hantar sms pantun…
    Norizwan baru je tulis kisah Burung pertama di dunia ada bulu hitamMy Profile

  36. kakyon says:

    akk pun capai phone sbb nk tengok jam..
    tak pernah berpantun sms dgn suami..24 jam ada depan mata..hehe
    kakyon baru je tulis kisah siapa copy siapa?My Profile

  37. Pettina26 says:

    Morning is the best hour of my daily activities and my best for it, Coffee.
    Pettina26 baru je tulis kisah Chamonix My Profile

  38. azura says:

    kekanda di sana adinda di sini
    jauh di mata dekat di hati
    ku kirim buatmu lagu Dafi
    Bila terasa rindu di awal pagi

    Ok tak cikgu…
    azura baru je tulis kisah Aku maafkan kamuMy Profile

    1. kimmie says:

      wah azura pun berbakat dlm berpantun nampaknya…boleh buat rancangan berbalas pantun macam ni :)
      kimmie baru je tulis kisah BBQ sempena cuti Tahun Baru CinaMy Profile

  39. kakyong says:

    henfon ade 1 jer.. jd tak de la nak sms ke apa.. hihikkk..
    kakyong baru je tulis kisah Baju Kebaya Terakhir Bapak [updated]My Profile

  40. jossette726 says:

    I love the view of a sun here, Its such refreshing to feel it.
    jossette726 baru je tulis kisah Oven repairs MelbourneMy Profile

  41. cik tom says:

    wow siap sms pantun lg..heee

  42. suri says:

    sy amat menyukai suasana seklah rindu bau angin nyam, rindu pd pokok kaktus sebalh sisi kelas kami..alahai…

  43. Yasmine27 says:

    I love waking up in the morning and feel the morning dew while sipping a cup of coffee.
    Yasmine27 baru je tulis kisah hand My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
Apa diharap kepada obor,
Dalam gelap tetap kabur;
Apa leh buat soalan dah bocor,
Nasi sudah pun menjadi bubur.
pantun
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar