Olahragawan Dan Olahragawati Kebangsaan 2010 – 2001

azizulhasniKali ini blog tehramuan mahu mengucapkan tahniah dan syabas kepada jaguh keirin dunia, Azizulhasni Awang dan pemain skuasy No. 1 dunia, Datuk Nicol Ann David yang telah dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati Kebangsaan 2010. Datuk Nicol muncul sebagai atlet paling cemerlang dalam sejarah Anugerah Sukan Negara setelah menerimanya buat kali kelapan manakala Azizulhasni pula menerimanya buat kali kedua berturut-turut.

TAHUN OLAHRAGAWAN OLAHRAGAWATI
2010 Azizulhasni Awang
[lumba basikal]
Nicol Ann David
[skuasy]
2009 Azizulhasni Awang
[lumba basikal]
Nicol Ann David
[skuasy]
2008 Lee Chong Wei
[badminton]
Nicol Ann David
[skuasy]
2007 Tan Boon Heong & Koo Kien Keat
[badminton]
Nicol Ann David
[skuasy]
2006 Sazali Samad
[bina badan]
Nicol Ann David
[skuasy]
2005 Lee Chong Wei
[badminton]
Nicol Ann David
[skuasy]
2004 Josiah Ng Ong Lam
[lumba basikal]
Elaine Teo Shueh Fhern
[Taekwondo]
2003 Nazmizan Muhammad
[olahraga]
Nicol Ann David
[skuasy]
2002 Allen Oh Siew Sein  & Karamjit Singh
[automobil]
Shalin Zulkifli
[boling]
2001 Roslin Hashim
[badminton]
Shalin Zulkifli
[boling]

Datuk Lee Chong Wei meneraima hadiah berupa RM100 ribu unit amanah saham Permodalan Nasional Berhad [PNB] kerana menjuarai All England. Datuk Nicol dan Azizulhasni pula menerima RM10 ribu sebagai hadiah Olahragawan dan Olahragawati Kebangsaan. Penat jerih mereka berlatih dan bertanding dalam berbagai kejohanan sepanjang tahun nampaknya berbalas. Sekali lagi tahniah dari tehramuan.

TehrDemikian kisah 'Olahragawan Dan Olahragawati Kebangsaan 2010 – 2001' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


35 Comments

  1. decrewz says:

    My Faberet, Nicol..he3.
    decrewz baru je tulis kisah Blog deCrewz Dilanda Tsunami TraffikMy Profile

    1. tehr says:

      terbaik sepanjang zaman :D

      1. Ismail N says:

        Dah lama Datuk Nicol menang ni. Tandus betul ahli sukan wanita kita. Harap2 ada bakat2 baru muncul setahun dua ni..

        1. tehr says:

          ya la
          nampak nama nicol je dalam skuasy
          sepatutnya pelapis dah boleh sampai suku akhir

  2. toyol says:

    datuk nicol ngn datuk lee tu mmg superbbbbb la..
    pyh nk celen..
    mmg amat2 layak pun..
    tahniah pd semua..
    toyol baru je tulis kisah TITANIC- TENGGELAM DALAM KEANGKUHANMy Profile

    1. tehr says:

      datuk nicol paling tak boleh dilawan
      memang terbaik

  3. mie says:

    fuh!!
    belum ada olahragawati yang dapat menewasakn nicol david ni..
    eheheee
    mie baru je tulis kisah Bergembira di Air Terjun Kampung PerigiMy Profile

    1. tehr says:

      dah lapan kali tu
      mungkinkah kerana skuasy bukan acara olimpik?

  4. padin says:

    Datuk Lee dah boleh jadi along, ekekee

    1. tehr says:

      yang suka menolong

    2. Ismail N says:

      He he… harap2 interest rate dia rendah sikit.

      1. tehr says:

        harap2 la
        lagi rendah lagi bagus :D

  5. kulanz says:

    nampaknya Datuk Nicol mendahului senarai penerima anugerah..
    tahniah juga kepada semua..
    kulanz baru je tulis kisah Thank You ALLAHMy Profile

    1. tehr says:

      ratu renang nurulhuda pun kalah tu

  6. ghost writer says:

    nampaknya nicol david jer lar conquer olahragawati negara nih sampai dia bersara…

    takde atlit lain ker nak challenge…?huh
    ghost writer baru je tulis kisah jangan salahkan 3 stoogesMy Profile

    1. tehr says:

      setakat ni tak nampak orang lain boleh atasi beliau

  7. Tahniah kepada kedua-duanya. semoga tahun ni membawa banyak kemenangan kepada Malaysia…. :)
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah New Blog Review PolicyMy Profile

    1. tehr says:

      sejak akhir tahun lepas
      saya rasa nak happy je
      bermula dengan bolasepak :D

  8. yas says:

    Yeahhh….suka kat dua2 tu….setuju ngat dgn pemilihan taun nih!!!
    yas baru je tulis kisah Bila cuti sekolahMy Profile

    1. tehr says:

      keduanya memang jaguh dunia, yas
      memang terbaik

  9. puteri says:

    majulah sukan utk negara!
    puteri baru je tulis kisah apa itu cintaMy Profile

    1. tehr says:

      malaysia boleh! :D

  10. zulkbo says:

    salam..
    Datuk Nicol masih mengekalkan
    prestasinya..tahniah dan kesayangan
    Malaysia nih :D
    zulkbo baru je tulis kisah Petua Mengurangkan Buncit Buat LelakiMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali, bro
      datuk nicol memang fokus
      perangai pelik2 pun tak banyak

  11. hafeezan says:

    2 orang ini memang hero tahap ‘World’, bukan jaguh kampung. Tahniah. Bila la skuad bolasepak kita nak pergi tahap ‘world’. Kita tunggu ye.
    hafeezan baru je tulis kisah Impak Letupan Loji Janakuasa Nuklear Fukushima Daiichi Kepada Negara LainMy Profile

    1. tehr says:

      skuad bola kita sedang mencuba untuk ke olimpik
      harap2 akan berjaya

  12. titan says:

    haku ingat chong wei rampas tahun ni..sekali azizul plak maintain tempat dia..takpe, chong wei dapat 100k. Sape nak bagi banyak tu maa..
    titan baru je tulis kisah Tambahkan jumlah follower Twitter dengan TwiendsMy Profile

    1. tehr says:

      datuk lee tak mahu kongsi2 ke? :D

  13. zik says:

    datuk lee chong wei.. sengaja di tak beri anugerah… sebabnya dah dapat rm100 k tuh.. adooi banyakknya.. mahu belajar main badminton … stamina out lah pulak…
    zik baru je tulis kisah Perniagaan yang mengalami inovasi- bagaimanaMy Profile

    1. tehr says:

      agak2 kali jadi pegurus ke, jurulatih ke
      jalan ke, zik? :D

  14. suri says:

    ada duit baik beli rumah..tanah nti dah bersara blh bertani.heeee

    1. tehr says:

      jadi peladang jaya la nanti datuk lee ya? :D

  15. Cik Siti says:

    Tahniah buat mereka… mereka layak kerana telah mengharumkan negara
    Cik Siti baru je tulis kisah Malunya Cik SitiMy Profile

    1. tehr says:

      memang selayaknya, cik siti
      meraka jaguh dunia dalam bidang masing2

  16. Mus says:

    aih.. tak de pantun ke untuk entri ni bro?
    Mus baru je tulis kisah Deruan Ombak Di Batu Payung – Tinagat Di TawauMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun