Panas Baran

kad merahSikap panas baran memang akan merugikan sesiapa sahaja tanpa mengira tempat atau keadaan. Kalau kita perhatikan dalam permainan bola sepak, sikap panas baran akan menyebabkan pasukan kekurangan bilangan pemain dan boleh membebankan semua. Kemungkinan untuk kalah adalah lebih besar kerana menerima kad merah akan menyebabkan pemain dibuang padang.

panas baran cepat naik darah, lekas marah, sangat pemarah: pemuda itu mempunyai resmi yg panas ~. Kamus Dewan Edisi Empat

Dalam sesebuah rumah tangga, panas baran juga boleh mendatangkan kecederaan kepada isteri, suami atau anak-anak. Lebih teruk lagi bila panas baran menyebabkan kehilangan jiwa. Panas baran bukan berlaku kepada suami sahaja malah ada juga melibatkan si isteri, yang menjadi mangsa pula adalah suami dan anak-anak.

incredible hulk

Agak-agak aku, ada yang sudah bertanya, bagaimana mahu menghadapi suami panas baran atau isteri panas baran. Ada kan? Jujurnya aku sendiri tidak tahu apa jawapannya. Cuma apa yang boleh aku kata ialah bersabar dan jangan melawan atau mengejek. Parah jadinya nanti. Sama ada suami atau isteri yang panas baran, keduanya sama sahaja. Bahaya!

Bagaimana mengawal sikap panas baran? Apa kata kita sama-sama berkongsi idea bagaimana mahu mengatasi sikap panas baran ini. Janji hati kita masih gembira untuk memilih pendapat yang sesuai. Sebelum korang beri idea, baca pantun ni dulu…

malam gelap cahaya hilang
jejaka rindu mengalun suara
kusangka silap kamu seorang
rupanya daku terlanjur juga

TehrDemikian kisah 'Panas Baran' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


33 Comments

  1. LadyBird says:

    macamana ek cikgu..

    kalau kwn kite panas baran.. time die mrh tu kite diam dulu.. kite dgr je die mrh.. bila dia dah sejuk.. br kite ckp slow2.. nasihat slow2..

    kalau die tetap x berubah.. kite try plak buat panas baran.. tgk reaksi die mcmn.. lps tu tanye die mcmn perasaan die bila kite buat grg2 mcm die tu..

    hehehe.. kalau x jadi jugak.. memang org tu xnak berubahlah tu.. jadi elok jgn jadikan org mcm tu suami :P.. nanti bukan skdr telinga yg sakit.. hati yg sakit.. nanti badan2 sekali sakit..
    LadyBird baru je tulis kisah Kitar SemulaMy Profile

  2. pCL says:

    perkara dalam rumahtangga yg kecik2 jgn dibesar2kan, sifat tolenransi tuh….suami cakap dengar jgn menjawab..isteri kena patuh dan saling menghormati, nak orang hormat kita, kena tunjukkan sikap kita dulu..lebih2 lg dlm hubungan suami isteri…semuanya puas hati akan tiada panas baran dah., wallahualam.

  3. titan says:

    aah. aku memang baran orangnya. haha..

  4. Nadri says:

    Tak salah klu ada panas baran…tp kena pandai kawal laa…masa bujang saya pn ada panas baran…bila dah kawin, sikit2 panas baran pn hilang…

    1. surihati_ku says:

      aku lebih suka diam or angkat kki jer heee
      surihati_ku baru je tulis kisah Kenali Simptom Hidung Berdarah Part IIMy Profile

  5. floyd says:

    nak mengawal sikap panas baran ni tricky jugak. Yg pertama skali kenalah akui yg sikap ini adalah suatu ‘masalah’ yg perlu diatasi/selesaikan dan bkannya suatu yg kita kena ‘live with’ seadanya.

    jgn ‘menyerah’ & anggap yg masalah tu tdk mungkin dapat diatasi. Bila sudah buat mindset mcm tu barulah mula melangkah ke step-1 utk mengawal sikap panas baran kita tu.

    just my 2 cents.
    floyd baru je tulis kisah Merry ChristmasMy Profile

  6. nurmisnan says:

    hoho… susah nak cakap coz mr. hubby aku jarang panas
    baran kecuali pada perkara2 yang tertentu. Tapi kalau dia
    dah naik angin aku selalunya diamkan saja. Aku buat kerja
    aku sampai dia bersuara dan menegur sendiri.. tu jer..
    nurmisnan baru je tulis kisah Abah missing u Siti SyarahMy Profile

  7. ambik wudhu’ la boleh redakan
    sabree hussin baru je tulis kisah Maksud Orang Yang MuflisMy Profile

  8. padin says:

    ahah, aku pon tergolong dalam kategori darah panas ni huuu

    1. surihati_ku says:

      larii!!!!!!!!!!!!!!!!!
      surihati_ku baru je tulis kisah Kenali Simptom Hidung Berdarah Part IIMy Profile

  9. b3njy says:

    Ini susah ni Cikgu sebab panas baran ni semacam sikap semula jadi hanya tuan punya diri yang boleh mengawalnya.
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

  10. b3njy says:

    Benjy setuju dengan Cikgu jika ada yang tengah panas baran lawannya jangan melawan tetapi jauhkan diri kerana ada pepatah berkata menang jadi abu kalah jadi arang … adehh !! macam tak betul je bunyinya :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

  11. b3njy says:

    Selalunya kalau ada seorang tengah panas baran ada seorang tua mungkin ayah, atuk disitu sebab selalunya bila ‘SENIOR’ bersuara menegur dengan tegas orang yang tengah panas baran akan ‘slow down’ sikit.
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

  12. b3njy says:

    Dulu Benjy seorang panas baran tetapi sejak kahwin dan ada anak ni dah boleh dikawal dah … semakin sabar dah sekarang :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

  13. b3njy says:

    Orang yang terlalu emosional selalunya senang di kuasi dengan panas baran … emmm mungkin :)
    b3njy baru je tulis kisah PERTUKARAN TRAFIK SESUAI UNTUK PROMOSI DAN PERNIAGAANMy Profile

  14. nizam says:

    nizam pun jenis panas baran …
    tu sebab nizam lebih suka bagitau awal2 kat orang jangan buat nizam marah…hihihi
    nizam baru je tulis kisah Jualan Harga MuntahMy Profile

    1. surihati_ku says:

      sungguh terus terang ta[i bila dh bg thu kena ar org tu sentiasa alert heeee
      surihati_ku baru je tulis kisah Kenali Simptom Hidung Berdarah Part IIMy Profile

  15. fuad ansari says:

    ada ustaz pesan…

    orang yang panas baran, ubatnya kena baca a’uzubillahi minash syaitonir rojim masa marah.. (“,)

    moga sama2 dapat amal perkara ni ketika sedang marah..

  16. chii says:

    org panas baran/kepala angin ni..kita jangan layankan atau melawan..diam or wat xtau je..lagi kita layan..mmg teruk la jadinya…daripada sesuatu perkara tu leh settle nagn cpt.. x pasal2 mengambil masa yg lama plak

  17. Norgadis says:

    Takut nak dekat org yg panas baran… silap haribulan kita pula yang kena…

  18. akubiomed says:

    Orang panas baran kalau dilayan memang tidak ada gunanya kerana dia merasakan dirinya sahaja betul. Adalah lebih baik menjauhi konfrontasi dan lakukan diplomasi.
    akubiomed baru je tulis kisah Hadiah daripada sahabat blogger pantai timurMy Profile

    1. surihati_ku says:

      klu sy sllu pergi dan berllu tinggalkan org tu jer sndri2 heeee
      surihati_ku baru je tulis kisah Cara Menghalau Binatang Berbisa Dari KediamanMy Profile

  19. kakyong says:

    suami kakyong pun memang panas baran orangnya.. silap sikit anak2 boleh kena terajang..

    memang kena kuat sabor.. jgn sengaja cari pasal & jgn le mulut cabul &
    ada doanya untuk buat suami ni jgn marah2 tak tentu pasal.
    kakyong baru je tulis kisah Contest & Giveaway Ibu SIhat Anak RiangMy Profile

    1. surihati_ku says:

      sabar kak yong byk doa2 moga akan kurg marah2 yer.amin
      surihati_ku baru je tulis kisah Untung Ada Pelanggan “Muda” DatangMy Profile

  20. hafizmd says:

    Panas dan baran. Mmg bahaya jika tak kwal.

    Saye rase baik diam dulu sebelah pihak. Kalau menjawab mmg bertambah panas.
    hafizmd baru je tulis kisah Ambang Oh! MambangMy Profile

    1. surihati_ku says:

      cam bom sana sni ar jawabnya heeeee
      surihati_ku baru je tulis kisah Untung Ada Pelanggan “Muda” DatangMy Profile

  21. Norizwan says:

    setau saya la kan…org panas baran ni mmg tak leh wat apa…ada telinga dengar, ada mulut tutup, ada mata pandang…itu jer la huhu…

    1. surihati_ku says:

      aik dah cam bunyi lagu ar plk heeee
      surihati_ku baru je tulis kisah Untung Ada Pelanggan “Muda” DatangMy Profile

  22. hajat di hati payah dapat
    menyunting bunga anak nyonya
    Panas baran tidak bertempat
    sabar pula menjadi lawannya

    Gong dipukul kompang dipalu
    menyambut kedatangan datuk bendahara
    Kawal diri istigfar selalu
    mudahan amarah reda segera

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip Spray paint motorsikal
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  23. Khidhir says:

    bahaya org panas baran ni.. kalau da jadi suami isteri susah gak ceritanya
    Khidhir baru je tulis kisah 5 ShoutBox Alternatif Kepada ShoutmixMy Profile

  24. kakyon says:

    akk setuju sangat dengan pendapat akubiomed.

    akk ada adik yg panas baran. sangat susah nak berkomunikasi…klau dia kecik hatike..tersinggung hati ke..habis semua orang kena hamun..huhuh
    kakyon baru je tulis kisah Dividen & Bonus ASB 2011My Profile

  25. surihati_ku says:

    erk saya pernah hadapi org panas baran tu sb kwn masa dok kolej dulu uh bisa pening kpla di buatnya..pantang silap sikit pijar ar cuping telinga
    surihati_ku baru je tulis kisah Titan Kata Dirinya Kacak! Suri Tidak PercayaMy Profile

  26. surihati_ku says:

    tutup telinga buat dek jer hee..klu lawan nnti tangan sampai kt muka huuu
    surihati_ku baru je tulis kisah Untung Ada Pelanggan “Muda” DatangMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun