Pantun Orang Sibuk

Nampak bersinar cahaya bulan,
Berkocak air berombak muara;
Sibuk benar dalam pandangan,
Hulu ke hilir tak buat apa-apa.

Menebas jalan mendaki gunung,
Membakar sabut asap menyala;
Penat badan duduk bermenung,
Juga kelam kabut tak buat apa.

TehrDemikian kisah 'Pantun Orang Sibuk' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


27 Comments

  1. Melatiqistyna says:

    Ahahahaha…. Sibuk dok ke hulu ke hilir je, buat2 sibuk gitu…. :D
    Melatiqistyna baru je tulis kisah WW #10 (Gara2 KL x ujan…)My Profile

  2. dinar says:

    walaupun sibuk berpantun juga,
    itulah adat kalau dah suka,
    terfikir pula masa dtg dari mana?
    buat apa yg kita suka, pasti rasa bahagia
    dinar baru je tulis kisah Ramalan harga emas 2012;My Profile

  3. PCL says:

    dari dula dah jadi budaya,
    ke hulu ke hilir tak buat apa,
    duduk depan pc lagi bahaya,
    kena maki baru padan muka.
    PCL baru je tulis kisah Tip Menampilkan Peribadi yang Hebat dengan Warna oleh Ustaz Ahmad ShukriMy Profile

  4. Norgadis says:

    Diam-diam duduk bertiga
    minum teh memang dah kena
    depan pc kira sibuk juga
    walaupun tidak kemana-mana.
    Norgadis baru je tulis kisah Gangguan Bekalan Air Di WP Labuan, 15 Januari 2012My Profile

  5. shraqs says:

    Ini memang minggu2 sibuk utk cikgu ni kan,.. maklum la sekolah kan baru bukak
    shraqs baru je tulis kisah Stop SOPAMy Profile

  6. eiela says:

    Kadang-kadang benda yg dah siap susun pun terasa serabut. Kena buat satu-satu dulu.

  7. padin says:

    hehe bro… boleh tukar jadi “penyibuk” tu ekekee
    padin baru je tulis kisah Apa Asal Kejayaan?My Profile

  8. akubiomed says:

    rumah kosong tinggal berhabuk
    Cik minah berbaju kebaya hijau
    mangaku diri sangat sibuk
    kesana kemari sebagai Langau

    1. yas says:

      Pehhh….ternyata bro akubiomed ju handal berpantun ehhh….caya la bro…:)
      yas baru je tulis kisah Keputusan Terkini Badminton Terbuka Malaysia 2012My Profile

      1. akubiomed says:

        Ye ker bro main hentam sahaja ini. :-)

        1. yas says:

          Hehehe…ok la tue…sbb ko berpantun tu yg aku pn nk cuba try test pantun gak….hehehe
          yas baru je tulis kisah Remaja 23thn Jana Pendapatan lebih 100K di Internet?My Profile

  9. yas says:

    menebas jalan mendaki gunung
    membakar sabut asap menyala
    Jangan suka hidup termenung
    Yang dikerja tak jadi apa….

    heheheh…cilok sikit dan hantam jer bro….:)
    yas baru je tulis kisah Batu Emas DiKg Melayu MajideeMy Profile

    1. nurmisnan says:

      wehhhh.. x blh jadi nih.. aku pun ada pantun balas.. kasi dgr ini..

      pokok ubi berbuah lebat
      cettt.. saper yang paling hebat?

      hahaha… oklah tuh.. janji pantu 2 kerat
      nurmisnan baru je tulis kisah Merawat sakit belakang dengan senaman QigongMy Profile

      1. yas says:

        Hahaha…mana aci sis…ko dah potong pantun aku jadik 2 kerat jerrr…:)
        yas baru je tulis kisah Batu Emas DiKg Melayu MajideeMy Profile

  10. zulkbo says:

    salam..
    realiti saya pun kesibukan nih
    nak ziarah blog kengkawan
    pun tak senang..
    zulkbo baru je tulis kisah Gambar MPV Toyota Avanza Baru 2012My Profile

  11. kimmie says:

    minggu sibuk utk sy juga, sbb assigment tak siap lagi huhuhh
    kimmie baru je tulis kisah Dato Siti Nurhaliza di History ChannelMy Profile

  12. nurmisnan says:

    Ini kelam kabut ada makna nih.. org kata apa
    mandi tak basah makan tak kenyang… hik3..
    macam pelik jer..
    nurmisnan baru je tulis kisah Merawat sakit belakang dengan senaman QigongMy Profile

  13. b3njy says:

    Emmm …. nak cuba faham pantun ni tetapi …. tak perlah kalau tak faham buat-buat faham je lah :D
    b3njy baru je tulis kisah CERITA SATU HARIMy Profile

  14. kakyong says:

    sejak anak dah bersekolah ni rasa x sempa nak dok lelama depan lappy..
    nak kata sibuk sgt tak lah juga..
    kakyong baru je tulis kisah Fridge Magnet dari EyriqazzMy Profile

    1. suri says:

      klu ada keje namanya sibuk..klu tak der keje plk tak sibuk tapi akan cuba pula cari kerja heee
      suri baru je tulis kisah Belut Elektrik Part IIMy Profile

  15. suri says:

    dalam banyak2 pantun,pantun ni yng bro tehr nulisnya pendek.sy baca tak puas huu..sb dah biasa bacanya panjang heee..tapi bukan bacaan smpi 2 harakah
    suri baru je tulis kisah Belut Elektrik Part IIMy Profile

    1. chii says:

      hehe..tu la pasal..cuma 2 rangkap pntun saja..mmg cikgu benar2 sibuk ni
      chii baru je tulis kisah Apa Yang Penting..KerjasamaMy Profile

  16. suri says:

    sy sibuk juga heee sibuk dg keje sibuk klr msuk blo orng heee..tapi jgn sibuk jaga tepi kain org tu mmg bermasalh namanya heee
    suri baru je tulis kisah Belut Elektrik Part IIMy Profile

  17. chii says:

    amboih..bz benar ya cikgu :p
    chii baru je tulis kisah Apa Yang Penting..KerjasamaMy Profile

  18. ikan siakap ikan kerapu
    dimasak bersama buah kana
    jangan kalut sibuk merapu
    tenangkan fikiran akal diguna

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip kereta semasa banjir

  19. amirulfaiz says:

    Hehe, setempek kena pada diri sendiri. Segan aku ditegur dengan pantun. :D
    amirulfaiz baru je tulis kisah Ambil darah sukarelawan.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun