tehramuan

cahayacinta hafizmd apacerita
berita utama pondokkecil hairulafiz kakiblog

Pantai Sri Tujuh

sampan

Hari Jumaat adalah hari cuti hujung minggu di Kelantan. Banyak aktiviti boleh dibuat di hari minggu ni. Salah satu darinya ialah bawa anak-anak jalan-jalan ke pantai. Kalau tak mandi laut, dapat tengok laut juga dah dikira cukup menyenangkan hati.

sangkar ikan

Jalan-jalan ke Pantai Tujuh
Dari Tumpat bukannya jauh
Budak-budak membuat riuh
Sebelum suria mula berlabuh

Di teluk bersusun sangkar ikan
Di laut di sungai perahu nelayan
Di air di darat chalet kedapatan
Melelap mata merehatkan badan

Kampung Tujuh sangat permai
Berlabuh sampan di tepi sungai
Kelihatan jauh nyiur melambai
Jadi tumpuan sangatlah ramai

kg tujuh

Kata orang Pantai Sri Tujuh di Jajahan Tumpat, Kelantan ini terhasil daripada pembentukan tujuh teluk. Ketika cuti umum atau cuti sekolah, chalet di Pantai Sri Tujuh kepunyaan Majlis Daerah Tumpat memang sentiasa penuh. Sekarang ini makin banyak chalet persendirian dibina untuk menampung keperluan ini.

chalet di pantai sri tujuh

TehrDemikian kisah 'Pantai Sri Tujuh' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



43 Comments

  1. padin says:

    hehee kalau ada rezeki bertandang ke sana lagi, nanti bro tunju jalan, ya? :D
    padin baru je tulis kisah Minda KronikMy Profile

    1. tehr says:

      Boleh saja, bro
      Kecil kereta kancil, nissan vanette aku bawakan :D

    2. chii says:

      sama la gak..tgk dr gambar kelihatan menarik….ntah bila la chii akan berkesempatan ke kelantan lg
      chii baru je tulis kisah Susahnya kalau tak sedar diriMy Profile

  2. ProfHariz says:

    Pantai sri tujuh ? tak pernah dengar. Ada peluang boleh bertandang ke sana~
    ProfHariz baru je tulis kisah Gambar Lelaki KacakMy Profile

    1. tehr says:

      Nak kena cari peluang tu, bro
      Dari Kota Bharu pun tak juga jauh

  3. mie says:

    wah!!
    teringin nak ke sana..
    bila la ada peluang..
    ehehhee
    mie baru je tulis kisah First Outlet HiGOAT Meaty And Milky Kiosk At Alor StarMy Profile

    1. tehr says:

      Akan ada tu satu masa nanti
      Hehe

      1. mie says:

        harap2 begitu…
        dapat menjejak kaki pun dah rasa bertuah..
        eehhee
        mie baru je tulis kisah Jom Melawat Muzium Tentera Darat Port Dickson (Part 1)My Profile

  4. b3njy says:

    Benjy rasa semua area kat kelantan tu best bukan pantai tujuh je … dah lama tak makan makanan kelantan …. rindulah pula … :D
    b3njy baru je tulis kisah MALAYSIA VS SRI LANGKA 28 APRIL 2012 – PELUANG PERBAIKI RANKING FIFAMy Profile

    1. tehr says:

      Laksa kelantan ke, bro :D

  5. yas says:

    Apa yg menarik disini yer bro…leh citer sikit nanti…
    yas baru je tulis kisah Bekas Anggota TLDM Bakal Bukukan Pengalaman 72 Jam Terapung DiLautMy Profile

    1. tehr says:

      Aku pun tak pasti apa yang menarik kerana dah biasa sangat
      Tapi musim cuti memang penuh la
      Ntah apa yang mereka tengok
      Haha

  6. titan says:

    huhu..tak pernah aku gi pantai ni..
    titan baru je tulis kisah Bukan aku tak suka kena kiss..My Profile

    1. tehr says:

      Jemput singgah, bro

  7. hutan belantara sudah diredah
    memburu toman patin kelah
    Pantai Sri Tujuh tempat riadah
    bersama keluarga riang berkelah

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    pasang roof rack carrier atas kereta

    1. tehr says:

      Pakai baju merah
      Pelikat dari sumatra
      Kalau ke hutan sudah
      Singgah ke pantai pula

      1. azura says:

        hutan tak cemar pantai tak berusik
        pergi ramai-ramai baru tahu jalan balik

  8. azura says:

    Pantai Sri Tujuh Jajahan Tumpat
    Tumpat terletak di negeri Kelantan
    Destinasi pelancongan untuk dilawat
    Pelancong luar juga tempatan

    tak pernah dengar tempat ni cikgu
    azura baru je tulis kisah Keris Taming Sari WujudMy Profile

    1. tehr says:

      Kasutnya ada tali
      Diikat ketat-ketat
      Jom singgah sekali
      Pasti akan terpikat

      1. azura says:

        kalau ada sumur di ladang
        boleh saya menumpang mandi
        kalau ada umur yang panjang
        bolehlah saya singgah barang sekali

  9. Wah, bagus juga dapat ke pantai. Aktiviti begini amat kurang zaman ini. Al-maklumlah, pantai banyak tercemar dan jauh dari kawasan perumahan. Plus ancaman tsunami serta aktivit moden seperti tgk wayang dan Astro :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Amerika Kutuk Roket Korea UtaraMy Profile

    1. tehr says:

      Pantai ni memang laluan aku ke sekolah
      Cuma singgahnya je sesekali
      Hehe

  10. floyd says:

    tenang rasanya melihat reflection di air tu.

    Happy weekend, bro!
    floyd baru je tulis kisah 7.5MW Solar Farm in ThailandMy Profile

    1. tehr says:

      Sesekali keluar di hujung minggu
      Hehe
      Nak keluar selalu pun tak sempat juga

  11. Cikgu Hairul says:

    Assalammualaikum..
    Sempena tahun melawat Kelantan 2012 ni cikgu patut ambik peluang. Promosikan Pantai Sri Tujuh ni cukup-cukup. Deal la dengan beberapa orang pengusaha chalet. Heheheh
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah NgeriMy Profile

    1. tehr says:

      Yups, tahun melawat kelantan
      Jemput singgah ke kelantan

    2. chii says:

      owh..tahun ni kat negeri kelantan pula ke…okeh..baru tau >___<
      chii baru je tulis kisah Susahnya kalau tak sedar diriMy Profile

  12. Melatiqistyna says:

    Ya Allah cantiknya gambo2 tu, pandai cekgu snap yek… :)
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Pre Public Holiday – Happy BirthdayMy Profile

    1. tehr says:

      Tak juga cantik sangat
      Guna kamera biasa2 je

  13. mak lagenda says:

    Sian mak..x pernah smpai pantai nih..
    mak lagenda baru je tulis kisah UDANG GORENG MENTEGA ~ MAK BUAT BUTA!!My Profile

    1. tehr says:

      Boleh datang bila2 masa je, mak
      Besok hantar borang minta cuti
      Hehe

  14. iza says:

    Assalam…
    dekat rumah tok mertua…ada la dalam 2 kali kot pi situ…
    iza baru je tulis kisah Proses Pengubahsuaian Sedang Dilakukan.My Profile

    1. tehr says:

      Ooo dekat je ke?

  15. rahman says:

    semakin kayalah tokey chalet sempena tahun melawat kelantan .. good business ni…
    rahman baru je tulis kisah Kejohanan bola sepak Euro 2012My Profile

    1. tehr says:

      Harapnya macam tu la, bro
      Banyak juga modal nak siapkan sebuah chalet tu

  16. Di laut di sungai perahu nelayan
    Pantai Sri Tujuh nama diberi
    Tak pernah lagi sampai di Kelantan
    Akan ke sana juga di satu hari..

    Di air di darat chalet kedapatan
    Melelap mata merehatkan badan
    Satu masa nanti sampai di Kelantan
    Bleh kita jumpa Encik Teh Ramuan…..er kita kan jiran..

    hak..hak..
    Encik Bukit Besi baru je tulis kisah Cromok Reunion Thrashing KL Live CenterMy Profile

    1. tehr says:

      Pokok pauh berbuah lebat
      Pokok betik belum ditanam
      Jiran jauh jiran yang dekat
      Amat molek berjabat salam

  17. bolah tahan seni fotografi tehr. :)

    keindahan ciptaan Allah juga menenangkan hati dan fikiran kita
    rainbowcloudy baru je tulis kisah merah cuma satu dalam pelangiMy Profile

    1. tehr says:

      Seni orang kampung je, rain
      Hehe

      Kecantikan alam untuk manusia yang tahu menghargainya
      Yang tak tahu, mereka memang merosakkan alam

  18. budakserius says:

    Tak pernah ke sini lagik.

  19. eiela says:

    jalan petang-petang mesti best nih
    eiela baru je tulis kisah Percubaan Pertama Yang Tak MenjadiMy Profile

  20. first time dgar nama tmpat ni.. :)
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Proton Preve’ : Apa Itu ECS ?My Profile

  21. fiezaradzi says:

    tgk gambar ni, teringat pantai kat sabah. kena tambak macam tu jugak.. dekat je, sebelah jalan.. kat terengganu pun best, de pantai lagi..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Wordless Wednesday #14 – Ayam, oh Ayam!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge