Pantun 10 Kerat | Kering

Pokok bunga tanam keliling,
~Dalam kotak baja dah habis,
~~Malam semalam terlupa beli,
~~~Hendak ke kedai panas terik,
~~~~Menunggu saja masa berlalu;
Apabila idea sudah kering,
~Tentu tidak boleh menulis,
~~Bukanlah mudah dipaksa jadi,
~~~Kelak hasilnya tidak menarik,
~~~~Orang membaca tentu jemu.

Sakit kepala rasa pening,
~Dalam peti ubatnya habis,
~~Mahu diminta pada siapa,
~~~Hanya dinding di kanan kiri,
~~~~Bila jatuh diri berseorangan;
Apabila hati semakin kering,
~Payah sekali mahu menangis,
~~Bersabar serta timbang rasa,
~~~Hanya mementing diri sendiri,
~~~~Semakin jauh tersimpang jalan.

TehrDemikian kisah 'Pantun 10 Kerat | Kering' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


61 Comments

  1. kakyon says:

    rangkap pertama tu macam terkena kat akk aje.memang akk tanam bunga keliling rumah..kebetulan baja pulak habis..cuma tak boleh pergi beli sbb hujan..hehe

    1. b3njy says:

      Naik kereta lah kak kalau tak pun pakai payang … tentu tak basah :D
      b3njy baru je tulis kisah KEKALAHAN MALAYSIA VS BAHRAIN PADA 5 FEB 2012 ADA UNSUR-UNSUR RAHSUAHMy Profile

    2. suri says:

      haa..hujan kasi mari…payunglah di bawah pepohon kak yon heee

    3. hafizmd says:

      mcam janji2 pulak yer…hehehe
      hafizmd baru je tulis kisah Benarkah cinta itu buta?My Profile

  2. zool says:

    memang terbaik. pantun banyak kerat ni.
    zool baru je tulis kisah Jual keychain ,topi dan capalMy Profile

    1. suri says:

      klu byk kerat sama2 dpt merasa heee

  3. lazaac says:

    first time jumpa pantun 10 kerat… :p

    1. iza says:

      Assalam..
      Sama la, tak pernah jumpa..
      iza baru je tulis kisah DSLR Terbaru Dilancarkan.My Profile

      1. suri says:

        lain dri lain ni cikgu tehr yg ajar heee

  4. padin says:

    hee.. tak terfikir pulak pantun 10 kerat nih,
    tapi cubaan bro memang tak mengecewakan..:D
    padin baru je tulis kisah Ponteng KuliahMy Profile

    1. b3njy says:

      Bukan calang2 orang boleh buat ni … pantun tahap2 PHD je boleh lawan ni :D
      b3njy baru je tulis kisah KEKALAHAN MALAYSIA VS BAHRAIN PADA 5 FEB 2012 ADA UNSUR-UNSUR RAHSUAHMy Profile

      1. hafizmd says:

        kirenye, cikgu tehr kita boleh masuk kategori pkar bahasa dah ni…mmg terbaik!
        hafizmd baru je tulis kisah Benarkah cinta itu buta?My Profile

  5. kimmie says:

    ini kali pertama baca pantun yg begitu byk kerat nye.
    kimmie baru je tulis kisah Santai: Percutian di Kota Kinabalu – 1My Profile

    1. b3njy says:

      Tehr terlupa nak kerat-keratkan tu yang panjang sangat tu :D
      b3njy baru je tulis kisah KEKALAHAN MALAYSIA VS BAHRAIN PADA 5 FEB 2012 ADA UNSUR-UNSUR RAHSUAHMy Profile

  6. azura says:

    bila waktu kita sibuk
    lupa blog juga facebook
    kering idea tanda mengantuk
    atau sudah sangat teruk
    azura baru je tulis kisah Cara melamar wanita menurut IslamMy Profile

    1. b3njy says:

      Perghhh ! … ayat power pantun ni …

      haa … apa lagi tehr … balas balik jangan menyerah kalau :D
      b3njy baru je tulis kisah KEKALAHAN MALAYSIA VS BAHRAIN PADA 5 FEB 2012 ADA UNSUR-UNSUR RAHSUAHMy Profile

  7. akubiomed says:

    Kesian kepada bro TehR. Nasib baiklah belum kering untuk berpantun pula. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah TNB e-Services memudahkan pemantuan pengunaan tenaga elektrikMy Profile

    1. yas says:

      Tu la bro…tengok baris mula je dah dpt msg yg nk disampaikan….seb bek cikgu ni handal dlm berpantun…
      yas baru je tulis kisah Video Pekerja KFC Menumbuk PelangganMy Profile

  8. anjangman says:

    Boleh dimasukkan dlm buku sastera tingkatan 4 ni utk kajian..
    anjangman baru je tulis kisah Saya Nak Hosting Percuma Pengendali BlogMy Profile

  9. b3njy says:

    Uiksss ! ini pantun kah apa ni ? … nampak macam 5 kerat … bila pakai cermin mata macam pantun 10 kerat … atau mungkinkah sajak ? … :D
    b3njy baru je tulis kisah KEKALAHAN MALAYSIA VS BAHRAIN PADA 5 FEB 2012 ADA UNSUR-UNSUR RAHSUAHMy Profile

  10. Amirez says:

    pantun 10 kerat ni macam mana ritmanya ye hehe.
    bait hati kering tu macam kena kat aku je huhu

  11. rahman says:

    perkataan kering ni.. kalau dah penghujung bulan agak ngeri sikit :)
    rahman baru je tulis kisah Digital Photo Frame Semakin PopularMy Profile

  12. orang buta sangat peka
    orang pekak selalu berjaga
    orang bisu boleh mengeja
    orang kudung berpada-pada
    orang gila selalu berduka
    pantun 10 kerat susah direka
    pantun 4 kerat bolehlah juga
    pantun 2 kerat senang aja
    pantun 1 kerat mana ada
    kita berpantun mana suka

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy wheel bearing kereta

    1. Melatiqistyna says:

      Fuhhh…. Bijok2…. Hehehe

      Teh, payah nak cr yg 10 kerat ni, nak buat rima tuh…

    2. iza says:

      Tak belajar sastera, maka tak tau nak reka pantun panjang2 macam ni…
      Terbaik ni..
      iza baru je tulis kisah DSLR Terbaru Dilancarkan.My Profile

  13. hatiputera says:

    sambil buat ramuan teh sambil buat pantun,, :D
    hatiputera baru je tulis kisah Video panas pekerja kfcMy Profile

  14. Burung merpati terbang miring,
    Datang kapal dari Naning,
    Bila hati sudah kering
    Jangan sampai idea jadi kering
    Shasha Catering baru je tulis kisah Metro Network, Moscow Yang Cantik dan UnikMy Profile

  15. Juan says:

    owh Pantun 10 Kerat, lagi tadi baca mcm pelik, hehe
    Juan baru je tulis kisah iQuran for Google AndroidMy Profile

  16. maza says:

    ALAMAK! maza pun sudah terkena sampuk idea menepu lah fulaks..
    kena mandi bunga ni.. hehehe
    maza baru je tulis kisah Teknik baru memberus gigiMy Profile

  17. shraqs says:

    Ha ha ha.. sudah lumrah jadi blogger,.. ada masa memang kekeringan ide
    shraqs baru je tulis kisah WordPress Untuk Android Update v.2.0.5My Profile

  18. nurmisnan says:

    bila sudah kering idea
    ambil bantal layangkan kepala
    esok boleh sambung semula
    jgn memaksa nanti krem jadinya.. har3..
    nurmisnan baru je tulis kisah Kebiadapan rakyat Perancis terhadap perempuan muslimah iniMy Profile

  19. adele says:

    berpantun tak kering idea pulak ye cikgu?hehe.
    adele baru je tulis kisah Kelantan VS Melaka = Selangor Juga Yang Best!My Profile

  20. lunaticg says:

    Susah tu kalau hati dah kering, nak bagi lembut balik makan masa yang lama.
    lunaticg baru je tulis kisah Poslaju or Pos ExpressMy Profile

  21. LadyBird says:

    cikgu.. lady x paham pantun ni..
    kalau pantun lbh dr 4 kerat die mmg nakmapk lain ek?
    LadyBird baru je tulis kisah Tafsiran DiriMy Profile

  22. Cik Siti says:

    pantun 10 kerat? wa… Cik Siti tak pernah cuba le…
    Cik Siti baru je tulis kisah Setia Di SisiMy Profile

  23. mak lagenda says:

    pantun 10 kerat?? Huhuhu..mmg surrender lah bab2 pantun memantun ni nampak gayanya klu lawan dgn tehr!
    mak lagenda baru je tulis kisah JADI BIDAN TERJUN DI MAJLIS MAULIDUR RASULMy Profile

  24. zulkbo says:

    salam..
    sesekali kena rehat juga Bro..
    kereta pun jalan 24 jam..jem
    jadinya..he he

  25. chii says:

    adeih..biar kering idea..tp jgn kering duit..ehehe..
    pantun 10 kerat? tp apa pun..chii prefer 2 ngn 4 kerat..:p
    chii baru je tulis kisah Menghadapi Kebingungan dan KegelisahanMy Profile

  26. sana sini kering
    tanah pun kering
    tehr idea kering
    tapi tetap basah dan bernas :)

    oh karutan apa ini?

  27. iza says:

    Tetap ada idea untuk mengarang kan…
    iza baru je tulis kisah DSLR Terbaru Dilancarkan.My Profile

  28. ciksembang says:

    saya mmg jeles dengan tehr .. idea kering pun boleh berpantun..
    ciksembang baru je tulis kisah Lepak MalamMy Profile

    1. hafizmd says:

      sayepun kak…rasenye byk kali jugak cikgu ‘terlering’ camni tp ttp berentri mantap sebegini
      hafizmd baru je tulis kisah Benarkah cinta itu buta?My Profile

  29. ciksembang says:

    minggu ni mmg kering.. sebab panas sangat.. mengarut jugak saya malam ni sudah
    ciksembang baru je tulis kisah Wishlist Bulan Mac /AprilMy Profile

  30. Hairul says:

    perghh 10 kerat tu pantunnya..
    bukan senang nak buat pantun 10 kerat nie kan en. tehr..
    Hairul baru je tulis kisah Cara menghilangkan jerawat paling mudah dan berkesanMy Profile

  31. Lux.12 says:

    Maybe there’s not to late to try these 10 pre-cut! Its seems great.
    Lux.12 baru je tulis kisah ppiMy Profile

  32. hafizmd says:

    bangun pagi gosok gigi
    jgn lupa ubat gigi
    bila idea takde lagi
    entri begini pun jadi
    asal ada entri berisi
    baru tak kosong kami di sini
    dua dua senang hati
    hafizmd baru je tulis kisah Benarkah cinta itu buta?My Profile

  33. dinar says:

    pantun 10 kerat..sudah advance ni…baru je nak pandai berpantun 4 kerat, cikgu dah tukar silibus!!!hehe
    dinar baru je tulis kisah Mengapa beli emas?My Profile

  34. Ad-Dien says:

    Assalamualaikum…

    wah pertama kali saya baca pantun 10 kerat…wujud ke ni?hehe

    dah macam sajak dan syair pun ada :)
    Ad-Dien baru je tulis kisah Hadith Maudhu’ 02: Tuntut Ilmu Dari Buaian Hingga Ke Liang LahadMy Profile

  35. hatiputera says:

    nanti tehr buat syair SEO pulak yer,,,
    hatiputera baru je tulis kisah Gadget terbaru nokia Lumia 800My Profile

  36. shameel says:

    saya pun pertama kali dgr pantun 10 kerat ni. Kering idea adakalanya seperit kering poket.
    shameel baru je tulis kisah Surat Terbuka Kepada Dato’ Dr Hasan AliMy Profile

  37. titan says:

    wahh..pantung 10 kerat maa..
    titan baru je tulis kisah Lelaki kacak sedang demam selsema.My Profile

  38. mancai says:

    tabik spring bro… lama tak jumpa pantun 10 kerat nie… huhuhuhu

  39. amirulfaiz says:

    Uih, tak tahu pula ada bentuk pantun sebegini. 10 kerat. Panjang betul.
    amirulfaiz baru je tulis kisah Joomla! DJ-Image Slider.My Profile

  40. mie says:

    wah!!
    dah kering kontang ni..
    heheheeeee
    mie baru je tulis kisah Bila Si Gadis Dibotakkan KepalaMy Profile

  41. Miss Yati says:

    Idea kering pun boleh berpantun macam ni. kalau tengah ada idea mesti lagi hebat.

  42. ghost writer says:

    sebab tuh sekarang nih aku amik masa yang lama utk siapkan entry.dah tohor sangat dah.
    ghost writer baru je tulis kisah separuh tubuh masih dalam penjaraMy Profile

  43. adeh kawe nak buat kerat pertama pon pening, ini 10 lagi tu..
    respect la bro :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Terukir Di Bintang – YunaMy Profile

  44. suri says:

    klu saya lupa nampk gayanya kena masuk kelas sastera balik nghe…

  45. ciksembang says:

    dulu2 tak minat sastera..dah tua ni minat lah pulak
    ciksembang baru je tulis kisah Our Soul Knot 19 tahun bersamaMy Profile

  46. Sya Isya says:

    kalau idea dah kering pun, tulis je, tapi jangan publish. Bila idea ada, edit ler, pastu publish. Pernah terbaca tips untuk menulis macam ni. Tetap menulis dalam apa jua keadaan .
    Sya Isya baru je tulis kisah CERITA KISAH INFO TERLARIS MASA KINIMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun