Panas Musim Bola

Meja Dekat Pintu
Teh : Diam saja kawan kita hari ni. Panas ke?
Teh 0 : Aku tengah geram ni, jangan buat hal pulak!
Teh Ais : He he he. Apa kebendanya?
Teh 0 :
Benda mamanda. Dalam sehari kalau mereka tak buat aku panas tak boleh ke? Cuba la kamu fikir kalau ada otak. Macam mana aku nak makan, kalau tak ada duit?. Ingat aku boleh makan pasir! Makan batu!! Aku kerja sebab nakkan gaji. Ni tidak. Dah la gaji dibayar sebulan sekali, nak pinjam duit pun susah. Aku tau la gaji hujung bulan. Aku cuma minta pinjam seratus je. Ada ke patut, marah kat aku balik? Kata aku tak pandai jimat, kata aku boros, kata aku malas. Kata aku macam-macam bagai nak berperang. Biasa la musim world cup ni semua tengok bola. Geram betul. Kalau tak ingat dia tu bos, dah lama dah aku tendang!
Teh Ais : Kau pergi kerja tak, ari ni?
Teh 0 : Tak. Ngantuk.
Teh Ais : Mmmm… Patut laa dia kata gitu.
Teh 0 diam sahaja tunggu sejuk.

Demam bolesepak Piala Dunia 2010 [ World Cup 2010 ] yang sedang berlangsung sekarang kadang-kadang menyebabkan manusia hilang kawalan ke atas diri sendiri kerana terlalu mengikut emosi. Bagi diri saya, adalah tidak memadai untuk mati kerana bolasepak piala dunia yang mana negara kita sendiri tidak pernah melayakkan diri. Mungkin bagi mereka lain pula keadaannya.

TehrDemikian kisah 'Panas Musim Bola' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun