gosehat cahayacinta apacerita
tak kenal maka tak cinta
Cik Siti onlajer coretananuar

Pantun Buah-Buahan

Tak boleh aku nak bayangkan bagaimana agaknya kalau buah-buahan dibenarkan dibawa masuk ke stadium. Yang pasti, penuh bertabur kawasan tempat duduk dengan berbagai jenis kulit dan biji buah-buahan. Adegan yang paling tidak mahu dilihat tentunya acara membaling segala biji durian oleh penonton ke tengah padang. :D

Buah durian kulit berduri,
Isinya pula enak dimakan;
Dalam tumpuan di sabtu ini,
Piala malaysia jadi rebutan.

Jambu masak di hujung dahan,
Ada setangkai merah warnanya;
Bolehkah kelak negeri sembilan,
Cuba mengintai mengambil piala.

Buah langsat kuning mencelah,
Rambutan ciku belum berbunga;
Badan penat bersorak megah,
Hajat terengganu menjadi juara.

Kelapa muda gugur setandan,
Jatuh ke tanah masuk ke paya;
Bermain kita semangat sukan,
Menang kalah dijulang bersama.

Perlawanan akhir Piala Malaysia akan diadakan diĀ Stadium Shah Alam, Selangor pada 29.10.2011 [Sabtu] jam 8.45 malam. Wakil pantai timur, Terengganu akan menentang wakil pantai barat, Negeri Sembilan untuk menentukan siapakah sebenarnya yang layak bergelar Juara Piala Malaysia. Dah beli tiket?

TehrDemikian kisah 'Pantun Buah-Buahan' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.


tehr

76 Comments

  1. padin says:

    hehe, amik seat paling depan…. rumah sewa aku je la ekekee
    padin baru je tulis kisah Berotak LembuMy Profile

    1. tehr says:

      sama la dengan aku, bro
      tapi aku seat kat belakang je :D

      1. b3njy says:

        kalau seat belakang pastikan bawa teropong
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  2. tehr, semalam rain tak leh masuk sini langsung.. problem ke?

    rain tengok paper, tahu result terus he.. xdan nak p stadium
    rainbowcloudy baru je tulis kisah sonia, jangan tinggalkan aku!My Profile

    1. hafizmd says:

      rasanya bandwidth limit tu….

      makin ramai yg terjah masuh blog cikgu kita ni… terbaik!
      hafizmd baru je tulis kisah Final Piala Malaysia 2011 & Tiket MahalMy Profile

      1. padin says:

        tulah kata kat cikgu,
        suruh besarkan lagi rumah cikgu ni hehee
        pengunjung dah makin ramai tu :D
        padin baru je tulis kisah Berotak LembuMy Profile

        1. tehr says:

          dah, bro
          aku dah tukar plan semalam
          harap2 cukup la nanti

          1. Mus says:

            harap lepas ni .. orang tak terkandas di depan pintu rumah lagi..
            Mus baru je tulis kisah Sassi-Brix Organic Tea Untuk Raja KomenMy Profile

            1. tehr says:

              harap2 macam tu la, mus

          2. surihati_ku says:

            ha, nak mintak gak daging qurban klo tuan rumah nak bgi hiii..
            surihati_ku baru je tulis kisah Manfaat Poncho Untuk Ibu Dan Si ManjaMy Profile

          3. Pacifista says:

            berapa ko tambah bro?hehe :p
            Pacifista baru je tulis kisah Download Video Maharaja Lawak Mega Minggu 1My Profile

      2. tehr says:

        memang benar tu, bro
        kehabisan…

    2. tehr says:

      semalam bandwidth habis la, rain
      sedih betul

      1. b3njy says:

        pepatah ada mengatakan langit tak selalu cerah tetapi bagi si rain dia dah gembira semula kerana langit tidak selalunya mendung..
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  3. kakyong says:

    tak tau la berebut tv dgn suami ke nanti.. dia ni kadg nak tgk bola.. kdg2 buat x tau jer.. :p

    tp tiket kan main mahal erkkk. tgk kat rumah jer lah..
    kakyong baru je tulis kisah WW (5) : Buku Zoo by FikriMy Profile

    1. tehr says:

      kita sorak kat rumah je, kakyong
      sambil minum dan makan keropok

      1. b3njy says:

        ataupun sorak kat kedai mamak sah mamak bagi diskaun 50% makanan dan minuman kerana sorakkan kedainya
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  4. zulkbo says:

    salam..
    ermm..tiket dah habis..
    kita menonton di TV1
    je lah jawabnya..
    zulkbo baru je tulis kisah Terengganu vs Negeri Sembilan : LIVE Final Malaysian Cup 29-October-2011My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      yups, sediakan bekal banyak2 :D

  5. chii says:

    erk..buah durian? karang x pasal2 ada insiden berdarah plak nnt..lagi2 kalo pasukan kalah..ehehe..

    semlm pun chii x leh nak usha2 sini gak..nasib baik arini da ok =)
    chii baru je tulis kisah GilaMy Profile

    1. tehr says:

      tajam duri durian tu kan, chii

      1. b3njy says:

        nampaknya FAM kena upah FRU jaga stadium RELA tak sanggup kena baling buah durian
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  6. yas says:

    Pas tu campak kulit pisang lak dlm stadium…pehhh mau jenuh player lari sambil dok ngelak terpijak kulit pisang tu…hehehe
    yas baru je tulis kisah SiteLink dari Google – YastroOnLine dan Kedai TenetMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      baik punya lenggok

      1. b3njy says:

        harap penonton mempunyai kesedaran sivik final nanti
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  7. surihati_ku says:

    saya suka buah buah tempatan..klu buat jus mmg sedap di tambah plk dgn ais ketol hiii
    surihati_ku baru je tulis kisah Selamat Menyambut Hari Kanak-Kanak Sedunia Part IMy Profile

    1. tehr says:

      jus?
      suka karot susu je

      1. Mus says:

        hihi terbayang durian dibuat minuman..
        Mus baru je tulis kisah Jom Jelajah Jepun Bersama AirAsiaMy Profile

        1. b3njy says:

          Mamak ! teh tarik limau satuuuu !!!
          b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

      2. yas says:

        Hehehe, kalau aku bro…aku kapor je semuaa….
        yas baru je tulis kisah SiteLink dari Google – YastroOnLine dan Kedai TenetMy Profile

      3. surihati_ku says:

        karot susu.ingt sorg pensyarah saya suka minum ni.klu nak mula kelas dia suruh budak kmi bli air tu utk dia hee..mmg memori btullah bila ingat pensyarah tu hee…
        surihati_ku baru je tulis kisah Usia Baligh Layak Sertai PerangMy Profile

  8. surihati_ku says:

    suka jambu batu gak klu bt jud mmg terbaik rasa sebatain mmg ori dulu masa hamil megidam air jambu batu heeee..wawa…
    surihati_ku baru je tulis kisah Selamat Menyambut Hari Kanak-Kanak Sedunia Part IIMy Profile

    1. tehr says:

      ramai yang suka jus jambu batu ni, suri

      1. b3njy says:

        bolehke stop cerita makan dan minum ni … b3njy dah nak terliur dan ni ..
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  9. surihati_ku says:

    suka pertandingan apa sahaja asal baik2 jer tapi klu bab permusuhan ,tak paus hati tiket tu bagai adei pening gak pala nak setelkannya huuu
    surihati_ku baru je tulis kisah Manfaat Poncho Untuk Ibu Dan Si ManjaMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      jangan la ada orang beli tiket sebab nak tengok penonton bergaduh
      kan?

      1. b3njy says:

        di thailand krisis banjir di malaysia krisis tiket …
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

        1. surihati_ku says:

          ha dua2 ada krisis yg tersendiri alahai..mmg mslah tak akan hbis punya
          surihati_ku baru je tulis kisah Kellies Castle Bhg IIIMy Profile

  10. dinar says:

    terengganu lawan negeri sembilan,
    bermain pula di stadium shah alam,
    kalah menang adat permainan,
    tapi muncul juaralah yang diidam-idam….
    betul ke tehr pantun saya tu…
    hehehe
    dinar baru je tulis kisah Harga emas makin TINGGI minggu depan??My Profile

    1. tehr says:

      kalah menang adat permainan
      nanti terengganu muncul juara
      tikit mahal penonton kempunan
      aku dah pasti di rumah sahaja

  11. fiezaradzi says:

    buah betik banyak khasiatnya,
    buah tempatan lain tidak kurang juga,
    harapnya pasukan terbaik akan jadi juara,
    tiket mahal, duduk rumah tgk tv saja..

    hehe.. harap pemain dan peminat tunjukkan semangat kesukanan yg terbaik.. sokong mana? kena sokong suami yg sokong terengganu
    fiezaradzi baru je tulis kisah Entry Tanpa KataMy Profile

    1. hafizmd says:

      buah betik dalam peti
      kalu habis pakat beli lagi
      terima kasih sokong pasukan ni
      baru senang rase hati
      hafizmd baru je tulis kisah Final Piala Malaysia 2011 & Tiket MahalMy Profile

      1. tehr says:

        na na na gganu kite :D

    2. tehr says:

      buah rambutan sudah masak
      patah dahan gugur ke tanah
      yang menang jenuh bersorak
      bermuram pula pasukan kalah

    3. b3njy says:

      ramai sokong tggnu ni … B3njy nak sokong N9 lah …
      b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  12. hafizmd says:

    buah betik buah duriang
    duku ciku langsat rambutang
    piala malaysia jadi rebutang
    insyaAllah penyu tersenyum girang
    hafizmd baru je tulis kisah Final Piala Malaysia 2011 & Tiket MahalMy Profile

    1. tehr says:

      pantun gganu ni, bro :D

      budok hite make koci
      duduk make tepi sekoloh
      ore klate gigit jari
      red worriors doh kaloh

  13. hafizmd says:

    cikgu tehr, ada sedikit ralat di atas

    perlawanan akhir akan berlangsung di stadium shah alam

    terima kasih :D
    hafizmd baru je tulis kisah Final Piala Malaysia 2011 & Tiket MahalMy Profile

    1. tehr says:

      dah diperbetulkan
      terima kasih, bro

  14. ghost writer says:

    ah,cakap pasal durian nih memang tak leh kalah kalau takat makan sebijik kendian sendawa.paling lekeh,5-6 bijik!
    ghost writer baru je tulis kisah khayalan tingkat tinggiMy Profile

    1. tehr says:

      lepas tu tidur tak berbaju sebab kepanasan :D

      1. auuu bestnyer tgk haha.
        rainbowcloudy baru je tulis kisah some feeling can’t explain by wordsMy Profile

    2. b3njy says:

      rupanya ghost ni peminat durian juga … kalau makan durian jangan lupa jiran sebelah yer … siapa lagi kalau bukan si joshua …
      b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

    1. tehr says:

      go go gganu! :D

      1. b3njy says:

        nah..nah..nah..nah..nah..nahhhh gganuuu kiteee !
        b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

  15. sud@is says:

    freezerkan buah durian
    keluarkan 1/2 jam pastu makan rasa aiskrim

    harap tak blackout
    sud@is baru je tulis kisah Hidup Perlu DiteruskanMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      aiskrim perisa durian
      terbaik dari peti ais :D

    1. tehr says:

      hehe
      dah musim bola
      tapi aku tak mahu tajuk pasal bola :D

  16. Juan says:

    untuk final saya sokong terengganu, huhu
    Juan baru je tulis kisah Death of Gaddafi | Kematian GaddafiMy Profile

    1. tehr says:

      yeah! gganu kite!!

  17. Mus says:

    buah durian mmg sedap…
    tapi tak boleh bawa masuk stadium dan hotel..
    Mus baru je tulis kisah Binaan Lama Yang Wajib Dilawati Kalau Ke SandakanMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      satu stadium nanti bau durian

  18. puteri says:

    Buah duku buah langsat
    Entry hamba tentang RazakSAT

    hehehehehhe
    puteri baru je tulis kisah apa selepas RazakSAT?My Profile

    1. tehr says:

      razaksat ni… apa ni, puteri?

  19. b3njy says:

    Alamak cikgu … bukan tak beli sebab tak minat tetapi minat kat stadium kedai mamak … hehehe
    b3njy baru je tulis kisah THE GIANT – coming soonMy Profile

    1. tehr says:

      mamak lebih popular kat mlaysia ni
      memang ramai yang layan kat kedai mamak
      stadium terbaik dan paling santai di malaysia :D

  20. Norgadis says:

    Buah durian bawa ke stadium
    mari dimakan bersama teman
    pasukan lawan nampak tersenyum
    lantas ku baling kulit durian

    pantun jahat hehehe…
    Norgadis baru je tulis kisah Kacang Belibit Atau Kacang BotolMy Profile

    1. tehr says:

      haha
      awas, nor
      ada polis kat belakang tu! :D

      makan isi durian
      kulit letak tepi
      datang pula teman
      kopek sebiji lagi

  21. nurmisnan says:

    bayangkan kalau kulit durian tuh ada kat stadium
    bahaya noh…. stand by pakai helmet. hik3
    nurmisnan baru je tulis kisah Khasiat bunga zucini dan buahnya baik untuk kesihatan mataMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      penonton digalakkan pakai helmet kalau ke stadium :D

      1. surihati_ku says:

        ha ok gak tu cadangan yg bagus
        surihati_ku baru je tulis kisah Pandanglah Wajah MerekaMy Profile

  22. akubiomed says:

    Hanya menonton di depan TV bersama famili :-)

  23. anak itik memakan sagu,
    mati seekor makan mengkudu,
    Negeri sembilan negeri terengganu
    sama hebat sama beradu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    Sound for breeding lembu pejantan
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge