Menumpang Kasih

kisah biasa haiwan menumpang kasih manusia
mendapat makan juga untuk tidur lelapkan mata
seringkali juga manusia menumpang kasih mereka
seronok bermain dapat bermanja bergurau senda

tumpang tidur

kisah biasa bila manusia menumpang sesama
hidup si miskin memohon bantuan orang kaya
si anak yatim mencari kasih tempat bermanja
warga tua mengharap hormat pemudi pemuda

TehrDemikian kisah 'Menumpang Kasih' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


48 Comments

  1. Eizil says:

    Memang sudah sifat kucing ini adalah manja… terutama kalau kucing-kucing yang dibela… :)
    Eizil baru je tulis kisah Bagaimana untuk mengubah paparan spectacu.la discussionMy Profile

  2. suri says:

    salam..
    kucing mudah dimanja..kena kucing yg sudh lama kita bela.
    suri baru je tulis kisah Mimpi Seorang BosMy Profile

  3. suri says:

    hey kucing tak ada tempat lain nak duduk.asal tak jadi bantal empuk lagi berbulu utk tuan kau heee…
    suri baru je tulis kisah Update ! Glasses, Cat & Gift 2013My Profile

    1. tidur kat kaki pun best jugak bagi kucingg. comel je time dia tidur. hehe
      khairul asrol baru je tulis kisah Surat Jemputan Ke Nuffnang 6th Birthday Bash Lust, KLMy Profile

      1. suri says:

        wak klu sejuk blh letak kaki bawah perut cat rasa sejukkan heee.asyik hempap atas kaki si bantal jer tak syok gak
        suri baru je tulis kisah Jangan Ada Yang MembenciMy Profile

  4. suri says:

    nilai kaish sy , saling memberi haurs diterapkan baru ada keharmonian khdupn kita
    suri baru je tulis kisah Petua Kentang Tahan LamaMy Profile

  5. kakyon says:

    ikut suka dia aje mana nak lepakkan..
    kakyon baru je tulis kisah rumah terbuka raya cinaMy Profile

  6. maza says:

    harap2 kucing itu selamat daripada terhidu gas beracun yg bagaikan bom jam randik boleh meletup bila2 masa sahaja.. heheh

  7. maza says:

    Oh maza dulu2 masa kecil2 rajin tangkap kucing bawa tidur sama.. hehehe

    syok wooo
    maza baru je tulis kisah Gangster Celop: Hanis Zalikha ke Layar PerakMy Profile

    1. suri says:

      bro maza jaga2 kucing ada kt kaki kmu heee
      suri baru je tulis kisah Solanum TuberosumMy Profile

  8. onlajer says:

    yang ini memang suka menumpang kasih
    onlajer baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  9. serius aku suka kalau ada kucing duk melepak kat kaki time dia nak tidur.
    khairul asrol baru je tulis kisah Surat Jemputan Ke Nuffnang 6th Birthday Bash Lust, KLMy Profile

  10. hatiputera says:

    Kucing memang suka menumpang kasih.
    hatiputera baru je tulis kisah Huggies Dry Pants Tukarlah Untuk Lebih Senang Dipakai Di Mydin USJMy Profile

    1. suri says:

      manja bukan saja tapi real2 belaka
      suri baru je tulis kisah Solanum TuberosumMy Profile

  11. Petua Puteri says:

    Saling berkongsi kasih sayang dgn haiwan dan saling bantu membantu semasa kita.. barulah hidup lebih bahagia…
    Petua Puteri baru je tulis kisah Resepi Rose Meringue CookiesMy Profile

  12. hafizmd says:

    Kucing ni mmg suka sgt menempel gesel2 kat kita..nak2 time tidur…nak kasi hangat kot..

    tp kalau kucing tidur sekali ngn kita, mmg kita rasa hangat jer…hohoho
    hafizmd baru je tulis kisah Wordless Wednesday #31 Meniti HariMy Profile

  13. UmmiKami says:

    Menumpang kasih tidak bertepi,
    Sedingin salju sehangat api.. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

  14. UmmiKami says:

    Salam hormat :)

    Kucing manja memang begitu,
    Ibarat orang hendak beradu.
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

  15. sud@is says:

    manusia dan haiwan saling memerlukan
    sud@is baru je tulis kisah Ya Rasulullah Sudilah Tuan Memandang KamiMy Profile

  16. UmmiKami says:

    Mesti mimpi sama-sama…comelnya kucing tu.. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

  17. UmmiKami says:

    Kucing pun pandai bermanja dengan orang yang sayangkannya…
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

  18. UmmiKami says:

    kadang-kadang manusia pun ingin bermanja dengan haiwan kesayangan mereka… :)
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

  19. yas says:

    Hehehe….pandai tul kucing ni cr port ehhh…..gamaknya klau kena kentut tu mau pengsan jap kot….:D
    yas baru je tulis kisah Polis Dan ATM Akan Serang Tentera Sultan Sulu?My Profile

  20. titan says:

    dah nama pun menumpang kasih. hoho..
    titan baru je tulis kisah Komisen kedua dari Bakar Lemak PantasMy Profile

  21. sazuwi says:

    biarlah menumpang kasih, tapi mampu mengubat jiwa.. =)
    sazuwi baru je tulis kisah Mencari Rumah Sewa Sekitar Paroi, Panchor, Ampangan dan SikamatMy Profile

  22. hafiz says:

    manjanya kucing tu..
    hafiz baru je tulis kisah Duit kocekMy Profile

    1. suri says:

      jangan2 nama kucing tu tuan admin bg dia nick manja tak
      suri baru je tulis kisah Psttt!! VMy Profile

  23. Bro Zulkbo says:

    salam..
    menumpang kasih pada yang
    mulia hatinya..kucing haiwan
    kesukaan baginda Rasulullah :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Scary Creature : Wordless WednesdayMy Profile

  24. fiezaradzi says:

    kucing mmg suka macam tu kan? nak2 time hujan dan sejuk, lagi suka dtg dekat2..

    haiwan lagikan nak perhatian, kalau manusia,lagilah..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Makan Cendol di Acu Sup UtaraMy Profile

  25. fiezaradzi says:

    anak no 2 dari jauh je suka kucing, panggil kucing tu.. tapi bila kucing baru jalan dtg, dia dah sibuk bangun atau nak lari.. haha.. gerun tgk misai kucing kot..
    fiezaradzi baru je tulis kisah Indah Alam CiptaanNyaMy Profile

  26. suri says:

    jangan dibuang angin kus2 sudahlah heee
    suri baru je tulis kisah Mimpi Seorang BosMy Profile

    1. UmmiKami says:

      Angin apa tu Suri…. :D
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Adatlah Orang….My Profile

      1. suri says:

        tu kan ada manusia, jgn2 manusia itu buang angin kentut sudahlah heee
        suri baru je tulis kisah Psttt!! VMy Profile

        1. UmmiKami says:

          Kucing kalau tercium buat biasa ja…haiwan yang tak tahu apa-apa…walau harum walau busuk bernafas jua.. :D
          UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Buruknya Apa…My Profile

  27. suri says:

    bila sebut menumpang kasi sedih bila tgok rumh2 jagaan org tua mkin ramai kt sini. sampai hti anak2 letak kedua ibu bapa mereka di sana.
    suri baru je tulis kisah Psttt!! VMy Profile

  28. Adehh.. manja sungguh. Anak bongus ker tu? :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah What Do You Think of the Beautiful Creatures?My Profile

    1. typo ehhhh ‘bongsu’ :D
      Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah What Do You Think of the Beautiful Creatures?My Profile

  29. Joe says:

    Hubungan symbiosis. Setiap pihak menerima manfaatnya.
    Joe baru je tulis kisah Simfoni KehidupanMy Profile

  30. suri says:

    kasihkan binatang beginilah jadinya…

  31. suri says:

    saya nak cerita ttg kucing saya ni masuk bab sayu ni
    suri baru je tulis kisah Psttt!! VMy Profile

    1. UmmiKami says:

      sama macam kak Ummi…memori datang lagi
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Buruknya Apa…My Profile

  32. de engineur says:

    cantiknya bulu kucing ni. Si tompok ker tu?
    de engineur baru je tulis kisah Sizing up a wind turbine: How big are they?My Profile

  33. akubiomed says:

    Manjanya kucing. Ada manusia yang menumpang umpama parasit memang bahaya.
    akubiomed baru je tulis kisah Senarai 14 bilionair individu terkaya di Malaysia 2013My Profile

    1. UmmiKami says:

      Ibarat dedalu namanya….
      UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Buruknya Apa…My Profile

  34. Zida says:

    tengok gambar ni terus teringat kisah Rasulullah, punya sayang baginda pada binatang bernama kucing ni, sanggup potong lengan baju yang sedang ditiduri oleh kucing masa tu, semata-mata taknak ganggu kucing tu.

    #subhanallah
    Zida baru je tulis kisah Please Be Nice, MarchMy Profile

  35. Hafizul says:

    Menumpang kasih pada yang sudi, seronok..menumpang kasih pada yang tak sudi, derita..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Top Komentator Februari 2013 Pondok KecilMy Profile

  36. Bro Zulkbo says:

    realiti kucing suka
    di belai..cepat tidurnya :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah HARLEM SHAKE : Apa Yang Best Sangat Nih?My Profile

    1. suri says:

      ciptaan Tuhan ada cipta garang & ada mudah di dekati huhuhu..
      suri baru je tulis kisah Solanum TuberosumMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun