Pantun Orang Gian

Naik kapcai tak pakai topi,
Ekzos menjerit sakit telinga;
Menggigil longlai tangan kaki,
Di ruang sempit di sudut masa.

Bawa kereta pandu perlahan,
Kereta lama jangan dibuang;
Mencuri masa nak lepas gian,
Mujur ketika memberi peluang.

Beca karat keliling kampung,
Roda bengkok tayarnya kempis;
Usah diharap nak cari untung,
Kalau seronok semakin nipis.

Kayuh perahu mudik ke muara,
Berdagang kapas ke Kuala Perlis;
Memang kutahu tak punya masa,
Sekadar melepas gian menulis.

Membuat rakit di musim banjir,
Air yang keruh turun melanda;
Banyakkah sedikit sahabat hadir,
Senyum berlabuh dalam gembira.

TehrDemikian kisah 'Pantun Orang Gian' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


38 Comments

  1. mie says:

    lepaskan gian ke?
    lama menghilang…
    eheheheee
    mie baru je tulis kisah Manisnya Selera Cik Siti Kota BharuMy Profile

  2. azura says:

    hadir saya menjenguk sahabat
    mengukuhkan persahabatan yang erat
    dalam masa senggang mahupun cepat
    semoga cikgu sentiasa sihat
    azura baru je tulis kisah KL Gangster 2 The BeginningMy Profile

  3. kimmie says:

    berlari laju mengejar bas,
    ingin pergi ke kota raya,
    cukupkah satu entri gian terlepas,
    rasa macam tak cukup saja
    :D
    kimmie baru je tulis kisah Santai: Pantun Gadjet ImpianMy Profile

  4. shraqs says:

    Memang tertunggu-tunggu jugak pantun dr tehr ni. Akhirnya menjelma jugak :)
    shraqs baru je tulis kisah Download NDrive Southeast Asia v11 GPS Navigation Untuk AndroidMy Profile

    1. suri says:

      mr teh awat sepi je kurang siht ker atau tak cukup tanga nak menanda buku2 anak2 murid ? =)

  5. hafizmd says:

    Pagi-pagi jenguk sini
    Kot-kot ada entri terkini
    Sudah lepas gian ku kini
    Pantun cikgu memang sensasi
    hafizmd baru je tulis kisah Projek Review Blog di Alexa.com BermulaMy Profile

  6. Senyum pagi senyum petang
    Harap dimaaf dosa kelmarin
    penyu lupa untuk bertelur
    Saya ne budak baru
    Ingrown Toenail baru je tulis kisah What Actually Causes Ingrown Toenail?My Profile

    1. Melatiqistyna says:

      Lain mcm je rima nye… Muahahaha
      Melatiqistyna baru je tulis kisah Astro & GurlMy Profile

  7. zulkbo says:

    salam..
    wahh..dekat seminggu menyepi?
    memang lepas gian lah pantun ini :)
    zulkbo baru je tulis kisah Wanita Bogel Mengamuk Dan Memecahkan Cermin Kereta (Gambar)My Profile

  8. rahman says:

    best la org seni.. kalau giant boleh berpantun :)
    rahman baru je tulis kisah Kedai Ikan Rakyat 1Malaysia (KIR1M)My Profile

  9. Melatiqistyna says:

    Hishh, ingat gian apa td… Hmfttt

    Lama menghilang, byk buku nak kena write ke.. Hehehe
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Astro & GurlMy Profile

  10. nurmisnan says:

    Lamanya merajuk.. saper nak pujuk.. hik3
    nurmisnan baru je tulis kisah Cara pakai tudung dengan betul – Ustaz DonMy Profile

  11. padin says:

    uittt bro.. dapat lepas gian sekejap jadilah.. pasni sambung buat kerja semula hehee.. apa kata orang? “Mengeteh” kejap, keh3
    padin baru je tulis kisah Mentaliti PrasangkaMy Profile

    1. suri says:

      ha mengulor cam ulak panjat atas pokok ker haaaa

  12. sud@is says:

    sibuk ya cikgu, minggu latihan sukan
    wpun begitu pantun jgn dilupakan
    untuk santapan kawan-kawan
    sambil minum teh secawan
    sud@is baru je tulis kisah Sudah RezekiMy Profile

  13. lazaac says:

    gian pada sesuatu yg positif tu bagus la… :)

  14. Norizwan says:

    gian-gian…akhirnya lepaskan jua….hehe
    Norizwan baru je tulis kisah Lelaki terkecil didunia telah diiktirafkanMy Profile

  15. akubiomed says:

    Saya 3 hari menghilang sekali hendak buat blog walking tuh dia lenguh. Tak apa perkena teh dekat sini dahulu. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Jangan ambil bukan hak kitaMy Profile

    1. suri says:

      saya bgtu heee aura hilang je nak taip masing dok awnag2 lagi ayat tu heee…

      ni mana yg ada cadangan tu baru buat entri heee..

  16. fuad ansari says:

    ingatkan isap dadah je leh gian..

    nak menulis pun, ada gian jugak rupanya.. (“,)
    fuad ansari baru je tulis kisah aNTaRa SeRiNGGiT & 10 RiNGGiT..My Profile

  17. ghost writer says:

    menulis pun boleh mendatangkan ketagihan. tapi aku kadang-kadang begitu lama untuk menulis semula. sekarang banyak habiskan menulis di goodreads untuk review2 buku.
    ghost writer baru je tulis kisah separuh tubuh masih dalam penjaraMy Profile

  18. suri says:

    klo dh rempit tu mmg tak sah ekzon mmg bingit tangkai telinga

  19. Juan says:

    saya akan tetap singgah dan hadir ke sini walaupun jarang. Ingat! jarang bukan bermakna lupa… :)
    Juan baru je tulis kisah Perbezaan Duit Syiling Lama dan Duit Syiling BaruMy Profile

  20. dagang hamba menukar haluan
    membawa sebakul penuh ceri
    gian menatap blog ramuan
    terus menulis komen diberi

    Sorry agak lama tak ziarah blog tuan hamba…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy pasang flash brake light

  21. Mus says:

    kalau gian menulis tu tak per bro..
    Mus baru je tulis kisah Mee Tauhu, Hidangan Istimewa Di SabahMy Profile

  22. kakyong says:

    beca karat lama dibawa ke pekan sari
    kakyong pun lama tak menyinggah ke mari
    kakyong baru je tulis kisah Jadi bodoh dan hilang jatidiri kerana dibomohkanMy Profile

  23. titan says:

    ni lepas gianlah ye..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 6 dari BidvertiserMy Profile

  24. iza says:

    Assalam…
    Lama tak nampak…
    sihat ke?
    iza baru je tulis kisah Tahun Lompat.My Profile

  25. kakyon says:

    kira gianlah ni ye..singgah kemari nak membaca entry..
    kakyon baru je tulis kisah buat ibu yang hamil..My Profile

  26. kulanz says:

    Aku pun baru lepas gian menulis malam ni.. 5 entri dalam satu malam… memang sibuk kebelakangan ni tak banyak masa menghadap blog
    kulanz baru je tulis kisah 3 Surat Dr Mahathir kepada IsraelMy Profile

  27. ‘gian’ pon leh wat modal entri..hehe

  28. zool says:

    Pantun gian ek.. Lepas gian lama tak berpantun ye?
    zool baru je tulis kisah Kejohanan Hoki Kelayakan Remaja Asia 2012 di MelakaMy Profile

  29. mancai says:

    ingatkan gian aper tadi… ni baru betul gian bertempat…

  30. lazaac says:

    gian pada sesuatu yg positif tu syukur la… jgn gian terhadap perkara2 negatif sudah…
    lazaac baru je tulis kisah Modenas Ace 115 Dilancarkan ModenasMy Profile

  31. yas says:

    5 hari bercuti jenuh aku nak melepaskan gian ke blog kengkawan…ni pun ada laie yg tak habis aku singgah lagi…welkam bek cikgu tehr…
    yas baru je tulis kisah Siri Pahlawan Islam – Umar MukhtarMy Profile

  32. maza says:

    saya cikgu!
    saya melaporkan diri cikgu!

    hehehehe
    maza baru je tulis kisah Jaki Jipang menunggang Yamaha RX-SMy Profile

  33. Jebeng Otai says:

    gian kreativiti :)
    Jebeng Otai baru je tulis kisah Nokia Pureview 808My Profile

  34. MENANAM HARAPAN KASIH BERTEMU
    NAIK ROKET PERGI KE BULAN
    GIAN BERBLOG MENAGIH ILMU
    MENCARI RAKAN SAHABAT TAULAN

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy balut cover door panel kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun