cahayacinta akubiomed pondokkecil
tak kenal maka tak cinta
bayuk3nangan apacerita onlajer
tehramuan

Pantun Balik Kerja

Balik kerja waktu petang,
Tunggang motor pakai topi;
Jumpa dia orang tersayang,
Hidangkan kuih dengan kopi.

Balik kerja waktu malam,
Pandu kereta mata ngantuk;
Terpandang dia dalam kelam,
Masak gulai setengah periuk.

Balik kerja waktu pagi,
Naik bas bersesak-sesak;
Nampak dia tak bangun lagi,
Anak-anak tidur berselerak.

Selamat pulang dari kerja untuk semua. Aku ni masih lagi bercuti. :D Hati-hati memandu, jaga keselamatan kita, jaga keselamatan orang. Rakan-rakan yang menggunakan kenderaan awam pun kena hati-hati juga. Elakkan diri dari kena ragut atau kena samun.

TehrDemikian kisah 'Pantun Balik Kerja' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



44 Comments

  1. padin says:

    hehe bro cuti lagi lama dari aku kan, hee aku 17 baru start cuti, :D
    padin baru je tulis kisah Nostalgia : SaudaraMy Profile

    1. tehr says:

      aku dah mula nak rasa boring dok rumah ni
      huhu
      sejak cuti hari tu
      dah beberapa kali juga aku ke sekolah :D

      1. suri says:

        cam tu bukan cuti namanya heeee
        suri baru je tulis kisah Hatiku Rentan SeribuMy Profile

    2. akubiomed says:

      Rakyat Selangor bercuti Isnin ini bagi mengantikan hari keputeraan Sultan Selangor jatuh pada hari Ahad.

      1. surihati_ku says:

        skrg bab2 cuti kita dah tu hari apa patut cuti hee…klu vietnam dema mmg susuh nak cuti rentan kerja jer hee..
        surihati_ku baru je tulis kisah Hatiku Rentan SeribuMy Profile

  2. yas says:

    Waaa…sumer dok cuti lagi….x gi round2 ke tehr?
    yas baru je tulis kisah Cara Dapatkan Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia RM500My Profile

    1. tehr says:

      tak tau la
      rasanya tak ke mana2 kali ni
      huhu

      1. surihati_ku says:

        ipoh best gak, pi zoo taiping heeee
        surihati_ku baru je tulis kisah Bukan Sebarang TajamMy Profile

  3. LadyBird says:

    dia tu sape? isteri ek?

    bestnye cikgu dpt cuti lama..
    lady dpt cti dua hari jerk :(
    LadyBird baru je tulis kisah Manfaat Positif BerwudukMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      siapa pun boleh, lady
      tapi bagi saya… isteri la :D

  4. amirulfaiz says:

    Yeah, cantik sekali pantun balik kerja. Huhu, bahagia sekali dihidang kuih dengan kopi. :)
    amirulfaiz baru je tulis kisah Abah tak sihatMy Profile

    1. tehr says:

      kadang2 tak ada kuih, bro
      hanya kopi kosong je :D

      1. yas says:

        kopi kosong klau time hujan2 pon sodap bro…:)
        yas baru je tulis kisah Cara Dapatkan Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia RM500My Profile

        1. tehr says:

          yups
          asal jangan kopi sejuk dah laa :D

    2. surihati_ku says:

      saya takder cuti..heeee cuti mak suka2 tu blom tentu d luluskan…

      tapi bab keje sy kena bt semua bos cuma tandatangan jer ahaliii
      surihati_ku baru je tulis kisah Bukan Sebarang TajamMy Profile

  5. best betul balik kerja .. ada org sambut..
    siap masak lagi… kuih .. gulai… sonoknya….
    Petua Emak Hot baru je tulis kisah Petua menegangkan payudara atau buah dadaMy Profile

    1. tehr says:

      kesian juga kalau isteri bekerja, kan?
      masing2 letih pulang kerja
      tapi, boleh saja beli kuih kat gerai :D

  6. Miss Yati says:

    Kalau balik kerja orang jemput tu yang paling best. hehe..

    1. tehr says:

      haha
      memang paling best tu
      pergi kerja pula ada orang hantar :D

  7. zulkbo says:

    salam..
    alahai..pantun buat orang bekerja erk?
    untungnya jadi guru..masih bercuti kan?
    zulkbo baru je tulis kisah Bantuan Rakyat RM500 ( BR1M) : Jangan Menipu Kalau Tak Mahu Masuk PenjaraMy Profile

    1. tehr says:

      salam
      untuk siapa2 je yang balik kerja :D

  8. Amirez says:

    selamat bekerja buat mereka yg bekerja. yg cuti lagi selamat bercuti terutama bro tehr ;)
    Amirez baru je tulis kisah Gambar Gerhana Bulan 10 Disember 2011My Profile

    1. tehr says:

      selamat2
      rasanya besok kena gi sekolah la
      masih ada kerja yang nak dibuat

  9. b3njy says:

    Waktu pulang kerja malam hari itu kebiasaan bagi kebanyakaan orang macam si benjy juga.
    b3njy baru je tulis kisah PANDUAN SEO DAN RAHSIA UNTUK BLOGSPOTMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      ada yang pulang kerja malam
      ada yang kerjanya memang sebelah malam

  10. b3njy says:

    Balik kerja waktu petang ramai juga sebab kat KL jam 5 ptg dah sesak semua lebuhraya dan jalan biasa tak payah nak cakaplah.
    b3njy baru je tulis kisah PANDUAN SEO DAN RAHSIA UNTUK BLOGSPOTMy Profile

    1. tehr says:

      aku memang lemah semangat kalau time petang ni
      letih dalam kereta mengalahkan letih kat tempat kerja

  11. b3njy says:

    Balik kerja waktu pagi yang jarang orang alami melainkan security dan kerja ada shift malam. Masa balik kerja mesti line clear punya kalau kat KL.
    b3njy baru je tulis kisah PANDUAN SEO DAN RAHSIA UNTUK BLOGSPOTMy Profile

    1. tehr says:

      orang kerja balik pagi ni memang jarang terlibat dengan kesesakan
      tapi aku tak pernah kerja syif macam ni

  12. b3njy says:

    ketiga-tiga waktu balik kerja tu Benjy dah rasa cuma waktu malam boleh dikatakan 70% sepanjang waktu bekerja 16 tahun 20 % waktu petang dan 10 % waktu pagi.
    b3njy baru je tulis kisah PANDUAN SEO DAN RAHSIA UNTUK BLOGSPOTMy Profile

    1. tehr says:

      agak2 masa kerja yang mana lagi best, bro?

  13. b3njy says:

    Tetapi ungkapan terakhir tu penting “berhati2 dijalan raya” dan selamat bercuti kepada cikgu sekeluarga. (Rugi tak jadi cikgu dulu … antara kerjaya yang banyak cuti …. dan cuti tahun berlambak lagi ……hehehe) :)
    b3njy baru je tulis kisah PANDUAN SEO DAN RAHSIA UNTUK BLOGSPOTMy Profile

    1. tehr says:

      senyum pulak aku ni :D
      tapi ada juga ketikanya perlu kerja tak kira masa
      yang dapat hanya letih je

  14. nurmisnan says:

    wahhhh.. cuti panjang nampak brother..

    Orang bercuti pun harus hati2 juger yer… hik3..
    Itu kalau kat rumah, cuba2 ler resipi baru tuh.
    nurmisnan baru je tulis kisah Bulan penuh hari kedua 11 December 2011My Profile

    1. tehr says:

      memang seronok cuti ni
      tapi kadang rasa juga boringnya kalau lama sangat

      resepi? tahu masak telur rebus je :D

  15. tian says:

    hoho..lamanya cuti..tak gi jalan memana ker??
    tian baru je tulis kisah Komisen ke 29 dari Paid-to-Promote.netMy Profile

    1. tehr says:

      aku memang nak gi juga
      tapi poket dok halang ni
      huhu

  16. zool says:

    terbaik.. siap berpantun lagi.. memang malas nak masuk keje..
    zool baru je tulis kisah Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dijual?My Profile

    1. tehr says:

      aku ni tak tau la
      dah cuti panjang2 ni
      nak mula habis cuti nanti ntah macam mana

  17. madah cinta surat layang
    ditulis cantik terus terbayang
    bila isteri pandai layan
    balik kerja hati riang

    Budak kecik kena terajang
    kena perut terus pengsan
    Poket kosong Cuti Panjang
    Duduk rumah tetap bosan

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    pemasangan ladam kuda

    1. tehr says:

      kena perut terus pengsan
      empat hari tak sedar diri
      duduk rumah tetap bosan
      seperti tikus tak ada gigi

  18. ghost writer says:

    masuk keje paling lambat
    balik keje paling cepat.

    haha.
    ghost writer baru je tulis kisah yang tidak dijelaskanMy Profile

  19. Norizwan says:

    semalam cuti, buat ker juga…part time…
    Norizwan baru je tulis kisah Kisah janggut di zaman Rasullullah S.A.WMy Profile

  20. Mus says:

    tak sabar balik kerja jumpa anak isteri…
    Mus baru je tulis kisah Saya Suka Sayur-Sayuran KampungMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar